Πόσα θα φέρουν στα κρατικά ταμεία οι ηλεκτρονικές συναλλαγές

212

Σημαντικά οφέλη προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών με την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, σύμφωνα με στοιχεία από την ΑΑΔΕ, τα οποία λαμβάνει ως βάση για τις εκτιμήσεις στα έσοδα.

Τα οφέλη από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που εκτιμούν ότι τα αυξημένα φορολογικά έσοδα θα βαρύνουν περαιτέρω τις τσέπες των πολιτών. «Σε περίπτωση που τα φυσικά πρόσωπα προχωρήσουν σε συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, ύψους 30% του εισοδήματος τους, αναμένεται να αυξηθούν οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κατά 6,1 δισ. ευρώ» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα «θα δημιουργηθεί κίνητρο, για να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών και ποσοτικοποιείται αυτό στο 6,1 δισ. Σημειώνω, ότι αυτή η εκτίμηση δεν περιλαμβάνει επιπλέον ηλεκτρονικές συναλλαγές, που ενδεχομένως γίνουν από αυτούς, που ήδη βρίσκονται πάνω από το όριο του 30%, συνεπώς είναι συντηρητική η εκτίμηση».

«Μια αύξηση των συναλλαγών κατά 6,1 δισ. συνεπάγεται, με βάση εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, ότι θα εκδοθούν επιπλέον αποδείξεις ύψους 2,05 δισ. ευρώ. Με αυτή τη βάση συνεπάγεται, ότι το δημόσιο θα εισπράξει 389 εκατ. έσοδα ΦΠΑ, εφαρμόζοντας μεσοσταθμικό συντελεστή περί το 19%,ενώ επιπλέον 168 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν μέσω της αύξησης των εσόδων και αντίστοιχων εξόδων που θα παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις» συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει