Η Μυτιλήνη έρχεται στο Ηράκλειο μέσα από τους πίνακές του

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗ ΑΘΗΝΑΙΟΥ

994

Η ατομική έκθεση ζωγραφικής  του Στρατή Αθηναίου θα εγκαινιαστεί  σήμερα, στις 6 το απόγευμα, στη Βασιλική Αγίου Μάρκου.

“Η τέχνη του Αθηναίου”, τονίζει ο Μανόλης Βλάχος, ιστορικός της Τέχνης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «χάρη στην τόλμη και τον δυναμισμό της, την ευρηματικότητα των συλλήψεων και την ιδιότυπη μορφολογία της, κατορθώνει να προκαλεί έκπληξη. Και τούτο σήμερα, που η προσέγγιση της τέχνης γίνεται χωρίς προσδοκίες, αφού η όραση έχει αμβλυνθεί και εικαστικό μήνυμα δύσκολα αναδεικνύεται από τη μάζα της κοινοτοπίας.

Η παρούσα Έκθεση ανατρέχει στις κύριες φάσεις της δημιουργίας των τελευταίων είκοσι χρόνων του καλλιτέχνη. Επιχειρεί να παρουσιάσει τη θεματολογία του, τις ποικίλες διαστάσεις που προσλαμβάνει αυτή κατά τη διαδρομή της και την ατομικότητας της γραφής του.

Σύντομα, μετά την αφετηρία της, η ζωγραφική του Αθηναίου αρχίζει να κατανέμεται σε δυο ευδιάκριτους κύκλους: αυτόν της τοπιογραφίας που εμπνέεται αποκλειστικά από τη Μυτιλήνη, γενέτειρα του ζωγράφου, και εκείνον που ο ζωγραφικός του χώρος κατοικείται από παράδοξες μορφές ζώων και ανθρώπων σε απροσδόκητες συνευρέσεις.

Οι πίνακες με τα χωράφια, κατάφορτα από στάχυα την ώρα του θερισμού, τις ελιές, τα λιμάνια, αλλά και τις βαθύσκιες πλατείες των χωριών με τα καφενεία, έξοχοι στην αλήθειά τους, με σαφή απόσταση από τη γραφικότητα, μεταγράφουν αυθεντικά το τοπίο της Μυτιλήνης.

Και μόνη η πλευρά αυτή της θεματικής, με την ακόσμητη ρεαλιστική γραφή και τη συναισθηματική αναφορά, θα μπορούσε, διευρυνόμενη, να ολοκληρώσει τον Αθηναίο ως τοπιογράφο. Τα έργα όπου ο άνθρωπος και το ζώο συμπλέκονται δεν είναι εξίσου ευπρόσιτα.

Προκαλούν συχνά, πέρα από την αμηχανία της πρώτης εντύπωσης, γοητεία ανάμικτη με δέος. Εντούτοις, στην κατηγορία αυτή προπάντων εκτίθεται ο ευρύτερος προβληματισμός του καλλιτέχνη, μορφοποιείται το προσωπικό του όραμα και κρίνονται ακριβέστερα οι δυνατότητές του”. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή έως τις 19 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 9:00-14:00 και 17:00-21:00 (Κυριακή κλειστά).

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει