Η… θερμή αγκαλιά των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ ΝΕΑ ΠΤΕΡΥΓΑ ΤΟΥ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟΥ

199

Σε γιορτινό κλίμα χαράς, πραγματοποιήθηκε προχθές η τελετή εγκαινίων της νέας και  πλήρως ανακατασκευασμένης πτέρυγας του Γηροκομείου των Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού στην περιοχή του Άι Γιάννη, στο Ηράκλειο.

Προηγήθηκε αγιασμός στην σύγχρονη υποδομή  «Θερμή Αγκαλιά των ηλικιωμένων», που όπως τόνισε ο εκπρόσωπος των Ιδρυμάτων Αλέξης Καλοκαιρινός, οφείλεται στον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη, καθώς επί προεδρίας του ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε αυτό το εξαιρετικά σημαντικό ποιοτικό και ευρωπαϊκών προδιαγραφών έργο με όλες τις ανέσεις για τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας.

Εντυπωσιάζει ο αύλειος χώρος του Γηροκομείου
Εντυπωσιάζει ο αύλειος χώρος του Γηροκομείου

Τους εκπροσώπους της Εκκλησίας, των Αρχών, όλους τους παρευρισκόμενους καλωσόρισαν τα εντεταλμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των Ιδρυμάτων «Γιώργος και Αλέξης Καλοκαιρινός», ενώ για το έργο και την σημαντικότητά του μίλησαν ο Αλέξης Καλοκαιρινός, ο περιφερειάρχης Κρήτης και πρόεδρος του ΔΣ των ιδρυμάτων Καλοκαιρινού Σταύρος Αρναουτάκης, όπως και ο αντιπρόεδρος -δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός. Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε σε κλίμα συγκίνησης εκπρόσωπος των ηλικιωμένων ευχαριστώντας όλους για τις σύγχρονες συνθήκες διαβίωσής τους.

«Τα εγκαίνια είναι μια ξεχωριστή, όμορφη και μεγάλη μέρα για τα ιδρύματα, ανήμερα του Αγίου Ανδρέα. Το λέω απερίφραστα. Το έργο οφείλεται στον Σταύρο Αρναουτάκη. Χωρίς αυτόν δεν θα ήμασταν εδώ σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «Όλοι έχουν δικαίωμα για μια καλύτερη ζωή. Κι είναι υποχρέωσή μας, η αποστολή μας, να παρέχουμε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό».

Εικόνα από το εσωτερικό της νέας πτέρυγας
Εικόνα από το εσωτερικό της νέας πτέρυγας

Από την πλευρά του ο κ. Στ Αρναουτάκης σημείωσε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλες τις κοινωνικές δομές της Κρήτης και ήδη πολλά έργα είναι εν εξελίξει. Στην κορυφή του δικού μας σχεδιασμού είναι και παραμένει ο άνθρωπος. Η Περιφέρεια Κρήτης από την πρώτη στιγμή στήριξε τη μονάδα που σήμερα εγκαινιάζουμε με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης με 2,5 εκατ. ευρώ μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Κρήτης.

Το ίδιο κάνουμε και σε ανάλογες περιπτώσεις σε άλλες περιοχές της Κρήτης». Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ηρακλείου Β. Λαμπρινός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η νέα, πλήρως ανακατασκευασμένη πτέρυγα του Γηροκομείου των Ιδρυμάτων Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού, είναι ένα έργο που τιμά την πόλη μας και ανταποκρίνεται εμπράκτως στην ευθύνη της κοινωνίας μας να μεριμνά για την προστασία των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας».

Η δυναμική του ανακαινισμένου χώρου του Γηροκομείου των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού

Όπως τονίσθηκε στη διάρκεια των εγκαινίων από τον Οκτώβριο του 2013 ξεκίνησε ο ριζικός εκσυγχρονισμός του Γηροκομείου ώστε να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις για άνετη και ασφαλή διαβίωση των ηλικιωμένων.

Στο νότιο τμήμα του υφιστάμενου κτηρίου άρχισε η κατασκευή της καινούργιας πτέρυγας συνολικής επιφάνειας 1.745 τμ. στην οποία υπάρχουν μονόκλινα, δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια και διαμερίσματα. Συνολικά κατασκευαστήκαν 28 καινούργια δωμάτια συνολικής δυναμικής 50 κλινών με ιδιαίτερους χώρους υγιεινής

. Η νέα πτέρυγα παραδόθηκε σε χρήση τον Οκτώβριο του 2017. Αμέσως μετά, το ήδη υφιστάμενο κτήριο ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε και σήμερα πλέον περιλαμβάνει 27 δωμάτια με μία ως τέσσερις κλίνες και με ιδιαίτερους χώρους υγιεινής το καθένα, συνολικής δυναμικής 66 κλινών.

Κατά συνέπεια, από το 2019 υπάρχει ένα καινούργιο Γηροκομείο με συνολικά 116 κλίνες σύγχρονων προδιαγραφών, έτοιμο να φιλοξενήσει άτομα τρίτης ηλικίας που έχουν ανάγκη φροντίδας, με ολόπλευρη υποστήριξη και με την θαλπωρή του πάντα αφιερωμένου στην αποστολή του προσωπικού.

Τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, που στα χρόνια της κρίσης βγήκαν μπροστά με τον Κοινωνικό Χώρο τους, είναι πλέον σε θέση να παρέχουν στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που βρίσκονται σε ανάγκη προνοιακές υπηρεσίες σε επίπεδα που συναγωνίζονται τις καλύτερες αντίστοιχες δομές στην Ευρώπη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει