ο Δρ. Μάνος Τριχάς

Η σχέση επιστημονικής έρευνας, καινοτόμου τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας αναδεικνύεται μέσα από τρία νέα μαθήματα που προσφέρει στους φοιτητές του το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών.

Τα μαθήματα, τα οποία διδάσκει ο Δρ. Μάνος Τριχάς, προσφέρονται σε φοιτητές του Τμήματος αλλά και σε φοιτητές από όλα τα άλλα τμήματα της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών.

Πρόκειται για τα μαθήματα «Καινοτομία, Επιχειρηματικότητα και Διανοητική Ιδιοκτησία», «Αξιοποίηση Ερευνητικών Αποτελεσμάτων και Επιχειρηματικότητα» και «Καινοτομία και Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» που εντάσσονται στο «Κοινωνική και οικονομική διάσταση των υλικών».

Το εκπαιδευτικό διακύβευμα των μαθημάτων είναι να αποκτήσουν οι νέοι επιστήμονες της Σχολής μια διευρυμένη εικόνα του παγκοσμίου επιχειρηματικού, οικονομικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, στο οποίο θα κληθούν στο εγγύς μέλλον να δράσουν ως επαγγελματίες.

Ο ίδιος αναφέρει πως «είναι σημαντικό να εντάξουν εννοιολογικά τους εαυτούς τους στο σύγχρονο γίγνεσθαι, όχι μόνο για να τοποθετηθούν με καλύτερες αξιώσεις στην αγορά εργασίας, αλλά και για να αποτελέσουν οι ίδιοι φορείς τεχνολογικής και κοινωνικής αλλαγής και κυρίως οικονομικής ανάπτυξης».

Στο πλαίσιο του μαθήματος, οργανώνονται σειρές διαλέξεων από στελέχη δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων.

Ο Δρ. Μάνος Τριχάς εξηγεί στην «Π» πως έρχονται εξωτερικοί συνομιλητές, ειδικοί σε συγκεκριμένα θέματα, για να τεκμηριώσουν ό,τι ο ίδιος αναφέρει στην αίθουσα διδασκαλίας. «Δείχνουμε ότι δεν πρόκειται για μία σκέτη θεωρία αλλά έχουν πρακτική εφαρμογή στην καθημερινή μας ζωή» αναφέρει.

Η νέα σειρά διαλέξεων, που γίνονται στο κτήριο του Τμήματος Μαθηματικών, ξεκινά σήμερα στις 2 το μεσημέρι.

Το θέμα «Καινοτομία, Τεχνική Προτυποποίηση και Διανοητική Ιδιοκτησία στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα: Ιστορικές και Πολιτικές Διαστάσεις» παρουσιάζει ο Δρ. Σπύρος Τζόκας/Ιστορικός της Τεχνολογίας – Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών / ΙΤΕ.

Για την «Προστασία Καινοτομιών με Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας – πρακτικά πρόβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εφευρέτες» θα μιλήσει ο Δρ. Κώστας Βαβέκης–European Patent Attorney.

Στις 3 Δεκεμβρίου, στις 2 το μεσημέρι η κα Νώτα Γεωργοπούλου – Μαράντου/δικηγόρος – Διεύθυνση Σημάτων της Γεν. Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή/Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων θα παρουσιάσει το θέμα «Συνήθεις Λόγοι Απόρριψης Εμπορικών Σημάτων – Απόλυτα & Σχετικά Απαράδεκτα».

Για τις  «Ανοιχτές τεχνολογίες και επιχειρηματικότητα: από το ελεύθερο λογισμικό στο ανοικτό hardware» θα μιλήσει ο Δρ. Γιώργος Παπανικολάου/ιατρός – επίκουρος καθ/τής Χαροκοπείου Πανεπιστήμιου. Στις 10 Δεκεμβρίου, η Δρ. Μαρία – Δάφνη Παπαδοπούλου/δικηγόρος – αναπλ. διευθύντρια – προϊστάμενη του Νομικού Τμήματος του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας – ΟΠΙ, θα παρουσιάσει το θέμα «Πνευματική ιδιοκτησία – βασικές έννοιες και ο ρόλος της στην καινοτομία και στην επιχειρηματικό-τητα».