Από συντρόφους και συγγενείς οι μισές δολοφονίες γυναικών

145

Συγκλονίζουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση διαλόγου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών (Ι.Α.Κ.Ε.), με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου, IBIS Styles, στο Ηράκλειο.

Όπως τονίστηκε, μια στις δύο γυναίκες που σκοτώθηκαν σε όλο τον κόσμο έχασαν τη ζωή τους από τους συντρόφους ή την οικογένειά τους, ενώ μόνο ένας στους 20 άνδρες σκοτώθηκαν υπό παρόμοιες συνθήκες. Το 71% όλων των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων παγκοσμίως είναι γυναίκες ή κορίτσια και τρεις στις τέσσερις από αυτές είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Μάλιστα, όπως καταγράφεται χαρακτηριστικά στα στοιχεία του ΟΗΕ, η βία κατά των γυναικών είναι εξίσου σοβαρή αιτία θανάτου με αυτή του καρκίνου.

εκδήλωση διαλόγου του Ινστιτούτου Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Ι.Α.Κ.Ε. για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών
Από τις εργασίες της εκδήλωσης

Κατά την έναρξη, εκ μέρους του Ι.Α.Κ.Ε. και της προέδρου του κ. Ελένης Μαράκη, η οποία απουσίασε λόγω έκτακτου κωλύματος, καλωσόρισε τους ομιλητές και το ακροατήριο η κ. Νίκη Μπελαδάκη, υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Ι.Α.Κ.Ε., η οποία ανέγνωσε και την εισήγηση της απούσας προέδρου του Ι.Α.Κ.Ε., δίνοντας το πλαίσιο του προβληματισμού γύρω από το κρίσιμο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών. Ακολούθησαν οι εισηγήσεις των προσκεκλημένων ομιλητών.

Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε σε επιμέρους πτυχές του θέματος, όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία, ζητήματα που αφορούν σε ανήλικα θύματα, οι υποστηρικτικοί θεσμοί για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τη βία κατά των γυναικών, διαστάσεις του ζητήματος στην εκπαίδευση κ.ά.

Η εκδήλωση του Ι.Α.Κ.Ε. εντάσσεται στις προσυνεδριακές δράσεις του 6ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου του, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3-5 Απριλίου 2020, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, στο Ηράκλειο της Κρήτης, με κεντρικό θέμα «Επικοινωνία, πληροφόρηση, ενημέρωση και εκπαίδευση στην ύστερη νεωτερικότητα».

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει