Πόσα πληρώνει η Λότζια σε ενοίκια

ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

462

Ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου για το 2020 αναμένεται να μονοπωλήσει την αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που συγκαλείται στις 6.00 το απόγευμα στη Λότζια για τον σκοπό αυτό. Ο νέος προϋπολογισμός, -ο οποίος είναι ισοσκελισμένος σε ό,τι αφορά τα προβλεπόμενα έσοδα και τα έξοδα-  ανέρχεται στο ποσό των 230.372.874,24 ευρώ.

Μια από τις σημαντικές πτυχές του νέου προϋπολογισμού είναι το γεγονός ότι αναδύει το  οξύ στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ηρακλείου, καθώς για να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες του θα πρέπει αθροιστικά να διατεθεί το ποσό των  1.282.500 ευρώ για μισθώματα ακινήτων.

Σχετικά με τα προβλεπόμενα έσοδα, εκτιμάται ότι από την ακίνητη περιουσία που αφορά σε μισθώματα ακινήτων, καλλιεργήσιμης γης, από την εκμετάλλευση των διαφημιστικών χώρων, τα στέγαστρα των αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, από τέλη και από τις λαϊκές αγορές,  θα εισπραχθούν 1.225.000 ευρώ.

Αντίστοιχα από τους τόκους των χρηματικών καταθέσεων σε τράπεζες και από άλλες κινητές αξίες θα εισπραχθούν 1.700.000 ευρώ, ενώ από τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων θα εισπραχθούν 13.276.675 ευρώ. Στο ποσό των 5.136.308 ευρώ υπολογίστηκαν οι εισπράξεις από τα έσοδα των νεκροταφείων από τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας, από τα τέλη διαφήμισης και από τις εισπράξεις επί των ακαθαρίστων εσόδων των εστιατορίων και των κέντρων διασκέδασης.

Τα έσοδα από φόρους των ηλεκτροδοτούμενων χώρων, από την εισφορά σε χρήμα των πολεοδομικών σχεδίων εκτιμώνται στα 4.373.901 ευρώ. Παράλληλα έχουν υπολογιστεί έκτακτα έσοδα από την εκποίηση ακίνητης περιουσίας και από πρόστιμα, προσαυξήσεις και παράβολα υπολογίζονται εισπράξεις 1.395.433 ευρώ. Στον προϋπολογισμό υπάρχει μια πρόβλεψη που αφορά σε έσοδα από προηγούμενα χρόνια, τα οποία εγγράφονται για πρώτη φορά που υπολογίζονται στα 1.446.279 ευρώ.

Δραματική η έλλειψη χώρων στέγασης των δημοτικών υπηρεσιών και λειτουργιών

Το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Ηρακλείου σε ό,τι αφορά στη στέγαση των υπηρεσιών και των λειτουργιών του αναδύεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στον νέο προϋπολογισμό του 2020, στη διάρκεια του οποίου θα πρέπει αθροιστικά να διατεθεί το ποσό των  1.282.500 ευρώ για μισθώματα ακινήτων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, έχουν δεσμευτεί 66.500 ευρώ για μισθώματα ακινήτων που αφορούν στη στέγαση των γραφείων της 1ης, 2ης, 3ης, 4ης δημοτικής κοινότητας και της τοπικής κοινότητας Σταυρακίων, 688.500 ευρώ για τη μίσθωση οικοπέδου στάθμευσης στη Φορτέτσα, για το μίσθωμα χώρου φιλοξενίας της Μουσικής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του Δήμου και συναυλιακού χώρου της Φιλαρμονικής, για μισθώματα κτηρίων των ΚΑΠΗ, για τη στέγαση του Εργαστηρίου Συντήρησης και Αποκατάστασης Έργων Τέχνης του Δήμου, για τη στέγαση σχολικών μονάδων, για τις ανάγκες του Τμήματος Επιδοματικής Πολιτικής και Ελέγχου, για τη στέγαση του Κέντρου Κοινότητας Παραρτήματος ΡΟΜΑ και για το Κοινωνικό Φαρμακείο.

Αντίστοιχα για την ενοικίαση του χώρου εναπόθεσης απορριμμάτων στους Πέρα Γαλήνους προβλέπονται 434.000 ευρώ. Για τη μίσθωση κτηρίου στέγασης των αρχείων της Πολεοδομίας προβλέπονται 13.000 ευρώ και για τη μίσθωση του οικοπέδου Λυδάκη προβλέπονται 81.000 ευρώ.

Οι μισθοί των αιρετών

Στο σκέλος των εξόδων έχουν υπολογιστεί στα 51.500 οι μισθοί του δημάρχου Ηρακλείου, στα 235.000 ευρώ οι μισθοί των αντιδημάρχων και 50.000 η αποζημίωση των δημοτικών συμβούλων για τη συμμετοχή τους στα δημοτικά συμβούλια.

Αντίστοιχα στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί  έξοδα κίνησης των προέδρων των δημοτικών κοινοτήτων και των προέδρων των τοπικών κοινοτήτων βάσει της χιλιομετρικής απόστασης από τον Δήμο Ηρακλείου, 101.000 ευρώ.

Μ. Καναβάκη: «Ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος ο νέος προϋπολογισμός για το 2020»

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη
Η αντιδήμαρχος Οικονομικών Μαρία Καναβάκη

Με δηλώσεις της στην «Π» η αντιδήμαρχος Μ. Καναβάκη τονίζει ότι ο νέος προϋπολογισμός του Δήμου Ηρακλείου για το 2020, που ανέρχεται στα 230.372.874,24 ευρώ, «είναι ισοσκελισμένος, υλοποιήσιμος, με αναπτυξιακό χαρακτήρα και σαφή στόχευση σε έργα και δράσεις που αποτυπώνουν τις πολιτικές μας προτεραιότητες για το επόμενο έτος.

Είναι αποτέλεσμα μιας συλλογικής, σοβαρής και υπεύθυνης προσπάθειας, αλλά και της ορθής οικονομικής διαχείρισης που πραγματοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Στόχος μας ήταν και παραμένει η οικονομική ευρωστία του Δήμου μας, έτσι ώστε να είναι εφικτή η χρηματοδότηση έργων από ίδιους πόρους και με αποδέκτες τους δημότες και την πόλη μας και ταυτόχρονα να εξασφαλίζεται ένα υγιές και ασφαλές οικονομικό περιβάλλον για τον Δήμο μας.

Είναι ο προϋπολογισμός μιας δημοτικής Αρχής που δουλεύει με όραμα και σχέδιο και που έχει καταφέρει τη σταθερότητα και την ισορροπία στα οικονομικά του Δήμου της. Ενός Δήμου που στάθηκε όρθιος και πήγε μπροστά στα χρόνια της κρίσης παρά τις δυσμένειες και τις απρόοπτες οικονομικές εξελίξεις.

Η διαχείριση και η λειτουργία του Δήμου στηρίζεται στον προϋπολογισμό. Γι’ αυτό και η συζήτηση για τον προϋπολογισμό είναι μια κορυφαία διαδικασία, που ελπίζω και εύχομαι να είναι και ουσιαστική, αφού καθήκον όλων μας στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι το συμφέρον του Δήμου μας και η πρόοδος της πόλης μας. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι οι όλοι μπορούμε να συνεισφέρουμε με τις απόψεις μας θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, οφείλω να ευχαριστήσω τα έμπειρα και ικανότατα υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών για τη συνεργασία μας και την προσφορά τους και ιδιαιτέρως του Τμήματος Προϋπολογισμού για την υποστήριξή τους στη σύνταξη του προϋπολογισμού, αλλά και όλες τις Διευθύνσεις και τα Τμήματα του Δήμου Ηρακλείου για την πολύτιμη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου που γίνεται σε όλους τους τομείς του Δήμου μας».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει