Λογιάδης: Πώς έριξαν έξω τη ΔΕΗ

179

Τοποθέτηση αναφορικά με τη ΔΕΗ έκανε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής του ΜέΡΑ 25 Γιώργος Λογιάδης.

«Αν είχα στα χέρια μου μια επιχείρηση με μονοπωλιακό χαρακτήρα και την έριχνα έξω, θα ήμουν ή ανίκανος ή βλάκας ή ασύδοτος ή διεφθαρμένος» ανέφερε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο βουλευτής για να προσθέσει:

«Δυστυχώς, αυτό έγινε όλα αυτά τα χρόνια με τη ΔΕΗ. Την απαξιώσατε, τη διαλύσατε και τώρα την ξεπουλάτε κόμματι-κομμάτι.

Το πρόβλημα της ΔΕΗ ξεκινάει από το 1960 όπως είπα, με την ΠΕΣΙΝΕ, το τεράστιο αυτό σκάνδαλο. Όταν η ΠΕΣΙΝΕ πλήρωνε 7 δραχμές την κιλοβατώρα, οι αγρότες πλήρωναν 14 δραχμές την κιλοβατώρα και οι οικιακοί καταναλωτές 22 δραχμές την κιλοβατώρα.

Τριάντα δύο χρόνια μετά, το 1993 έσπευσε σκανδαλωδώς η τότε κυβέρνηση να επεκτείνει για άλλα δεκατέσσερα χρόνια, έως το 2006, τη σύμβαση αυτή. Η ΠΕΣΙΝΕ έγινε Αλουμίνιον της Ελλάδος και κατέληξε στα χέρια ιδιώτη, κάτι το οποίο γνωρίζουμε. Δώρα συνέχεια στη ΔΕΗ και απαξίωση της ΔΕΗ.

Η ιδιωτικοποίηση τι θα φέρει; Λίγους παίκτες επενδυτές που θα σχηματίσουν καρτέλ -αυτό γίνεται πάντα στην πραγματική οικονομία- και οι οποίοι, θα καθορίζουν πλέον ανεξέλεγκτοι την τιμή του ρεύματος. Η ιδιωτικοποίηση αποτελεί πάντα υφαρπαγή πόρων του ελληνικού λαού, του ελληνικού δημοσίου.

Γνωρίζουμε επίσης, από την πραγματική οικονομία ότι όποιοι κατέχουν τα δίκτυα, οποιοδήποτε δίκτυο, εισπράττουν και τα κέρδη. Στο Βερολίνο και στο Αμβούργο έχουν ξεσηκωθεί οι καταναλωτές και ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του».

Ο κ. Λογιάδης αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις εθνικών παρόχων, επισημαίνοντας ωστόσο τον κοινωνικό χαρακτήρα που θα ήθελε να έχει η ΔΕΗ. Ειδικότερα ανέφερε:

«Εμείς ως ΜέΡΑ25 θεωρούμε συμφέρον της χώρας η ενέργεια και το νερό να παραμείνουν δημόσια αγαθά κοινής ωφέλειας με σωστή και χρήστη διαχείριση.

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ είναι η συνέχεια του ξεπουλήματος των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάδος: ΟΠΑΠ, Ολυμπιακή Αεροπορία, ΟΤΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΛΠΕ, αεροδρόμια, λιμάνια και τώρα η ενέργεια.

Θα σας πρότεινα, όπως αναφέρει και το σημερινό νομοσχέδιο, να εκσυγχρονίσετε και να ιδιωτικοποιήσετε και τη Βουλή και την Κυβέρνηση και όλο το ελληνικό κράτος. Ένας μάνατζερ, ένας διευθυντής και πάμε όλοι σπίτι μας. Ή μήπως έχει γίνει ήδη;

Κυρίες και κύριοι βουλευτές, κλείνοντας θα ήθελα να πω ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Ο Δήμος είναι πάνω από όλα και πάνω από το άτομο. Το δημόσιο συμφέρον είναι πάνω από το ιδιωτικό».

Αναφορά έκανε ο κ. Λογιάδης και στο θέμα της Δαμάστας.

«Όσον αφορά την Κρήτη και τη ΔΕΗ. Θα γίνει διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική Ελλάδα. Το χαιρετίζουμε αυτό. Μπράβο στο Υπουργείο που θα κάνει αυτή τη διασύνδεση. Έτσι, το κόστος της κιλοβατώρας θα μειωθεί στην Κρήτη και δεν θα καίμε πλέον μαζούτ, όπως καίμε, και επιβαρύνουμε το περιβάλλον και, επίσης, θα έχουμε επάρκεια ρεύματος που δεν έχουμε στο νησί» ανέφερε μεταξύ άλλων για να προσθέσει:

«Υπάρχει, όμως, ένα τεράστιο πρόβλημα τοποθέτησης. Πού θα γίνει η μετατροπή της ενέργειας από συνεχές σε εναλλασσόμενο ρεύμα. Διότι ενώ στην αρχή είχε υποδειχτεί η Κορακιά, ένα σημείο εκτός Ηρακλείου, ένα άγονο σημείο, τώρα έχει επιλεγεί ένας χώρο πολύ κοντά σε έναν κατοικημένο χώρο, το χωριό Δαμάστα.

Οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί. Δεν το θέλουν αυτό. Είναι δασικός και αρχαιολογικός χώρος. Στις 6 Ιουνίου 2019 όλοι οι φορείς στην Περιφέρεια Κρήτης συγκεντρώθηκαν και αποφάσισαν ότι πρέπει να εξαντληθούν τα περιθώρια μεταφοράς της χωροθέτησης του σταθμού μετατροπής του έργου από την περιοχή Δαμάστας, που προβλέπει η μελέτη, στην περιοχή Κορακιάς, καθώς και στον συνολικό προϋπολογισμό του έργου, η οποία επιβάρυνση αναμένεται να είναι σχετικά ασήμαντη».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει