“Αξιοποιήστε την παράταση στο Κτηματολόγιο”

419

Να αξιοποιήσουν τη σιωπηρή παράταση που έχει δοθεί στη διαδικασία κτηματογράφησης στο νομό Λασιθίου έως τις 31-12-19 οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν ακόμα δηλώσει τις ιδιοκτησίες τους προτρέπει με σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Νομού Ηρακλείου.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «μέχρι τότε μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων στις  περιοχές αυτές να υποβάλουν τις δηλώσεις τους χωρίς να τους επιβληθούν πρόστιμα και αν  ακόμα δεν έχουν εξασφαλίσει βεβαίωση εμπρόθεσμης εμφάνισης μέχρι τις 31-10-2019.

Υπενθυμίζουμε ότι για να δηλωθούν σωστά τα ακίνητα, πρέπει η δήλωση να συνοδεύεται από τοπογραφικό που έχει γίνει με το σύστημα ΕΓΣΑ 87 που είναι το σύστημα του Κτηματολογίου ή  με δήλωση συντεταγμένων που έχουν ληφθεί και υπογραφεί από τοπογράφο ή πολιτικό μηχανικό.

Συντεταγμένες που έχουν ληφθεί με άλλο τρόπο (κινητά τηλέφωνα, GPS χεριού κλπ.) παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις.

Όσον αφορά τα ακίνητα που υπάγονται στο Κτηματολογικό Γραφείο Ηρακλείου, που στεγάζεται στην παραλιακή λεωφόρο Ηρακλείου, τα οποία βρίσκονται στον Δήμο Ηρακλείου στα  παλιά  διοικητικά του όρια (πόλη Ηρακλείου, Φορτέτσα, Βασιλειές, Σύλλαμος, Αθάνατοι, Κνωσός, Μαλάδες, Φοινικιά κλπ), θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους, εάν δεν έχουν πάρει αντίγραφα κτηματολογικών φύλλων μετά τις 2-12-2010, που άρχισε η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου, να το κάνουν, για να ελέγξουν αν οι εγγραφές τους είναι σωστές.

Τα κτηματολογικά φύλλα που έχουν εκδοθεί πριν την ημερομηνία αυτή δεν ισχύουν. Αυτά τα εξέδιδε η ανάδοχος εταιρεία, για  να υποβληθούν ενστάσεις διόρθωσης.

Επίσης, για  να είναι σίγουροι οι ιδιοκτήτες ότι το ακίνητό τους είναι δηλωμένο σωστά στους χάρτες του Κτηματολογίου πρέπει να το ελέγξουν με τοπογράφο ή πολιτικό μηχανικό, γιατί κατά το στάδιο των αρχικών δηλώσεων ελάχιστοι ιδιοκτήτες προσκόμιζαν τοπογραφικά ή συντεταγμένες βάσει του συστήματος ΕΓΣΑ 87. Η προθεσμία για να γίνουν οι διορθώσεις έληγε στις 31-12-2026 και συντμήθηκε και θα λήξει  στις 31-12-2020.

Μέχρι τότε: α) πρέπει να δηλωθούν και τα αδήλωτα ακίνητα που είναι άγνωστου ιδιοκτήτη, τα οποία μετά τη λήξη της προθεσμίας θα περιέλθουν στην ιδιοκτησία του Δημοσίου και β) όσοι έχουν κτίσει οικοδομές σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα να ανεξαρτητοποιήσουν το οικόπεδο και να τακτοποιήσουν την αυθαίρετη  οικοδομή για να μπορούν  να τη μεταβιβάσουν είτε στα παιδιά τους είτε σε τρίτους».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει