Και τα ποντίκια… αγάπησαν τις τέχνες!

ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΥ

163

Τις τέχνες φαίνεται ότι αγαπούν…  τα ποντίκια, για αυτό και έχουν γίνει θαμώνες στο κτήριο του Καλλιτεχνικού σχολείου Ηρακλείου!

Τρωκτικά έχει αλλά από εξοπλισμό και προσωπικό… πάσχει το σχολείο, ενώ ανάλογα είναι και τα προβλήματα του Μουσικού σχολείου Ηρακλείου.

Μαθητές των δύο σχολείων πραγματοποίησαν χθες διαμαρτυρία στο κέντρο του Ηρακλείου και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης.

Σε όλη τη χώρα γίνονται ανάλογες κινητοποιήσεις, η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων καλεί γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς στη μουσική-καλλιτεχνική διαμαρτυρία που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος.

Μαθητές του Καλλιτεχνικού και του Μουσικού σχολείου Ηρακλείου πραγματοποίησαν χθες διαμαρτυρία στο κέντρο του Ηρακλείου
Μαθητές του Καλλιτεχνικού και του Μουσικού σχολείου Ηρακλείου πραγματοποίησαν χθες διαμαρτυρία στο κέντρο του Ηρακλείου

«Παλεύουμε για  τα αυτονόητα»

Το 15μελες του Καλλιτεχνικού σχολείου Ηρακλείου, σε επιστολή του προς τον περιφερειάρχη Κρήτης, τον δήμαρχο Ηρακλείου και τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης, τονίζει: «Έχουμε 16 χρόνια τώρα που παλεύουμε για ένα αξιοπρεπές σχολείο, με τις δομές να αναδεικνύουν τα προβλήματα που εμποδίζουν τις λύσεις.

Ακατάλληλες αίθουσες με ελάχιστο και κακό φωτισμό, σαπισμένα πατώματα, λυόμενα υπό κατάρρευση, επελάσεις τρωκτικών, σκουριασμένα κάγκελα, περίφραξη από κοτετσόσυρμα είναι μερικά από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την απαράδεκτη εικόνα του σχολείου.

Παράλληλα, οι  εργασίες – μπαλώματα  που γίνονται από τον δήμο, είναι προσωρινές, ημιτελείς και σε καμία περίπτωση δεν σημαίνουν τη λύση κανενός από τα προβλήματα. Για παράδειγμα τα ανοιχτά φρεάτια, το ανύπαρκτο δίκτυο όμβριων υδάτων,  το «γήπεδο» τριών μηνών – που κατασκευάστηκε τον Αύγουστο του 2019- και έχει ήδη αρχίσει να φθείρεται προδίδουν την αδιαφορία των αρχών.»

Οι μαθητές ζητούν τον απαραίτητο εξοπλισμό για το σχολείο, αυτή τη στιγμή έχουν έλλειψη σε βασικά υλικά που χρειάζονται για τη σωστή λειτουργία των καλλιτεχνικών μαθημάτων, όπως πινέλα, χρώματα, παλέτες, μπλοκ, λινόλεουμ, τρίποδα, κοπίδια, μελάνια, ηχοσύστημα για την αίθουσα χορού  καθώς και  δύο τάμπλετ, φωτογραφική μηχανή και βιντεοκάμερα για τα μαθήματα φωτογραφίας και κινηματογράφου. Όσα παιδιά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό «τιμωρούνται» με μείωση της βαθμολογίας.

Αυτή τη στιγμή, οι υποδομές σίτισης είναι ακατάλληλες και ζητούν το μέρος σίτισης να τηρεί τουλάχιστον τις τυπικές προδιαγραφές.

Οι μαθητές τονίζουν ότι «τα καλλιτεχνικά σχολεία, ως γνωστόν, είναι τα τελευταία σχολεία στα οποία γίνονται διορισμοί με αποτέλεσμα να έχουμε έλλειψη καθηγητών καλλιτεχνικών μαθημάτων. Με αυτόν τον τρόπο χάνει την αξία του το σχολείο από τη στιγμή που δεν έχουμε καθηγητές».

Στο σχολείο δεν υπάρχει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, αίθουσα θεάτρου και φυσικά οι τουαλέτες που δεν πληρούν καμία υγειονομική προϋπόθεση κυρίως με τις διακοπές ρεύματος.

Οι μαθητές περιμένουν την προμήθεια νέων Η/Υ από την προκήρυξη διαγωνισμού της τέως δημοτικής Αρχής.

Το σχολείο δεν έχει καν κατάλληλο και σύγχρονο φωτισμό στις αίθουσες.

«Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για εύρεση οικοπέδου και ανέγερση νέου κτηρίου  Καλλιτεχνικού με τις απαιτούμενες προδιαγραφές γι αυτά τα σχολεία.

16 χρόνια τώρα βιώνουμε την απαξίωση σε ένα σχολείο (καλλιτεχνικό;;;) που κατάντησε πλέον ακατάλληλο.

Τόσο τον δήμο Χερσονήσου όσο και κάθε δομή (περιφέρεια-περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης-δήμο Ηρακλείου- υπουργείο) που δεν παίρνει θέση στο πρόβλημα που αφορά παιδιά από όλο τον Νομό Ηρακλείου τη θεωρούμε εξίσου υπεύθυνη» σημειώνουν οι μαθητές.

Στα Χανιά

Συγκέντρωση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης πραγματοποίησαν χθες οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου των Χανίων στο πλαίσιο πανελλαδικής κινητοποίησης όλων των Μουσικών σχολείων της χώρας, με αιτήματα που αφορούν την κάλυψη κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό, τη συγγραφή και χορήγηση μουσικών βιβλίων και τη μοριοδότηση των αποφοίτων για εισαγωγή τους σε μουσικές σχολές.

Παράλληλα, στα Χανιά οι μαθητές ζητούν τη βελτίωση των κτηριακών υποδομών του σχολείου υποστηρίζοντας ότι το υφιστάμενο σήμερα κτήριο είναι μικρό για να καλύψει τις ανάγκες των μαθητών, ενώ λείπουν επίσης στούντιο ηχογράφησης και κατάλληλα όργανα.

Οι μαθητές παρέδωσαν στο δημαρχείο Χανίων ψήφισμα με τα αιτήματά τους και η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει