Μαθητές από την Ευρώπη ζουν τον μύθο τους στην Κρήτη

665

Ζούνε τον μύθο τους στην Κρήτη, βαδίζουν εκεί που πάτησαν η Αριάδνη και ο Μίνωας, απολαμβάνουν κρητικά εδέσματα και διαπιστώνουν ότι οι Έλληνες μαθητές κινούνται λιγάκι πιο… ελεύθερα από τους ίδιους!

μαθητές και καθηγητές από τη Μάλτα, την Πολωνία και την Πορτογαλία φιλοξενούνται από το 10ο Γυμνάσιο ΗρακλείουΑπό την αρχή της εβδομάδας,  μαθητές και καθηγητές από τη Μάλτα, την Πολωνία και την Πορτογαλία φιλοξενούνται από το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2.

Βασικό θέμα του προγράμματος, με τίτλο «Creative Learning»(Δημιουργική μάθηση) είναι η αξιοποίηση τεχνικών του θεάτρου και των νέων τεχνολογιών για την εκμάθηση διδακτικών αντικειμένων.

Στη διάρκειά του οι μαθητές πραγματοποιούν σεμινάρια θεάτρου καθώς και επισκέψεις και δραστηριότητες σε χώρους σχετικούς με την τέχνη και το θέατρο, γνωρίζουν τον πολιτισμό των άλλων χωρών, εξασκούνται στη χρήση ξένων γλωσσών και ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιδέες συνεργασίας.

Ως και αύριο, Σάββατο, βρίσκονται στο Ηράκλειο 15 μαθητές και εννέα καθηγητές από τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου
Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου

Μαζί με 29 μαθητές από το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου και τους καθηγητές τους επισκέφτηκαν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και τοπία σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, μουσεία (Αρχαιολογικό και Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας) και αθλητικούς χώρους και έλαβαν μέρος σε παιχνίδια γνωριμίας και κυνήγι θησαυρού.

Ο κ. Τζωρμπατζάκης με μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα
Ο κ. Τζωρμπατζάκης με μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο σχολείο, συμμετείχαν σε εργαστήρια παραγωγής θεατρικής μάσκας και σε εργαστήριο δραματοποίησης του μύθου του Θησέα και του Μινώταυρου τον οποίο θα παρουσιάσουν σε μια παράσταση στους καθηγητές και στους γονείς των μαθητών στην αίθουσα πολλαπλών του σχολείου την τελευταία ημέρα απόψε στις 6.30.

επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία

Ο μύθος μέσα από τα μάτια τους…

Η Ναταλία Γεωργιάδη, μαθήτρια της Γ΄ τάξης, αναφέρει πως μέσα από το πρόγραμμα τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα  τη μυθολογία της χώρας μας, την ιστορία του θεάτρου  ενώ έρχονται σε επαφή με άτομα ξένων χωρών. Η ίδια φιλοξενεί ένα παιδί από την Πορτογαλία. Διαπίστωσε πως κατά τις επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους, οι ξένοι μαθητές είχαν ανοιχτά μάτια και αυτιά στους ξεναγούς και έμειναν εντυπωσιασμένοι.

Ο Nuno Aurelio, από την Πορτογαλία, αναφέρει πως οι Κρητικοί είναι πολύ ζεστοί άνθρωποι ενώ εντόπισε ορισμένες διαφορές στα συστήματα εκπαίδευσης των δύο χωρών, ιδιαίτερα στο μάθημα της Ιστορίας. Γνώριζε τον μύθο του Μινώταυρου και λίγα στοιχεία για την ελληνική ιστορία.

Ο Luke Fenech, από τη Μάλτα, εντυπωσιάστηκε από το κρητικό τοπίο, με τη θάλασσα και τα βουνά. Παραδέχεται ότι δεν γνώριζε πολλά για την ελληνική μυθολογία, περνάει όμως υπέροχα στο νησί μας.

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την τέχνη του θεάτρου

Ο Isaac Muscat, από τη Μάλτα, απολαμβάνει το φρέσκο αέρα, το φαγητό μας. Του αρέσει πολύ το θέατρο, γνωρίζει τον Αριστοτέλη και την Αριάδνη ενώ διαπιστώνει πως η χώρα του δεν έχει τόσο πλούσια μυθολογία.

Η Maya Nicol, από την  Πολωνία, λάτρεψε την Κρήτη. «Οι άνθρωποι είναι τόσο ευγενικοί, λίγο… τσαπατσούληδες αλλά τόσο κουλ. Η θάλασσά σας είναι ό,τι πιο όμορφο έχω δει. Δεν το πιστεύω ότι είναι χειμώνας και κάνει τόση ζέστη!», λέει.

Αναφέρει, ακόμα, ότι οι Έλληνες μαθητές απολαμβάνουν μεγαλύτερη ελευθερία καθώς οι Πολωνοί καθηγητές είναι πιο αυστηροί.

Μαθητές από τη Μάλτα, την Πολωνία και την Πορτογαλία φιλοξενούνται από το 10ο Γυμνάσιο Ηρακλείου

Το σχολείο ευχαριστεί τον Δήμο Ηρακλείου και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο  Παιδείας, κ. Αγγελάκη, τον Δήμο Ρεθύμνου, το Infopoint για τη βοήθειά τους στην παροχή βιβλίων, τουριστικού υλικού, φυλλαδίων, CDs,  για την Ελλάδα, την Κρήτη, την κρητική διατροφή, τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα.

Ευχαριστεί, ακόμα, τον κ. Νεκτάριο Μουμουτζή, μέλος ΕΤΕΠ στο τμήμα ΗΜΜΥ του Πολυτεχνείου Κρήτης για την παροχή εξειδικευμένης παρουσίασης στη δραματοποίηση του αντικειμένου των Μαθηματικών αλλά και στην παρουσίαση της ηλεκτρονικής εφαρμογής eShadow.

Τέλος, ευχαριστεί τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου  και τους χορηγούς του.

«Πάνω από όλα όμως είναι απαραίτητο να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας στις οικογένειες που φιλοξενούν σαν δικά τους παιδιά τους μαθητές από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της συνάντησης και φυσικά σε όλους τους μαθητές μας που συμμετέχουν και στηρίζουν το πρόγραμμα με όλες τους τις δυνάμεις.

Αισθάνομαι όμως ακόμη την ανάγκη να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον διευθυντή του σχολείου μας κ. Φουστανάκη Γεώργιο και σ’ όλο το σύλλογο καθηγητών του 10ου Γυμνασίου Ηρακλείου και ιδιαίτερα στην παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος:  Αθανασιάδου Κυριακή, Κατερινάκη Κάλλια, Λαμπρινίδου Ελένη, Παχίδου Αγγελική και Σωτηριάδου Δομινίκη, που με τον τρόπο του ο καθένας εξασφάλισε την επιτυχημένη διοργάνωση της Ευρωπαϊκής αυτής συνάντησης» αναφέρει ο συντονιστής του προγράμματος, καθηγητής Πληροφορικής, κ. Αλέξης Τζωρμπατζάκης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει