ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ: Η Πρυτανεία συγχαίρει τους βραβευθέντες ερευνητές

568

Για τη βράβευσή τους από το γερμανικό Ίδρυμα  Alexander von Humboldt συγχαίρει τον καθηγητή του Τμήματος Βιολογίας, κ. Γεώργιο Γαρίνη και την καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας, κ. Μαρία Κανακίδου, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Οι βραβευθέντες τιμήθηκαν για την εξαιρετική και διαρκή προσφορά τους στην έρευνα. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Γεώργιος Γαρίνης τιμήθηκε με το βραβείο «Friedrich Wilhelm Bessel Research Award» και η καθηγήτρια Μαρία Κανακίδου με το βραβείο «Humboldt Research Award».

Τα βραβεία αυτά απονέμονται σε διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες και ακαδημαϊκούς εκτός Γερμανίας, ανεξάρτητα από τον επιστημονικό τους κλάδο ή την εθνικότητά τους, ως αναγνώριση του συνόλου των ερευνητικών τους επιτευγμάτων, των οποίων οι θεμελιώδεις ανακαλύψεις, οι νέες θεωρίες ή οι ιδέες είχαν σημαντικό αντίκτυπο στo πεδίο έρευνάς τους και οι οποίοι αναμένεται να συνεχίσουν να παράγουν στο μέλλον πρωτοποριακά επιτεύγματα.

Οι βραβευόμενοι προσκαλούνται να επισκεφθούν τη Γερμανία, στο πλαίσιο συνεργατικού έργου με γερμανικό ίδρυμα, για διάστημα μέχρι και ένα έτος.

Η γήρανση στο μικροσκόπιο

Ο κ. Γεώργιος Γαρίνης είναι καθηγητής του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Ο καθηγητής Γεώργιος Γαρίνης τιμήθηκε για την έρευνά του αναφορικά με την επίπτωση των γενετικών βλαβών στη γήρανση και τη σημασία των επιδιορθωτικών μηχανισμών των γενετικών βλαβών στις ασθένειες που σχετίζονται με τη γήρανση, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Το συγκεκριμένο βραβείο θα υποστηρίξει τη συνεργασία του καθηγητή Γιώργου Γαρίνη με τον Prof. Dr. Björn Schumacher, στο ερευνητικό κέντρο CECAD του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

Ατμοσφαιρική ρύπανση και επιπτώσεις

Η κα Μαρία Κανακίδου είναι καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης και διευθύντρια του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών. Είναι επιστημονικά διεθνώς αναγνωρισμένη για την πρωτοποριακή της έρευνα που επικεντρώνεται στην ατμοσφαιρική χημεία, τους βιογεωχημικούς κύκλους και το κλίμα.

Οι καινοτόμες μελέτες της ενθάρρυναν τη διεξαγωγή διεθνούς συνεργατικής έρευνας για πτητικές οργανικές ενώσεις, οξυγονωμένα οργανικά όπως οργανικά νιτρικά, χλωροφθοράνθρακες, οργανικά αερολύματα και θρεπτικά συστατικά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στη Γερμανία, η Μαρία Κανακίδου θα διερευνήσει τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία και το κλίμα του ωκεανού, περιοχή με υψηλό δυναμικό τα επόμενα χρόνια σε συνεργασία με τους καθηγητές Μιχάλη Βρεκούση και John P Burrows στο Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Φυσικής και Τηλεπισκόπησης του Πανεπιστημίου της Βρέμης.

«Τα βραβεία αυτά επιβεβαιώνουν για μία ακόμη φορά την ποιότητα των διδασκόντων και το επίπεδο σπουδών και έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης, αναδεικνύοντας  το υψηλό κύρος που διαθέτει το Πανεπιστήμιό μας στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό», τονίζει η Πρυτανεία του ιδρύματος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει