Δεκέμβριος με εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο

ΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ

431

Στους ρυθμούς του μυθικού τεχνίτη Δαίδαλου κινείται και τον Δεκέμβριο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Ειδικότερα:

Με ξεναγήσεις που θα πραγματοποιηθού  αύριο Κυριακή 1 Δεκεμβρίου,  την Κυριακή 8  και το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις  12 το μεσημέρι,συνεχίζεται  έως την 1η Μαρτίου 2020   η  ομώνυμη περιοδική αρχαιολογική έκθεση.

Το θέμα εμπνέεται από τον μύθο του ευρηματικού τεχνιτη Δαίδαλου, του αρχιτέκτονα του Λαβύρινθου και κινητή αγαλ- μάτων. Επιλεγμένα αντικείμενα συγκροτούν θεματικές ενότητες που παρουσιάζουν πτυχές τεχνολογικής καινοτομίας κυρίως στους Μινωικούς χρόνους.

Στο Αρχαιολογικό ΜουσείοΜέσα από τις τεχνικές κατασκευής λίθινων και πήλινων αγγείων, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, τη μνημειακή ζωγραφική και γλυπτική διακόσμηση των κτηρίων, τα επιτεύγματα της πλαστικής και της μεταλλοτεχνίας, αλλά και τις καινοτομίες στη ναυπηγική τέχνη, αναδεικνύεται η σημασία της επινοητικότητας των αρχαίων τεχνιτών σε ένα ευρύ φάσμα πρακτικών και τεχνών

Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων (είσοδος από Δουκός Μποφώρ).

Μέχρι τις 10 Ιανουαρίου ια είναι ανοικτή  η έκθεση της ομάδας εικαστικών ARS V. ‘’Δαιδάλεια”.

Οι εικαστικοί Κώστας Παγωμένος και Μαρία Γρηγοριάδη θα ξεναγούν τους επισκέπτες στην έκθεση αύριο Κυριακή 1 Δεκεμβρίου, από  τις 10 το πρωί έως  τις 2 το μεσημέρι.

Ο τίτλος και η θεματολογία της εικαστικής έκθεσης βρίσκονται σε άμεση συνάφεια με την περιοδική έκθεση του Μουσείου

«Δαίδαλος. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη». Η εικαστική έκθε- ση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και εγκαταστά- σεις από καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται και στον χώρο της Εκπαίδευσης.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες:

Θάνος Βιδάκης Μαρία Γρηγοριάδη Βίκυ Καμένου Στέλλα Κουκουλάκη Κώστας Παγωμένος

Χώρος έκθεσης:

Αίθουσα Πολυμεσικών Εφαρμογών (στο ισόγειο του Μουσείου).  Είσοδος στην έκθεση με το εισιτήριο του Μουσείου.

Είσοδος ελεύθερη

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου  θα πραγματοποιηθεί  καλλιτεχνικό εργαστήριο με θέμα την ανθρώπινη μορφή.

Το εργαστήρι με τίτλο «Με απλά υλικά και φαντασία… που απευθύνεται σε   παιδιά Δημοτικού, θα λειτουργήσει από την  εικαστικό  – εκπαιδευτικό  Βίκυ Καμένου που συμμετέχει στην εικαστική έκθεση με τίτλο “Δαιδάλεια” Με έμπνευση από τα μινωικά ειδώλια, τα παιδιά θα δημιουρ- γήσουν γλυπτά, χρησιμοποιώντας απλά υλικά, όπως το σύρμα, οι εφημερίδες, η χαρτοταινία και το αλουμινόχαρτο.

Αίθουσα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων.

Διάρκεια : 11.00 – 13.00. Συνάντηση στα εκδοτήρια του Μου- σείου. Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Περιορισμένος αριθμός θέ- σεων. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 2810279000 και 2810279080 (κ. Ειρήνη Νικολακοπούλου).

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου  2019  «Οι μαθητές σχεδιάζουν στο Μουσείο…»

Οι μαθητές του 5ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, του Τομέα Εφαρμοσμέ- νων Τεχνών, ξεναγούνται από αρχαιολόγους του Μουσείου στην περιοδική έκθεση «Δαίδαλος», εμπνέονται από τα εκθέ- ματα του Μουσείου και δημιουργούν! Τα σχέδια των μαθητών θα προβληθούν στην ιστοσελίδα του Μουσείου, ενώ  με την συνεργασία τους θα γίνει η επιλογή  και το θέμα για τη Χριστουγεννιάτικη κάρτα  του μουσείου.

Αίθουσα περιοδικών εκθέσεων (είσοδος από Δουκός Μποφώρ).

Την ίδια μέρα θα γίνει παρουσίαση του εκπαιδευτικού φυλλαδίου

«Εξερεύνησε τα ίχνη του Δαίδαλου».

Το εκπαιδευτικό φυλλάδιο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαι- δευτικών Προγραμμάτων σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στο πλαίσιο της περιοδικής αρχαιολογικής έκθεσης “Δαίδαλος”. Στα ίχνη του μυθικού τεχνίτη”. Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που επισκέπτονται την έκθεση είτε με τη σχολική ομάδα είτε με τις οικογένειές τους. Το φυλλάδιο διατίθεται δωρεάν στο εκδοτή- ριο των εισιτηρίων στην είσοδο του Μουσείου.

Η παρουσίαση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε γονείς.

Αίθουσα Διαλέξεων (στον όροφο του Μουσείου). Είσοδος ελεύθερη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει