Οι αιτίες της καταστροφής της ελιάς!…

ΣΟΒΑΡΑ ΚΙ ΑΣΤΕΙΑ

294

Εν συντομία θα πω λίγα λόγια από την εμπειρία που έχω αποκτήσει επί πολλά χρόνια στην καλλιέργεια της ελιάς. Πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα τα οποία είναι ακαταλαβίστικα και πρωτόγνωρα.

Το θέμα είναι η τεράστια καταστροφή της ελιάς την φετινή χρονιά. Ποιος φταίει; Εδώ βάζομε τον άγνωστο “Χ”. Μην είναι ο δάκος; Μην είναι η παρατεταμένη ξηρασία; Μην είναι η υγρασία, μην είναι το βιωσπόριο; (Που το βρήκανε πάλι κι αυτό;).

Οι περισσότερες γνώμες τριγυρίζουνε γύρω από το δάκο. Εδώ θα πω κι εγώ τη δική μου με… ντοκουμέντα όμως. Κι άλλα χρόνια λοιπόν είχαμε δάκο, αλλά οι ελιές ούτε ξεραινότανε, ούτε πέφτανε.

Τις ραβδίζαμε και με χαμηλή οξύτητα. Έτρωγε ο δάκος το ένα τρίτο, ή και τη μισή ελιά, η άλλη έμενε.

Φέτος τι έγινε. Όχι μόνο δεν έμεινε η δακοφαγωμένη αλλά και οι αδάγκωτες ξεραθήκανε, σαπίσαμε πέσαν όλες μαζί και χαθήκανε! Άρα δεν φταίει μόνο ο δάκος, η μεγάλη ζημιά οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Δηλαδή παρατεταμένη ανομβρία και υγρασία.

Οι μεγάλες θερμοκρασίες του νότου τη μέρα δημιουργούσαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα. 28-29 βαθμούς τη μέρα, 5-6 βαθμοί το πρωί.

Απόδειξη ότι και τα μανταρίνια, πορτοκάλια, από την πρωινή μεγάλη ψύξη, έγιναν… χαμόστρωμα!

Δεν διερωτάτε κανείς γιατί μόνο στην Κρήτη και όχι στην άλλη Ελλάδα; Μα γιατί εκεί έβρεχε συνεχώς και οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν διαφορετικές.

Και το πιο σπουδαίο. Εξαιτίας της κλιματκής αλλαγής η οποία έφερε την ξηρασία-υγρασία που έφερε και το μικρόβιο-βιωσπορίνη (αν το λέω σωστά) εν συνεχεία διαφορετικά, γιατί να έρθει;

Και εν συνεχεία η καταστροφή.

(Η πράξη και η εμπειρία είναι η καλύτερη γνωμάτευση)…

Αυτά για να ξέρετε τι θα πείτε στον υπουργό όταν έρθει. Εσείς οι αρμόδιοι οι οποίοι θα τον πλαισιώσετε, αν θέλετε να πάρομε κάποια αποζημείωση από την Ευρώπη!

Οι περισσότεροι που δεν ξέρουνε μιλάνε μόνο για το δάκο. Το νου σας όταν έρθει ο υπουργός!

Α, και κάτι ακόμη, γιατί μέχρι τα μεσακά του Οκτώβρη δεν υπήρχε ζημιά και προπαντός ούτε σαπιμένες ελιές και μετά τις ζέστες και την υγρασία παρουσιάστηκε απότομα μέσα σε δύο εβδομάδες η ζημιά. Τι άλλη απόδειξη χρειάζεται; Γι’ αυτό όχι μόνο δάκο στον υπουργό…

Αυτά εν συντομία και βιαστικά… ό,τι προλάβαμε.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει