Από… ξεχασμένη ασθένεια ο θάνατος του 8χρονου

Η ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΦΘΕΡΙΤΙΔΑΣ

266

Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση του θανάτου οκτάχρονου παιδιού από διφθερίτιδα, μια ασθένεια της οποίας το τελευταίο κρούσμα στην Ελλάδα παρουσιάστηκε το 1970. Το περίεργο  είναι ότι το 8χρονο είχε κάνει όλα τα εμβόλια.

Το 8χρονο παιδί κατέληξε στο Παίδων μετά από τετραήμερη νοσηλεία λόγω οξύτατου αναπνευστικού προβλήματος. Οι ειδικοί αναμένουν τις τοξικολογικές εξετάσεις και τη νεκροτομή για να διαπιστώσουν τα πραγματικά αίτια του θανάτου, ενώ εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της διφθερίτιδας, ασθένεια που έχει εκλείψει εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες, χάρη στον εμβολιασμό.

Το παιδί εισήλθε στο Νοσοκομείο Παίδων στις 22 Νοεμβρίου και εισήχθη αμέσως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηχανική υποστήριξη. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών έχασε τη ζωή του στις 26 του μήνα με πιθανή αιτία τη λοίμωξη του αναπνευστικού.

Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου εστάλησαν δείγματα για εργαστηριακή εξέταση στο Λονδίνο, με την υποψία του μικροβίου της διφθερίτιδας.

Εως την ηλικία των 5 ετών βρισκόταν σε ίδρυμα, ενώ στη συνέχεια την κηδεμονία του ανέλαβε ανάδοχη μητέρα.

Η διφθερίτιδα θεωρείται παιδική ασθένεια εξαφανισμένη από τον υγειονομικό χάρτη λόγω των εμβολιασμών.  Είναι ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους.

Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα).

Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα.

Χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στον φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει