ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ: Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για διεύρυνση της φορολογικής βάσης

180

διεύρυνση της φορολογικής βάσης

Είναι κρίσιμο σημείο να διευρύνουμε τη φορολογική βάση, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας, χθες , στην ακρόαση φορέων επί του φορολογικού νομοσχεδίου.

Ο κ. Σταϊκούρας άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας ότι η διεύρυνση αυτή θα επιχειρηθεί με τρεις τρόπους το επόμενο διάστημα.

  Συγκεκριμένα:

  1. Τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. “Σε περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα προχωρήσουν σε συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ύψους 30% του εισοδήματος τους, αναμένεται να αυξηθούν οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κατά 6,1 δισεκατομμύρια ευρώ” σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
    Παράλληλα τόνισε πως σε αυτό δεν περιλαμβάνονται επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές που ενδεχομένως γίνουν από αυτούς που ήδη βρίσκονται πάνω από το όριο του 30%, συνεπώς “είναι συντηρητική εκτίμηση”.
    Για να προσθέσει πως μια αύξηση των συναλλαγών κατά 6,1 δισεκατομμύρια συνεπάγεται με βάση εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- για το ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ελλάδα- ότι θα εκδοθούν επιπλέον αποδείξεις ύψους 2,05 δισεκατομμυρίων ευρώ.
    Με αυτή τη βάση συνεπάγεται ότι το δημόσιο θα εισπράξει 389 εκατομμύρια έσοδα ΦΠΑ εφαρμόζοντας μεσοσταθμικό συντελεστή περί το 19% ενώ επιπλέον 168 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν μέσω της αύξησης των εσόδων και αντίστοιχων εξόδων που θα παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις.
  1. Τις αντικειμενικές αξίες και τη συνολική ακίνητη περιουσία. Στόχος είναι μέχρι το Μάιο να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο ώστε περισσότερες από 3.000 νέες ζώνες αντικειμενικών αξιών να προστεθούν στις περίπου 10.000 υπάρχουσες (για τις εντός σχεδίου περιοχές). Παράλληλα αναπροσαρμογή θα υπάρξει και για τις εκτός σχεδίου περιοχές.
  2. Τον εντοπισμό όσων δεν πληρώνουν με στόχευση στις μισθώσεις airbnb

Ο Χρήστος Σταικούρας επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη των ευάλωτων ομάδων, ενώ προανήγγειλε πρόσθετα μέτρα στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών.

“Το φορολογικό νομοσχέδιο αυξάνει το αφορολόγητο για τις οικογένειες. Θα διαπιστώσετε επιπρόσθετες πράξεις το επόμενο διάστημα” επεσήμανε. Τέλος προανήγγειλε την κατάθεση ρυθμίσεων για το πλαίσιο τυχερών παιγνίων. Μέχρι το τέλος του έτους θα ψηφιστεί το νέο πλαίσιο για την λειτουργία των καζίνο και του ιντερνετικού στοιχήματος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει