Εφοδιάζοντας τους νέους για να σταθούν στην online αγορά

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

1,000

Πρώτη φορά στην Κρήτη διοργανώνονται δωρεάν εκπαιδευτικά- επαγγελματικά προγράμματα με σύγχρονες διεθνές πρακτικές! Το Get Hired είναι ένα νέο project που ήρθε στη Κρήτη ως αποτέλεσμα συνεργασίας της 100mentors and του Bizrupt, έχοντας την υποστήριξη και χρηματοδότηση του Prince’s Trust International.

Σχεδιάστηκε για να φέρει τους νέους σε επαφή με τις επιχειρήσεις, να τους παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία για να μπουν με αυτοπεποίθηση στον εργασιακό στίβο και να διεκδικήσουν ευκαιρίες εργασίας. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα που προετοιμάζουν τους νέους για την αγορά εργασίας και πραγματοποιούνται είτε σε συνεργασία με επιχειρήσεις είτε αυτόνομα.

Το πρώτο αυτόνομο πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί λέγεται “Get Into Online Freelance”. Πρόκειται για μία ολόκληρη εβδομάδα με ολοήμερες εκπαιδεύσεις στο διάστημα 09-13 Δεκεμβρίου (περίπου 10:00-17:00), που θα πραγματοποιηθούν στον χώρο του Comeet (Λουκά Πετράκη 3) στο Ηράκλειο, όπου οι συμμετέχοντες θα ασχοληθούν από το μηδέν με θέματα που αφορούν τη σωστή επαγγελματική τους έναρξη και ανάπτυξη στον online (διαδικτυακό) κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, το “Get Into Online Freelance” αφορά όλους τους νέους μεταξύ 18-30 ετών που θέλουν να απασχοληθούν ως ελεύθεροι επαγγελματίες στους τομείς: Web, Mobile ή Software Development – Design, Αrts ή Crafts – Engineering, αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων ή σχεδίαση προϊόντων – Δημιουργία περιεχομένου, Συγγραφή ή Μετάφραση – Πωλήσεις, Marketing, PR ή Διαχείριση Social Media – Virtual Assistance, Admin Support ή Εξυπηρέτηση Πελατών – Data Science ή Analytics – Λογιστική.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ενότητες όπως το personal branding, η δημιουργία website και portfolio, την εύρεση και διαχείριση πελατών, τα λογιστικά, τη διαχείριση των projects και του χρόνου και τη σύνταξη προσφορών για τους πελάτες. Οι συμμετέχοντες θα είναι μόνο 20 με προϋπόθεση να έχουν επαφή (σπουδές ή/και προϋπηρεσία) με το αντικείμενο που τους ενδιαφέρει, καθώς το πρόγραμμα επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων για online freelancers (ελεύθερους επαγγελματίες στο διαδίκτυο).

Όλη η εκπαίδευση είναι δωρεάν, καθώς χρηματοδοτείται από το Prince’s Trust International. Εκτός από τη γνώση της θεωρίας για αρκετά σημαντικά θέματα που απασχολούν τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι συμμετέχοντες θα περάσουν και στην πράξη. Σκοπός είναι να δημιουργήσουν -ή να βελτιώσουν αν έχουν ήδη- το portfolio και το website τους.

Όπως διευκρινίζει η κ. Αλεξάνδρα Καραπιδάκη, Project Manager του Bizrupt: «Δεν πρόκειται για εκπαίδευση επί κάποιου αντικειμένου, πχ. δεν θα μάθουν να κάνουν design, web development ή πώς να γράφουν κείμενα. Θα μάθουν όμως πώς να φτιάξουν το δικό τους προσωπικό brand και πώς να είναι σωστοί επαγγελματίες. Οι συμμετέχοντες γίνονται μέλη της κοινότητας του Get Hired.

Η ομάδα μας δεν προσπαθεί απλώς να “τρέξει” αυτά τα προγράμματα με επιτυχία, αλλά να διατηρήσει επαφή με τους συμμετέχοντες για να εξασφαλίσει την εξέλιξή τους και να δημιουργήσει ένα δίκτυο που θα τους υποστηρίζει μέχρι να βρουν τη δουλειά που τους κάνει χαρούμενους. Μέσα από τα προγράμματα κερδίζουν soft skills, αλλά και επαφή με επιχειρήσεις, όμως αυτό που πιστεύουμε ότι έχει μεγαλύτερο νόημα είναι η αυτοπεποίθηση που αναπτύσουν!»

Η ιδέα έχει ξεκινήσει από το Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 που ιδρύθηκε το Prince’s Trust International από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας. Ο οργανισμός αυτός δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο (Καραϊβική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ασία, Αφρική και Αυστραλία) και αποστολή του είναι να μπορεί μέσα από συνεργασίες να υποστηρίζει νέους ανθρώπους, ώστε να κερδίσουν την αυτοπεποίθηση και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ζουν, να μαθαίνουν και να ονειρεύονται.

H 100mentors παρέχει στους σπουδαστές τη δυνατότητα να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να διατυπώσουν ερωτήσεις υψηλής επίγνωσης απευθυνόμενοι στα πιο λαμπρά μυαλά του κόσμου, μέσα από εξατομικευμένες βίντεο-απαντήσεις διάρκειας 100 δευτερολέπτων. Κάθε μέρα συνδέουν περισσότερες από χίλιες τάξεις με τον… κόσμο. Το Bizrupt είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ονειρεύεται να χτίσει ένα ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας στην Κρήτη. Συνεργάζεται με πολλούς άλλους οργανισμούς και φορείς για να το καταφέρει αυτό.

Για πρώτη φορά στην Κρήτη.

Παρόμοια projects όπως το Get Hired στην Ελλάδα “τρέχουν” άλλοι δύο partners του Prince’s Trust International στην Αθήνα από τις αρχές του 2018. Στην Κρήτη για πρώτη φορά θα το αναλάβουν ως ομάδα η 100mentors και το Bizrupt. Όπως δηλώνει η κ. Αλεξάνδρα Καραπιδάκη: «Είναι η πρώτη φορά που ένα τέτοιο project πραγματοποιείται στην Κρήτη.

Για εμάς είναι συναρπαστικό που και τα επιμέρους προγράμματά μας, όπως το Get Into Online Freelance, είναι αρκετά διαφορετικά από ό,τι έχουμε συνηθίσει να συμβαίνει. Μάλιστα, το ίδιο το Get Into Online Freelance πραγματοποιείται για πρώτη φορά εκτός Ηνωμένου Βασιλείου από το Prince’s Trust International, ενώ είναι και η μόνη φορά που στην Κρήτη γίνεται ένα ολοκληρωμένο training (εκπαίδευση) για ελεύθερους επαγγελματίες».

Συμπληρώνει, επίσης, ότι γίνεται η αρχή της μετάβασης από την παραδοσιακή στη σύγχρονη νοοτροπία των εταιρειών: «Από την άλλη, τα trainings για εταιρείες μέσα από τα οποία οι εργοδότες επιλέγουν προσωπικό είναι μία συνηθισμένη τακτική σε όλη την Ευρώπη και την Αμερική. Στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται, χρειάζεται όμως να διανύσουμε ακόμα αρκετά χιλιόμετρα».

Έμφαση στον τουρισμό ως ισχυρό τομέα απασχόλησης

Επίσης, έχουν συμπεριληφθεί ακόμα κάποιες ενότητες ανοιχτών συζητήσεων με ελεύθερους επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους, για να μπορέσουν οι συμμετέχοντες να έχουν πιο ολοκληρωμένη άποψη γι’ αυτό που επιλέγουν ως καριέρα, ενώ τα μαθήματα επιλέχθηκαν έπειτα από αρκετή συζήτηση με αυτούς που έχουν ήδη εδραιωθεί στην online αγορά.

Για τη θέση των εκπαιδευτών/εισηγητών έχουν επιλεγεί άτομα της αγοράς, έμπειροι ελεύθεροι επαγγελματίες που διαθέτουν την ικανότητα να μεταδώσουν τη γνώση τους, και παράλληλα να μπορούν να απαντήσουν σε κάθε ερώτηση των συμμετεχόντων, αλλά και επαγγελματίες που έχουν διαπρέψει στο εκάστοτε αντικείμενο. Οι περισσότεροι προέρχονται από τον κλάδο του Τουρισμού, αναγνωρίζοντας ότι ο τουρισμός είναι ο ισχυρός τομέας απασχόλησης στην Κρήτη.

Παράλληλα, είναι ένας τομέας που οι κοινωνικές δεξιότητες κατά κύριο λόγο απουσιάζουν, σύμφωνα με την κ. Καραπιδάκη: «Θέλαμε να φτιάξουμε ένα πρόγραμμα που θα ξεκινάει από το μηδέν και θα στέκεται στα σημεία εκείνα που έχουν κριθεί ως σημαντικότερα. Εξάλλου, δεν έχουν όλα τα μαθήματα την ίδια διάρκεια. Όμως, σε όλα σημαντική είναι η διάδραση μεταξύ εκπαιδευτών και συμμετεχόντων».

Πέρα όμως από την εκπαίδευση, το Get Hired περιλαμβάνει επίσης ‘’job fair days κάπως διαφορετικά αλλά και digital’’, δηλαδή επιχειρήσεις παρουσιάζουν τις ανοιχτές θέσεις εργασίας τους και οι συμμετέχοντες επιλέγουν τις θέσεις για τις οποίες επιθυμούν να τους γίνει συνέντευξη.

Το Get Hired Days θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο και έχουν ήδη ξεκινήσει επικοινωνίες με αρκετές κρητικές επιχειρήσεις. Κάθε επιχείρηση που ενδιαφέρεται να συμμετέχει και μπορεί να επικοινωνήσει στο [email protected].

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει