Τι ζήτησαν από τον υπουργό οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΧΡΟΝΙΖΟΝΤΑ

314

Επαφές με μεγάλους τουρ οπερέιτορς και αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους αλλά και παροχή κινήτρων στους ξενοδόχους για να συμμετέχουν στο εγχείρημα της εφαρμογής του σχεδίου επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στην Κρήτη ζητούν μεταξύ άλλων από την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού οι ξενοδόχοι του ν. Ηρακλείου.

Η διοίκηση της Ένωσης Ξενοδοχείων είχε χθε συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό Χάρη Θεοχάρη και του έθεσε μια σειρά θεμάτων σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στις υποδομές, τις συναρμοδιότητες υπουργείων που πρέπει να συνεργάζονται για να επιλύονται ζητήματα που προκύπτουν, τη χρονοβόρα γραφειοκρατία, θέματα που σχετίζονται με την τουριστική εκπαίδευση κ.ά.

Άλυτα θέματα γιατί συναρμόδια υπουργεία δεν συνεργάζονται

Στο υπόμνημα που έδωσαν στον υπουργό μεταξύ άλλων αναφέρουν:

Αν έπρεπε να βάλουμε μία επικεφαλίδα, αυτή θα ήταν “Συναρμοδιότητες Υπουργείων για καίρια ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο της φιλοξενίας”

Αν και τα θέματα έχουν περιγραφεί σε υπομνήματα που έχουν κατά καιρούς κατατεθεί στο υπουργείο, δεν επιλύονται. Και δεν επιλύονται γιατί στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ζητήματα που αφορούν περισσότερα από ένα Υπουργεία και όχι αποκλειστικά του Υπουργείου Τουρισμού.

Το ζητούμενο είναι να βρεθεί η φόρμουλα ώστε όλα τα υπουργεία να συντάσσονται γύρω από τα θέματα της φιλοξενίας και να τα αντιμετωπίζουν ως ζητήματα εθνικής στρατηγικής, όπως συμβαίνει στις ανταγωνίστριες χώρες. Προτείνουμε τη σύσταση διυπουργικών και τη λήψη κοινών υπουργικών αποφάσεων για θέματα που απασχολούν τον κλάδο, κάποια από τα οποία έχουν τοπικό χαρακτήρα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, πολλά θέματα επαναλαμβάνονται χωρίς να έχει δοθεί λύση, με σοβαρές επιπτώσεις στην ανταγωνιστικότητα του προορισμού Ελλάδα και, αυτονόητα, Κρήτη.

Γραφειοκρατίας το ανάγνωσμα

Αναφορικά με τις αγκυλώσεις με τη νομοθεσία και τη γραφεοκρατία μεταξύ άλλων αναφέρουν:

 • Γραφειοκρατία. Απλούστευση διαδικασιών για έκδοση πάσης φύσεως αδειών. Η ανανέωση  περιβαλλοντικών μελετών να γίνεται με υπεύθυνη δήλωση εφ όσον δεν έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές στο τουριστικό κατάλυμα.
 • Προγράμματα ΕΣΠΑ – Αναπτυξιακός. Τα προγράμματα ΕΣΠΑ είναι κατά το πλείστον εχθρικά για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Χρειάζεται από την περιφέρεια περισσότερη διαβούλευση με τον τουριστικό κλάδο, πριν αλά και κατά την έναρξη της προγραμματικής περιόδου. Παράταση ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.
 • Φ.Π.Α.- τέλος διαμονής. Να αναπροσαρμοστούν σύμφωνα με άλλες ανταγωνίστριες τουριστικές χώρες και πάντα να υπάρχει ανταποδοτικότητα. Απαλλαγή από ανείσπρακτα ποσά.
 • Ίση αντιμετώπιση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με τις βιομηχανικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις.
 • Εξορθολογισμός προστίμων. Σε συνεργασία με το Υπ. Εργασίας εξορθολογισμός προστίμων από την αλλαγή βαρδιών, που προκύπτουν από τη φύση της δουλειάς.
 • Πλατφόρμες ηλεκτρονικών πωλήσεων. Η εισπραττόμενη προμήθεια να είναι επί της καθαρής τιμής πώλησης.
 • Αιγιαλός. Το σύνολο του νόμου χρειάζεται επαναξιολόγηση για να γίνει πιο φιλικός σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Νομιμοποίηση ήπιων υφιστάμενων αυθαίρετων μικροκατασκευών.

Εκτενής αναφορά γίνεται στο θέμα των υποδομών για τις οποίες ζητούν:

 • Αεροδρόμιο Ηρακλείου. Βελτίωση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, μέχρι την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου Καστελλίου.
 • Λιμάνια – κρουαζιέρες. Περισσότερη στόχευση και να δοθούν κίνητρα σε εταιρίες που πραγματοποιούν κρουαζιέρες ώστε τα λιμάνια της Κρήτης να λειτουργούν σαν “HOME PORT.”
 • Οδικοί άξονες. Βελτίωση οδοστρωμάτων, συχνότερη συντήρηση διαγραμμίσεων, καθαριότητα με καθημερινό έλεγχο και περισυλλογή σκοτωμένων αδέσποτων ζώων, ομοιόμορφες, ορατές και καθαρές σημάνσεις, επαρκής φωτισμός κόμβων.
 • Μαρίνες. Αποπεράτωση μαρίνας Μαλίων και δημιουργία νέων μαρίνων καταμερισμένων αναλογικά σε όλο τον νομό.

Πώς θα επιμηκυνθεί η τουριστική σεζόν

Για τον τομέα του marketing οι ξενοδόχοι του Ηρακλείου αναφέρουν:

 • Εφαρμογή σχεδίου επιμήκυνσης τουριστικής περιόδου (Μάρτιος – Νοέμβριος). Επαφές με μεγάλους tour operators και low cost αεροπορικές εταιρείες. Παροχή κινήτρων στους ξενοδόχους, αφού η ανάληψη του ρίσκου που συνεπάγεται μια τέτοια κίνηση είναι πολύ υψηλή.
 • Πρόγραμμα χειμερινού τουρισμού. Φέτος στην περιοχή θα μείνουν ανοιχτά 11 ξενοδοχεία. Αντί για την ανεργία να επιδοτηθεί η εργασία με ξεχωριστό κονδύλι και όχι να μπερδεύονται κονδύλια κάθε λογής επιδότησης με την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Επίσης, να υπάρξει συμφωνία προβολής του προορισμού με αεροπορικές με στόχο την αύξηση της ζήτησης και την επέκταση του πτητικού τους προγράμματος.
 • Ανάδειξη και στοχευμένη προβολή ειδικών μορφών τουρισμού.
 • Παραγωγές κινηματογραφικών ταινιών. Παρότρυνση με διάφορους τρόπους (οικονομικά κίνητρα, φιλοξενίες, εύκολη αδειοδότηση χωρίς κόστος κλπ) σε εταιρείες παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών για γυρίσματα ταινιών  στην Κρήτη.

Χάρης Θεοχάρης: ”Να απαγκιστρωθούμε από τον μαζικό τουρισμό”

Στις προοπτικές του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, στην ανάγκη στροφής του προς την ποιότητα και τη βιωσιμότητα, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που προωθεί το Υπουργείο Τουρισμού, αλλά και στις προκλήσεις που υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο με την αλλαγή του τουριστικού μοντέλου, αναφέρθηκε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στην ημερίδα «Next is Now 2019-Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση Δυνατότητες και Προοπτικές», που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Περιφέρειας Αττικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής και διοργάνωσε το eniconomia.gr

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε: «Βασικός στόχος είναι να απαγκιστρωθούμε από τον μαζικό τουρισμό και να πάμε σε ένα ανθρωποκεντρικό τουριστικό μοντέλο ανάπτυξης, που θα αφουγκράζεται τα “θέλω” των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα, τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και θα διαφυλάττει το περιβάλλον, την παράδοση και την ιστορία μας».

Ο Χάρης Θεοχάρης επισήμανε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εγώ προσωπικά και όλη η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού θα σταθούμε δίπλα σε όλες τις προσπάθειες που κάνουν οι ξενοδόχοι για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας». «Είναι ώρα για πράξεις και όχι για λόγια. Το χρωστάμε στην πατρίδα μας, το οφείλουμε στις επόμενες γενιές», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Χ. Θεοχάρης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει