ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΝ: Νέα παράταση και αυξημένα πρόστιμα

473

«Φωτιές» ανάβει η νέα τροπολογία του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη σε όσους καθυστερήσουν να δηλώσουν τα αυθαίρετα κτίσματα μετά τον ερχόμενο Ιούλιο, καθώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με προσαυξημένα πρόστιμα έως 40%.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης
Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2020 η τελευταία προθεσμία τακτοποίησης αυθαιρέτων

Η τροπολογία δίνει μια και τελευταία παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2020 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με τον ισχύοντα νόμο, η οποία ουσιαστικά θα είναι και η τελευταία ευκαιρία νομιμοποίησης για τα παντελώς αυθαίρετα κτήρια της λεγόμενης κατηγορίας 5 (χωρίς καθόλου οικοδομική άδεια ή με βαριές αυθαιρεσίες που ξεπερνούν το 40% σε όλα τα πολεοδομικά μεγέθη).

Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιουλίου 2020 και έως τον Δεκέμβριο του 2025 τα υπόλοιπα αυθαίρετα θα μπορούν να τακτοποιηθούν μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου και εφόσον οι ιδιοκτήτες τους πληρώσουν προσαυξημένα πρόστιμα από 20% έως 40%, κάτι το οποίο δεν θα ισχύσει όμως για τα αυθαίρετα της 5ης κατηγορίας, τα οποία εάν δεν δηλωθούν ως και τον ερχόμενο Ιούνιο θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή με κατεδάφιση.

Όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση, το χρονικό πλαίσιο, το οποίο ορίζει η τροπολογία θα κλείσει οριστικά τον κύκλο της τακτοποίησης αυθαιρέτων στη χώρα, ενώ ξεκαθαρίζεται ότι η παράταση του υφιστάμενου νόμου έως και τον προσεχή Ιούνιο θα είναι «απολύτως η τελευταία».

Απαραίτητη η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Ακόμα και αυτοί που θα έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν αυθαίρετα και μετά τον ερχόμενο Ιούλιο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι προκειμένου να ισχύσει η τακτοποίηση, οφείλουν να προχωρήσουν υποχρεωτικά και στην ηλεκτρονική καταγραφή του ακινήτου τους, δηλαδή στην απόκτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας καθώς στο μεταξύ θα έχει καθιερωθεί και το ηλεκτρονικό μητρώο όπου θα καταχωρίζονται τα ακίνητα.

Επί της ουσίας η ηλεκτρονική ταυτότητα θα αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας τακτοποίησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι επειδή η ταυτότητα είναι απαραίτητη για τη μεταβίβαση ενός ακινήτου και δεν μπορεί να εκδοθεί για αυθαίρετα κτίσματα, όποιος θα θελήσει να μεταβιβάσει το ακίνητό του μετά τις 30 Ιουνίου 2020 θα πρέπει προηγουμένως να το έχει τακτοποιήσει.

Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες είναι ότι η ύπαρξη ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι απαραίτητη σε όλες τις μεταβιβάσεις ανεξαρτήτως εάν υπάρχουν αυθαιρεσίες ή όχι καθώς προσαρτάται υποχρεωτικά στο συμβόλαιο της μεταβίβασης της κυριότητας.

Στην περίπτωση κτηρίων των οποίων οι οικοδομικές άδειες έχουν χαθεί και η διοίκηση δε διαθέτει αντίγραφο ή οποιουδήποτε στοιχείου αυτής, η τροπολογία προβλέπει ότι αυτό μπορεί να υποκατασταθεί από βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας Δόμησης.

Κλιμακωτά πρόστιμα

Αναλυτικά για τα αυθαίρετα που θα τακτοποιηθούν μετά την 1η Ιουλίου 2020 και έως την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Δεκεμβρίου 2025, η κλιμακωτή προσαύξηση των προστίμων θα είναι η εξής:

20% εάν η αυθαίρετη κατασκευή υπαχθεί στις διατάξεις έως τις 30 Ιουνίου 2021.

25% εάν υπαχθεί έως από την 1η Ιουλίου 2021 έως 30 Ιουνίου 2022.

30% εάν υπαχθεί από 1η Ιουλίου 2022 έως 30 Ιουνίου 2023.

35% εάν υπαχθεί από 1η Ιουλίου 2023 έως 30 Ιουνίου 2024.

40% εάν υπαχθεί από 1η Ιουλίου 2024 έως 31 Δεκεμβρίου 2025.

Να σημειωθεί ότι με την τροπολογία παρατείνονται και οι προθεσμίες για τις διαδικασίες τακτοποίησης βάσει των νόμων 4014 και 4178, οι οποίες δεν είχαν μεταφερθεί στον τελευταίο και ισχύοντα τρίτο νόμο.

Ωστόσο και σ΄ αυτές τις περιπτώσεις για τακτοποιήσεις που ολοκληρώνονται μετά την 30η Ιουνίου 2020 θα είναι απαραίτητη η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας της υπαγόμενης ιδιοκτησίας.

Οι παρατάσεις λήγουν από τις 8 Μαΐου 2020 έως τις 8 Ιουνίου 2021 ανάλογα με τις ημερομηνίες μεταφοράς τους από τον πρώτο νόμο στο δεύτερο.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει