Επτακόσιες κάρτες στάθμευσης για τους κατοίκους του κέντρου

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΧΑΝΟΥΝ... ΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ

6,704

Ανοίγει ο δρόμος για τη διάθεση 700 καρτών στάθμευσης στους μόνιμους κατοίκους του κέντρου της πόλης, την οποία αποφάσισε στη χθεσινή πρώτη συνεδρίασή της η Επιτροπή Κυκλοφορίας. Η ενεργοποίηση της χρήσης των καρτών που εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο (για να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες εγκρίσεις) δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα σε ό,τι αφορά στη στάθμευση στο κέντρο της πόλης, αφού σηματοδοτεί την απαγόρευση του παρκαρίσματος σε όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον ιστορικό ιστό.

Στις χωροθετημένες θέσεις που θα διατίθενται για τους μόνιμους κατοίκους δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να σταθμεύουν.

Δεσμεύονται 700 θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους, στις οποίες θα απαγορεύεται η στάθμευση χωρίς κάρτα

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όσοι εργάζονται ως υπάλληλοι, ή διατηρούν επιχειρήσεις, ή θέλουν να κατέβουν στο κέντρο θα πρέπει να αναζητήσουν άλλους χώρους για να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους μακριά από τις χωροθετημένες θέσεις των μόνιμων κατοίκων.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης
Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης εξηγεί ότι η δημοτική Αρχή έχει προνοήσει γι’ αυτό, αφού υπάρχει πάντα η εναλλακτική λύση της παραλιακής ζώνης όπου ο δήμος ενοικιάζει χώρους στάθμευσης και τους παρέχει δωρεάν στους πολίτες οι οποίοι μπορούν να αφήνουν τα αυτοκίνητό τους εκεί και στη συνέχεια να ανεβαίνουν κάνοντας χρήση των μίνι μπας για να προσεγγίσουν όποιο σημείο του κέντρου της πόλης επιθυμούν.

Όπως σημειώνει, είναι ο μόνος  ασφαλής τρόπος για αποφορτιστεί κυκλοφοριακά και να αναπνεύσει το κέντρο της πόλης που κυριολεκτικά ασφυκτιά ειδικά τις ώρες αιχμής.

Ο ίδιος εξηγεί ότι και στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης θα υπάρξει μια αυστηρότητα σε ό,τι αφορά τον χρόνο διάθεσής τους που δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες.

Ο αντιδήμαρχος εξηγεί ότι θα πρέπει να αλλάξει όλη η φιλοσοφία που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με τη στάθμευση και ο κόσμος να επιλέγει τα περιφερειακά σημεία της παραλιακής ζώνης και να ενσωματώσει στην  καθημερινότητά του τη χρήση των μίνι μπας που μετακινούν δωρεάν τους πολίτες στο κέντρο της πόλης.

Οι εγκρίσεις

Μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κυκλοφορίας να εγκρίνει τη χωροθέτηση και τη διάθεση 700 καρτών στάθμευσης σε μόνιμους κατοίκους του κέντρου της πόλης, ανοίγει πρακτικά η διαδικασία των εγκρίσεων που πρέπει να προηγηθεί για την εφαρμογή του νέου μέτρου, που αναμένεται να αλλάξει την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά το παρκάρισμα στον ιστορικό ιστό.

Πιο συγκεκριμένα η απόφαση της Επιτροπής θα πρέπει να περάσει από την έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και στη συνέχεια από τη Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Ειδοποιήσεις σε όσους κατέθεσαν αίτημα χορήγησης κάρτας

Ωστόσο, όπως εξηγεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κ. Αναστασάκης, παράλληλα με αυτή τη διαδικασία θα δρομολογηθούν και άλλες κινήσεις. Συγκεκριμένα, όλοι όσοι κάτοικοι κατέθεσαν τα χαρτιά τους στην πλατφόρμα θα ειδοποιηθούν τις επόμενες μέρες σε σχέση με το αν εγκρίθηκαν οι αιτήσεις που κατέθεσαν ή όχι.

Κάποιοι από αυτούς θα χρειαστεί να καταθέσουν επιπλέον στοιχεία και έγγραφα  που ενδεχομένως εκκρεμούν ή δεν φρόντισαν να προσκομίσουν ώστε ο φάκελος τους να ολοκληρωθεί. Όσοι ειδοποιηθούν ότι είναι ο φάκελος τους πλήρης και εγκρίνεται η αίτησή τους  θα πάρουν οδηγίες για το πώς θα μπουν μέσα στην πλατφόρμα στην οποία υπέβαλαν τις αιτήσεις τους και μέσα από αυτή θα τυπώσουν την άδεια που θα τους εκχωρηθεί.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων τονίζει ότι επειδή,  αφού έκλεισε η πλατφόρμα, υπήρξε ένας αριθμός πολιτών που έδειξαν ενδιαφέρον για να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να πάρουν την κάρτα της μόνιμης στάθμευσης, κατ΄εξαίρεση την επόμενη χρονιά θα ανοίξει ένας νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η όλη διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει μέσα στον Μάρτιο ή Απρίλιο και να έχει δίμηνη διάρκεια. Αυτό θα ισχύσει κατ΄εξαίρεση για τη φετινή χρονιά, διότι ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η πλατφόρμα θα ανοίγει μόνο κάθε Δεκέμβριο ώστε να κατατίθενται οι νέες αιτήσεις όσων έχουν τα σχετικά δικαιολογητικά.

Οι κάτοικοι του πρώτου τομέα θα μπορούν να παρκάρουν εναλλακτικά και στους άλλους δύο τομείς

Όπως είναι γνωστό, για τη χωροθέτηση των θέσεων στάθμευσης στο κέντρο της πόλης ο ιστορικός ιστός μοιράστηκε σε τρείς ζώνες.

Ο ένας τομέας αναπτύσσεται από τη Γιαμαλάκη, την Αγ. Μηνά, την Κυρ. Λουκάρεως, την  πλ. Κορνάρου, την Αβέρωφ, την Ανεμογιάννη και καταλήγει στη Δ.Μποφώρ. Η δεύτερη ζώνη περνά από την Αγία Τριάδα, τη μεγάλη Έβανς και εσωτερικά  των ενετικών τειχών.

Τέλος, ο τρίτος τομέας αναπτύσσεται από τη  μεγάλη Έβανς και ανατολικά, καλύπτοντας την Ανάληψη, τη Βίγλα ως την Ικάρου.

Από την καταμέτρηση των αιτήσεων προέκυψε ότι στον πρώτο τομέα υπήρξε καταιγιστικό ενδιαφέρον των πολιτών και δεν μπορεί να καλυφθεί ο αριθμός των αιτήσεων που συγκεντρώθηκαν στις διατιθέμενες θέσεις στάθμευσης. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε, όπως τονίζει ο κ. Αναστασάκης, οι κάτοικοι που ζουν στην πρώτη ζώνη, να έχουν τη δυνατότητα να σταθμεύσουν εναλλακτικά και στις άλλες δύο ζώνες.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει