Αντισυνταγματική η επιβολή φόρου για e-δαπάνες που δεν κάνουν οι φορολογούμενοι

145

Ο φόρος με συντελεστή 22% για ηλεκτρονικές δαπάνες που δεν έκανε ο φορολογούμενος χαρακτηρίζεται ως μη συνταγματικά ανεκτός από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής.

Φόρος επιβάλλεται στις δαπάνες και όχι στις μη-δαπάνες – εκτιμά η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, αμφισβητώντας την πρόβλεψη της φορολόγησης δαπανών που δεν γίνονται ηλεκτρονικά που περιγράφει το φορολογικό νομοσχέδιο.

«Δεν προκύπτει ο λόγος της αποδοκιμασίας του νομοθέτη προς φορολογουμένους οι οποίοι επιλέγουν να δαπανούν ετησίως λιγότερο από το 30% του εισοδήματός τους, αλλά ούτε και το δημόσιο συμφέρον που υπηρετείται από την έμμεση επιβολή υποχρέωσης στους φορολογουμένους να δαπανούν τουλάχιστον 30% του εισοδήματός τους (και μέχρι 20.000 ευρώ) κατ’ έτος», αναφέρει η έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, χαρακτηρίζοντας «μη συνταγματικά ανεκτή», την επιβολή φόρου 22% για e-δαπάνες που δεν έκανε ο φορολογούμενος.

Στην Έκθεσή της για το φορολογικό νομοσχέδιο, η Επιστημονική Υπηρεσία εστιάζει ιδιαίτερα στη νέα διάταξη (παράγραφος 6 στο άρθρο 15 του ΚΦΕ) η οποία όμως, όπως και στο παρελθόν είχε ισχύσει (με εξαίρεση το 2014) ορίζει «απαιτούμενο ποσό δαπανών»..

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει