Υποσχέσεις Κικίλια για έναρξη ειδικότητας σε γιατρούς

266

Υποσχέσεις από τον Βασίλη Κικίλια ότι θα βρεθεί λύση έλαβε ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, σ’ ένα θέμα που απασχολεί γιατρούς που είναι εγκλωβισμένοι εξαιτίας ενός νόμου και μιας υπουργικής απόφασης που τους δημιουργεί πρόβλημα στην έναρξη ειδικότητας.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας επισκέφθηκε αντιπροσωπεία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Η. κ. Χάρης Βαβουρανάκης και το μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου, υπεύθυνος νέων ιατρών,  κ. Νικόλαος Γαλανάκης.  Ο Σύλλογος αναφέρει:

“Θέμα της συνάντησής μας ήταν το πρόβλημα που έχει προκύψει λόγω της ασυμφωνίας ανάμεσα στον νόμο 4368/2016 ΦΕΚ 21/Α/21-2-2016 και στην υπουργική απόφαση Γ5α/Γ.Π. οικ. 24768, ΦΕΚ 1373 Β’/ 22.4.2019. Σύμφωνα με τον νόμο  του 2016, οι γιατροί που αποφοίτησαν από την Ιατρική Σχολή πριν την έναρξη της ισχύος του (άρθρο 44, παρ. δ),  μπορούσαν να κάνουν ειδικότητα χωρίς να έχουν εκπληρώσει την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου.

Με την υπουργική απόφαση του Απριλίου 2019,  οι ίδιοι γιατροί, που ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους μετά την 18.11.2013, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις εξετάσεις της ειδικότητάς τους, πρέπει να προσκομίσουν βεβαίωση εκπλήρωσης της υπηρεσίας υπαίθρου.

Ως αποτέλεσμα, οι εγκλωβισμένοι μεταξύ νόμου και υπουργικής απόφασης γιατροί οδηγούνται σε παραίτηση προκειμένου να κάνουν το αγροτικό τους, προκαλώντας έτσι πρόβλημα στα Νοσοκομεία που υπηρετούν, ενώ παράλληλα, αυξάνεται και ο χρόνος αναμονής τους, αφού πρέπει να μπουν ξανά σε λίστα αναμονής για την υπηρεσία υπαίθρου.

Ο υπουργός Υγείας αναγνώρισε την σοβαρότητα του θέματος και υπογράμμισε πως, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, θα αναζητηθούν λύσεις”.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει