Παρουσιάζονται τα βιβλία του Γιάννη Μακριδάκη

146

Η παρουσίαση  του νέου   βιβλίου  του Χιώτη συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη, με τίτλο “Οι βάρδιες των πουλιών”,  αλλά και των παλαιότερων, όπως του «Όλα για καλό» και της έρευνάς του «Συρματένιοι ξεσυρματένιοι, όλοι, Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή»  ,θα γίνει σήμερα Παρασκευή 29 Νοεμβρίου στις 6.30 το απόγευμα στο βιβλιοπωλείο “Αναλόγιο”.

Με αφορμή την παρουσίαση, θα γίνει συζήτηση  για τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία, αλλά περισσότερο για κάποιες αθέατες και άγνωστες πλευρές του προσφυγικού ζητήματος.

Από το σύγχρονο προσφυγικό ρεύμα μέχρι το αντίστροφο του 1941, όταν χιλιάδες Έλληνες έφυγαν πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή, γεγονός που αποτελεί ακόμη μια όχι ιδιαίτερα γνωστή πτυχή της νεοελληνικής ιστορίας.

Στο βιβλίο του ο συγγραφέας ακολουθεί την ιστορία μιας οικογένειας για πάνω από εκατό χρόνια. Στους κόλπους της πάντα ένας εκτρέφει περιστέρια,  καθώς η τέχνη περνά από γενιά σε γενιά.

Η περιπέτεια των περιστεριών δένεται περίτεχνα με τη ζωή των ανθρώπων της θάλασσας (κυρίως), με τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν τον τόπο, με τις αλλαγές στα ήθη, με τα δράματα που επισυνέβησαν στην οικογένεια και στο νησί.

Ο Ανέστης Δεληγιώργης, η Περιστερού, διηγείται την περιπέτεια της οικογένειάς του από τέσσερις γενιές πίσω, χωρίς γραμμικότητα αλλά με άλματα στον χρόνο, τονίζοντας τι μένει ίδιο και τι αλλάζει.

Η παραγωγή του Μακριδάκη είναι ήδη πλούσια. Τα κείμενά του διακρίνονται για τον γλωσσικό τους πλούτο, καθώς συνταιριάζει στοιχεία της τοπικής διαλέκτου με τη σύγχρονη νεοελληνική.

Η τοπική αλλά και η εθνική ιστορία, η λαογραφία, συχνά η επικαιρότητα διαπλέκονται, προσδίδοντας με τον τρόπο αυτό χαρακτήρα λογοτεχνικής πρότασης στο έργο του. Χαρακτηριστικά του αποτελούν η μικρή συνήθως έκταση των κειμένων του και η εμμονή του να γράφει με φόντο τον γενέθλιο τόπο του.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει