­­Πέρασε ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου – αποχώρησε η αντιπολίτευση

282

Με την αποχώρηση της «παράταξης Ηράκλειο 375» και με έντονες λεκτικές  αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους εκπροσώπους της δημοτικής Αρχής και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, στιγματίστηκε η κορυφαία διαδικασία της ψήφισης του νέου προϋπολογισμού για το 2020.

Η εισήγηση εγκρίθηκε με τις ψήφους της δημοτικής Αρχής και των παρατάξεων του κ. Γ. Σισαμάκη, της Ε. Σχοιναράκη Ηλικάκη και του Μ. Βασιλάκη, ενώ “λευκό” ψήφισαν η παράταξη του Γ. Κουράκη “Ενεργοί Πολίτες” και ο Π. Ινιωτάκης, ενώ καταψήφισε η πράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» .

Η παράταξη του κ. Κουράκη αποχώρησε διαμαρτυρόμενη  λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, ο κ. Γιαλιτάκης μετά από λεκτικό επεισόδιο που είχε με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Πασπάτη. Ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης ενοχλήθηκε  επειδή έλαβε τον λόγο ο κ. Αναστασάκης για να απαντήσει σε ζητήματα που τέθηκαν ενώ κατά την άποψή του έπρεπε να τοποθετηθεί η κ. Καναβάκη.

«Δεν θα μας υποδείξετε εσείς ποιος θα μιλήσει» είπε ο κ. Βαρδαβάς προσθέτοντας ότι τέθηκαν ερωτήματα για  τεχνικά θέματα, ενώ ο πρόεδρος του συμβουλίου σχολίασε «δεν έχεις τον έλεγχο αυτών που λες» αναφερόμενος σε προηγούμενο εξαιρετικά ατυχές σχόλιο του κ. Γιαλιτάκη στο πρόσωπο του κ. Πασπάτη.

Από την πλευρά της δημοτικής Αρχής, ,την εισήγηση του θέματος έκανε η αντιδήμαρχος κ. Μ. Καναβάκη, υπογραμμίζοντας ότι «ο προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου για το 2020 ανέρχεται σε 230.372.874,24 ευρώ, είναι ισοσκελισμένος, υλοποιήσιμος, με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και στοχευμένος σε έργα και δράσεις που αποτυπώνουν τις πολιτικές μας προτεραιότητες για τον επόμενο χρόνο.

Είναι ο προϋπολογισμός μιας δημοτικής Αρχής που δούλεψε και δουλεύει με όραμα και σχέδιο και που μέλημά της είναι η σταθερότητα και η ισορροπία των οικονομικών του Δήμου της. Ενός Δήμου που στάθηκε όρθιος, προχώρησε και πήγε μπροστά στα χρόνια της κρίσης παρά τις δυσμενείς συνθήκες και τις απρόοπτες οικονομικές εξελίξεις».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Γ.Κουράκης τοποθετήθηκε επικριτικά στη δημοτική Αρχή, αμφισβητώντας τη δυνατότητα της να αξιοποιήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία – όπως ο Φιλόδημος – που μπορεί να αξιοποιήσει για να υλοποιήσει σημαντικά έργα. Ο ίδιος αφού τόνισε ότι οι αριθμοί αποτυπώνουν και πολιτικές, πρόσθεσε ότι βάσει των στοιχείων που υπάρχουν  δεν προκύπτουν αναπτυξιακές προοπτικές.

“Είναι αναπτυξιακός ο προϋπολογισμός της δημοτικής Αρχής; Δεν μας αφήνει περιθώρια η ανάγνωσή του να αντιληφθούμε κάτι τέτοιο “. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αντίκρισμα στους δημότες από το αποθεματικό του Δήμου, ενώ συνολικά, όπως εξήγησε, ο προϋπολογισμός δεν δίνει ελπίδα για την ανάπτυξη και τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.

Ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών κ. Η. Λυγερός είπε ότι η σωστή ανάγνωση του προϋπολογισμού δείχνει ότι δεν απορρίφθηκε το 70% των δαπανών που είχαν προγραμματιστεί, ενώ αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε σχέση με τα έσοδα…

Τόνισε ότι υπάρχουν σοβαρές αποκλίσεις σε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί από την ίδια τη δημοτική Αρχή, την οποία επέκρινε τονίζοντας ότι δεν θέλει να συνεργαστεί, ενώ της καταλόγισε αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση κρίσιμων έργων όπως για παράδειγμα τα έργα ανάπλασης στη Δικαιοσύνης, στον κόλπο του Δερματά και στο πάρκο Γεωργιάδη.

Έντονα επικριτικός ήταν ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μιχάλης Κασαπάκης, ο οποίος μίλησε για έναν αντιλαϊκό προϋπολογισμό που στηρίζεται στην αφαίμαξη του εισοδήματος των δημοτών.

Όπως μάλιστα εξήγησε, όλες οι παρατάξεις πλην της “Λαϊκής Συσπείρωσης” συνηγορούν σε αυτήν την πολιτική διαχείριση της είσπραξης χρημάτων από την τσέπη του δημότη και μάλιστα με το πρόσχημα της ανάπτυξης την οποία ο ίδιος αμφισβητεί ευθέως. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ανάπτυξη με τσάκιση των εργασιακών σχέσεων και των μισθών δεν είναι ανάπτυξη».

Ο ίδιος εξαπέλυσε επίθεση προς τη δημοτική Αρχή, σχολιάζοντας δηκτικά: “Τα παίρνετε από όλους, δίνετε ελάχιστα πίσω και λέτε ότι κάνετε κοινωνική πολιτική”. Παράλληλα άφησε αιχμές για υποκριτική – όπως είπε-  στάση των παρατάξεων που καταθέτουν προτάσεις, προκαταβάλλοντας μάλιστα ότι δεν θα υλοποιηθούν…

Ο κ. Ε. Κουκιαδάκης από την πλευρά του μίλησε για έναν πλασματικό προϋπολογισμό, αποδίδοντας ευθύνες στην παράταξη της δημοτικής Αρχής εξαιρώντας προσωπικά τον δήμαρχο κ. Β. Λαμπρινό. Μάλιστα, όπως είπε, χαρακτηριστικά, «διατηρείται η εμπιστοσύνη μου στο πρόσωπο του δημάρχου αλλά όχι στην παράταξη του». Ο ίδιος έθεσε το κρίσιμο ερώτημα  πώς θα προχωρήσει το σχέδιο πόλης χωρίς να  έχει γίνει η οριοθέτηση του Γιόφυρου και του Ξηροποτάμου.

Αντίστοιχα, ο κ. Π.Ινιωτάκης, μίλησε για το “άλμα” της πολιτικής συνεννόησης που πρέπει  να γίνει υπογραμμίζοντας την ανάγκη ενός κοινού οράματος, μιας κοινής προσπάθειας για τη συνεργασία όλων για να γίνουν πράξη αυτά που θέλουμε για την πόλη. Πρέπει να συνδιαμορφώνουμε  τόνισε τις αποφάσεις σε μεγάλα ζητήματα, ώστε η πόλη να πάει παρακάτω.

Από την πλευρά της η κ. Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη υπογράμμισε την πολιτική σημασία που έχει να ευδοκιμούν οι αριθμοί, αλλά να ευημερούν και οι άνθρωποι. Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη  βελτίωσης και αναβάθμισης του τουρισμού αλλά και την υλοποίηση του προϋπολογισμού κατά μεγαλύτερο ποσοστό, προκειμένου, όπως είπε, «να μπει σε δυναμική τροχιά η αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας!».

Θετικός στην ψήφιση του προϋπολογισμού και ο εκπρόσωπος της Ηράκλειας Πρωτοβουλίας κ. Μ. Βασιλάκης, εκφράζοντας, ωστόσο, την αγωνία του για την εξέλιξη των πολεοδομικών σχεδίων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει