Βαρδάκης: “Τι έγιναν οι 300.000 θέσεις εργασίας;”

121

Ένα  «επίτευγμα» της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί η υπερίσχυση της μερικής απασχόλησης στις προσλήψεις έναντι της πλήρους, που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του Οκτωβρίου της ΕΡΓΑΝΗ, όπως αναφέρει, σε δήλωσή του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σωκράτης Βαρδάκης.

«Η προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη για 300.000 νέες θέσεις εργασίας, δήθεν καλά αμειβόμενες, πλήρους απασχόλησης όχι μόνο καταρρίπτεται, αλλά τα στοιχεία αποτυπώνουν την ανικανότητα της σημερινής Κυβέρνησης τουλάχιστον να διατηρήσει ό,τι παρέλαβε», προσθέτει.

Ο κ. Βαρδάκης υποστηρίζει πως «με το νόμο 4635/19 η ΝΔ παρουσιάζει σαν μέτρο προστασίας των μερικώς απασχολούμενων την προσαύξηση στις επιπλέον ώρες.

Το συγκεκριμένο μέτρο αποδεικνύει αρχικά ότι η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να παρέμβει ώστε να σταματήσουν ή τουλάχιστον να μειωθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Δίνει με νομοθετική ρύθμιση, σε εργοδότες τη δυνατότητα συνεχούς τροποποίησης των ατομικών συμβάσεων.

Οι παρεμβάσεις της ΝΔ για κατάργηση του μηχανισμού (συλλογικές διαπραγματεύσεις), με τον οποίο μπορούν να επιτευχθούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και να δημιουργηθούν ευνοϊκότεροι όροι σε κλάδους της οικονομίας, μας  γυρνούν σε προ του 2015 επίπεδα, το έτος 2012, τότε που είχαν βασίσει την πολιτική τους στη συμπίεση των μισθών και των όρων εργασίας, στις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, προκειμένου να υπάρξει δήθεν ανάπτυξη της οικονομίας, με το ποσοστό της ανεργίας να εκτοξεύεται, τον Σεπτέμβριο 2013, στο ιστορικό-υψηλό 27.9%.

Στη συνέχεια, παρόλο που το ποσοστό της ανεργίας αποκλιμακώθηκε, κυρίως λόγω της μείωσης του εργατικού δυναμικού και της μετανάστευσης των νέων, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ παρέδωσαν, τον Ιανουάριο 2015, ανεργία 25,9%, δηλαδή υψηλότερη απ’ όση παρέλαβαν το 2012.

Σύμφωνα με όσα κατέγραψε πρόσφατα το σύστημα «Εργάνη» τον Οκτώβριο του 2019, δηλαδή λίγους μήνες αφότου ανέλαβε  η ΝΔ τα ηνία της χώρας, από τις συμβάσεις 248.592 προσλήψεων οι 122.455 ήταν μερικής απασχόλησης (49,26%), οι 33.601 (13,52%) εκ περιτροπής και 92.536 (37,22%) πλήρους, με το άθροισμα μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης να πλησιάζει το 63%.

Χαριστική βολή η κατάργηση μονιμότητας και συλλογικών συμβάσεων στους νεοεισερχόμενους στη ΔΕΗ».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει