Με νέα ανανεωμένη πλατφόρμα το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

1,871

Το νέο www.saferinternet4Kids.gr  είναι πλέον πραγματικότητα. Εύχρηστο, με σύγχρονη εμφάνιση, πιο μοντέρνα διάθεση, εμπλουτισμένο περιεχόμενο, νέες δυνατότητες επικοινωνίας με το κοινό και δυνατότητες προσαρμογής στις διαστάσεις κάθε υπολογιστή, tablet ή κινητού.

Το νέο online portal ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα προσβασιμότητας ΑμΕΑ που καθορίζονται από διεθνείς οργανισμούς και πιο συγκεκριμένα το World Wide Web Consortium (W3C). Εναρμονίζεται πλήρως με τις Οδηγίες Προσβασιμότητας στο Περιεχόμενο του Παγκόσμιου Ιστού (Web Content Accessibility Guidelines – WCAG) και ειδικότερα με το WCGA v. 2.1, επίπεδο AA. Περιλαμβάνει, επιπλέον, κατάλληλο κουμπί μεγέθυνσης και σμίκρυνσης AAA που επιτρέπει σε χρήστες με προβλήματα όρασης να προσαρμόζουν το μέγεθος της γραμματοσειράς ανάλογα με τις εξατομικευμένες ανάγκες τους.

Το νέο site φιλοδοξεί να γίνει ένα ακόμα πιο αποτελεσματικό κανάλι ενημέρωσης, εκπαίδευσης και επικοινωνίας  του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ προς τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ενώ θα συνεχίσει να παρέχεται έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά στην ασφαλή και ποιοτική χρήση του διαδικτύου από τα παιδιά.

Μια από τις βασικές αλλαγές του νέου site σε σχέση με το παλιό, εκτός από την εικαστική εμφάνιση είναι η ομαδοποίηση των θεμάτων σε κατηγορίες και ο χαρακτηρισμός τους με φίλτρα αναζήτησης που πλέον κάνει πιο εύκολη τη διαδικασία εντοπισμού όσων ενδιαφέρουν τον επισκέπτη.

Η κατηγοριοποίηση δεν έγινε μόνο ανά ενδιαφερόμενη ομάδα (παιδιά, γονείς, εκπαιδευτικοί) αλλά και ανά θέμα (social media, προσωπικά δεδομένα, υπερβολική χρήση κ.ά.). Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη βελτιστοποίηση της αναζήτησης του εκπαιδευτικού υλικού το οποία έχει τεθεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και χρησιμοποιείται στις τάξεις ως εργαλείο μάθησης επικουρικά στο μάθημα της πληροφορικής. Η αρχική σελίδα εμπλουτίστηκε με τα πιο επίκαιρα σημαντικά θέματα και ανανεώνεται σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Τι μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα www.SaferInternet4Kids.gr

Το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό του SaferInternet4Kids.gr περιλαμβάνει παρουσιάσεις, φυλλάδια, βίντεο, αφίσες, e-book, quiz, σχέδια μαθημάτων, webinars, ενημερωτικά άρθρα σχετικά με την ασφαλή χρήση του ίντερνετ και απευθύνεται σε μαθητές όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.

Ενημερωτικό υλικό για όλα τα θέματα που άπτονται της ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου, όπως προστασία προσωπικών δεδομένων, ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακός εκφοβισμός, προστασία διαδικτυακής φήμης, παραπληροφόρηση, ρητορική μίσους, sexting, διαδικτυακή αποπλάνηση κ.ά., έχει δημιουργηθεί και για γονείς καθώς και για εκπαιδευτικούς, έτσι ώστε να μπορούν να ενημερωθούν για οτιδήποτε τους απασχολεί και να ενημερώσουν με τη σειρά τους παιδιά και νέους κάθε ηλικίας.

Επιμορφωτικό-ενημερωτικό υλικό έχει ήδη δημιουργηθεί και συμπληρώνεται με την πάροδο του χρόνου για άτομα με ειδικές ικανότητες και παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ήδη διατίθεται μέσω της ιστοσελίδας ένα βίντεο-οδηγός για την εξάρτηση στο διαδίκτυο που απευθύνεται σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, ενώ έχει μεταφραστεί και προσαρμοστεί στα ελληνικά μέρος της ιστοσελίδας

“Star Toolkit”

(www.saferinternet4kids.gr/yliko/star-toolkit/, www.childnet.com/resources/star-toolkit) του Βρετανικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου το οποίο απευθύνεται σε παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Καλή πλοήγηση λοιπόν ώστε να μάθετε τον ασφαλή και ποιοτικό τρόπο χρήσης του ίντερνετ!

Τι είναι το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, που ξεκίνησε να λειτουργεί τον Ιούλιο του 2016 υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας,  είναι επίσημος εκπρόσωπος στην Ελλάδα των Πανευρωπαϊκών Οργανισμών INSAFE/INHOPE που χαράσσουν την ευρωπαϊκή στρατηγική για ένα ασφαλές και ποιοτικό διαδίκτυο.

Τα Κέντρα Ασφαλούς Διαδικτύου που λειτουργούν υπό την εποπτεία του INSAFE/INHOPE παρακολουθούν, συνεργάζονται και αντιμετωπίζουν τις αναδυόμενες τάσεις, επιδιώκοντας παράλληλα την ενίσχυση της εικόνας του ιστού ως χώρου μάθησης.

Καταβάλλουν προσπάθειες στο να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αναφορά επιβλαβούς ή παράνομου περιεχομένου και υπηρεσιών και μέσω της στενής συνεργασίας μεταξύ εταίρων, διωκτικών Αρχών και άλλων παραγόντων και εργάζονται συστηματικά για την εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει ενημέρωση, βοήθεια και υποστήριξη στους μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου με την ανάπτυξη τριών διακριτών δράσεων:

  • Μέσω της ιστοσελίδας www.saferinternet4kids.gr
  • Μέσω της συμβουλευτικής γραμμής Βοήθειας Ηelp-line (διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 210-6007686 και μέσω του ιστοχώρου www.help-line.gr), εξειδικευμένοι ψυχολόγοι παρέχουν υποστήριξη και συμβουλές για εξειδικευμένα θέματα που σχετίζονται με τη χρήση του διαδικτύου, του κινητού τηλεφώνου και των διαδικτυακών παιχνιδιών.
  • Και μέσω της Ανοιχτής Γραμμής Καταγγελιών για το παράνομο περιεχόμενο του διαδικτύου SafeLine (http://www.safeline.gr/), δέχεται καταγγελίες για παιδική κακοποίηση και παράνομη χρήση του διαδικτύου και συνεργάζεται τόσο με την Ελληνική Αστυνομία όσο και με την INTERPOL μέσω του Ευρωπαϊκού οργανισμού INHOPE.

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει