Διάλεξη για Βολταίρο και Ρουσσώ

113

«Βολταίρος και Ρουσσώ: Δύο διαφορετικές θεωρήσεις του γέλιου στον Διαφωτισμό» είναι το θέμα διάλεξης που θα δώσει ο καθηγητής Δημήτρης Πολυχρονάκης, αύριο   Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, στις 8.30, στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών (Μελισσινού και Νικηφόρου Φωκά 130).

Ο Δημήτρης Πολυχρονάκης είναι απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από όπου έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα στη Νεοελληνική Φιλολογία το 2000. Σήμερα εργάζεται στο ίδιο Τμήμα ως Αναπληρωτής Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας.

Θέμα της ανακοίνωσης του κ.Πολυχρονάκη είναι η διαφορετική προσέγγιση του γέλιου από δύο εξέχουσες φυσιογνωμίες του Διαφωτισμού, τον Βολταίρο και τον Ζαν Ζακ Ρουσσώ. Με δεδομένο ότι ο Ρουσσώ ήταν αρνητικός απέναντι στο γέλιο, ενώ ο Βολταίρος θετικός, επιχειρείται να διερευνηθούν οι λόγοι της διαφοροποίησής τους, καθώς και οι δύο στοχαστές θεωρούσαν το γέλιο ειδοποιό γνώρισμα του αιώνα των Φώτων, έτσι ώστε η διαφωνία τους πάνω στο ζήτημα να αποτυπώνει τις διαφορετικές αντιλήψεις τους για το τι ήταν ο Διαφωτισμός και τι αντιπροσώπευε στον μοντέρνο κόσμο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει