“Ιστορίες στο Τάκα-τάκα” από το ΔΗΠΕΘΕΚ

ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Η ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ

152

Την   διαδραστική θεατρική παράσταση για  παιδιά Δημοτικού και όσους ζουν μαζί τους,  με τίτλο   “Ίστορίες στο Τάκα-τάκα”,   του Μπερνάρ Φριό, θα παρουσιάσει το ΔΗΠΕΘΕΚ, στο Ηράκλειο, σε συνεργασία  με τον δήμο.

Η παράσταση θα ανέβει στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο, το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στις 17.00 και στις 19.00.

Η είσοδος είναι ελεύθερη με προσκλήσεις που θα διατεθούν με σειρά προτεραιότητας, στο Πολύκεντρο Νεολαίας από σήμερα Δευτέρα  έως  και την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου. Ώρες διάθεσης: 10:00-13:00.

Οι «Ιστορίες στο τάκα-τάκα», του Μπερνάρ Φριό, σε μετάφραση Ξένιας Καλογεροπούλου, αναφέρει η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Έφη Θεοδώρου, είναι το έργο που ολοκληρώνει τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ για το 2019 και απευθύνεται κυρίως σε παιδιά του δημοτικού σχολείου. Τόσο ο συγγραφέας, όσο και η μεταφράστρια είναι από τα δυνατά χαρτιά στον τομέα του θεάτρου για παιδιά και το σπονδυλωτό αυτό έργο, που φέρει τη σφραγίδα και των δύο, είναι η απόδειξη.

Σύντομες ιστορίες γραμμένες με τόλμη και πρωτοτυπία που μοιάζουν περισσότερο να θέτουν ερωτήματα παρά να δίνουν απαντήσεις σε ζητήματα που απασχολούν την τρυφερή ηλικία: τις σχέσεις μεταξύ των παιδιών, αλλά και με τους γονείς και το σχολείο.

Ιστορίες που καθρεφτίζουν τα όνειρα και τους φόβους των παιδιών, με τρόπο αναπάντεχο που επιφυλάσσει ευφυείς ανατροπές, καθώς η σκληρή πραγματικότητα συχνά βρίσκει διέξοδο στη φαντασία.

Οι ιστορίες εναλλάσσονται και δίνουν τη δυνατότητα να ξετυλιχθεί μια παράσταση σε γρήγορο ρυθμό, που παίζει με τις θεατρικές συμβάσεις, καθώς οι τρεις ταλαντούχοι ηθοποιοί επιδίδονται σε ποικίλες εναλλαγές ρόλων, με τη συνενοχή των παιδιών-θεατών.

Με δεδομένο ότι η δράση της παιδικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΕΚ συμβαίνει «εκτός των τειχών» του θεάτρου, κυρίως σε αίθουσες σχολείων, πρόκειται δηλαδή μια κινητή θεατρική μονάδα, θα έπρεπε η παράσταση να ανταποκρίνεται σε αυτή την αναγκαιότητα και το έργο του Φριό παρείχε με τον καλύτερο τρόπο το υλικό για να στηθεί μια παράσταση ευέλικτη, ευφάνταστη, εναλλακτική που ταυτόχρονα εξασφαλίζει γέλιο και συγκίνηση, χάρη στο χιούμορ και τις διαρκείς ανατροπές της.

Μια παράσταση που πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στον εκπαιδευτικό ρόλο του ΔΗΠΕΘΕΚ και τιμά τη δράση του.

Τη διασκευή και σκηνοθεσία του έργου ανέλαβε η Βαλεντίνα Παπαδημητράκη* -που από το 2001 έχει αφιερωθεί σε παραστάσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες και επιμέλειες ραδιοφωνικών εκπομπών για παιδιά- και η οποία πλαισιώνεται από μια ομάδα ταλαντούχων συνεργατών, που δραστηριοποιούνται στην Κρήτη.

Συντελεστές: μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου, διασκευή – σκηνοθεσία: Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, σκηνικά – κοστούμια: Μικέλα Παπαδουλάκη, μουσική: Λεωνίδας Μαριδάκης, κίνηση: Έλενα Σταυροπούλου. Ερμηνεύουν Φλώρα Ασουμανάκη, Μαρίνα Πανηγυράκη,  Μάνος Στεφανάκης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει