Τα αληθινά λόγια δεν ακούγονται

122

Είναι γεγονός ότι οι πολίτες της χώρας μας, αλλά και κάθε άλλης χώρας άλλωστε, θέλουν οι πολιτικοί να λένε την αλήθεια στον λαό και να είναι συνεπείς στις υποσχέσεις τους. Δυστυχώς, όμως, οι πολιτικοί όχι μόνο δεν τηρούν τις υποσχέσεις τους και δεν κάνουν αυτά που λένε στον λαό, αλλά αντιθέτως κάνουν αυτά που δεν λένε, τα οποία μάλιστα είναι και τα πλέον δυσάρεστα.

Το παράδοξο  όμως είναι ότι,  ενώ οι πολίτες θέλουν τους πολιτικούς να λένε αλήθειες στον λαό,   όποιος πολιτικός τολμήσει να πει την αλήθεια, αποδοκιμάζεται από το εκλογικό σώμα, ενώ αντιθέτως όποιος  πει ψέματα και κοροϊδέψει τους πολίτες επιδοκιμάζεται  ο ίδιος και το κόμμα του. Έτσι, λοιπόν, οι πολίτες επιβραβεύουν  το ψέμα  και απορρίπτουν την αλήθεια, που σημαίνει ότι και οι ίδιοι γίνονται συνυπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει στη χώρα.

Οι πολιτικοί, όμως, που λένε την αλήθεια  στον λαό, μπορεί να μην έχουν θετικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά τουλάχιστον  έχουν ήσυχη τη συνείδησή τους, ενώ  αυτοί που τάζουν στους πολίτες λαγούς με πετραχήλια και τον φορτώνουν με ψεύτικες υποσχέσεις, πρέπει το ολιγότερο να αισθάνονται εντροπή για την ασυνέπειά τους.

Τα αληθινά λόγια, λοιπόν, δεν ακούγονται ευχάριστα  από τους πολίτες, ενώ τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα ηχούν ωραία  στα αυτιά των πολιτών και  έτσι οι πολίτες  απορρίπτουν την αλήθεια και επιδοκιμάζουν το ψέμα, με αποτέλεσμα το ψέμα να νικάει την αλήθεια.

Τα πολιτικά κόμματα, λοιπόν, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν την ψήφο του λαού, υπόσχονται τα πάντα στους πάντες, όπως για παράδειγμα  ότι έχουν  έτοιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, της υγείας, της παιδείας, της οικονομίας, την εκτέλεση σημαντικών έργων, του προσφυγικού – μεταναστευτικού και ότι  μπορούν να δώσουν  λύσεις σε όλα τα προβλήματα.

Όταν όμως αναλάβουν τα ηνία της εξουσίας και έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και διαπιστώσουν ότι δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις υποσχέσεις που έδωσαν στους πολίτες, τότε για να κρύψουν της αδυναμία τους, αλλάζουν το  τροπάριο και λένε ότι φταίνε οι προηγούμενοι, οι οποίοι τα έκαναν όλα λάθος και τώρα προσπαθούμε να βάλουμε κάποια τάξη στα πράγματα, καθώς και διάφορες άλλες δικαιολογίες όπως βρήκαμε “καμένη γη” κτλ.  Όλα, όμως αυτά είναι μια δεύτερη εξαπάτηση του ελληνικού λαού, διότι   υπάρχουν τα μέσα να γνωρίζουν  και γνωρίζουν τα πάντα, αλλά απλώς  άλλο πράγμα είναι τα λόγια και άλλο η σκληρή πραγματικότητα, αφού όπως λέει ο λαός μας, με τα λόγια κτίζεις ανώγεια και κατώγια, αλλά στην πράξη μπορείς να κτίσεις ένα τίποτα.

Έτσι, λοιπόν, αν και έχει περάσει η περίοδος χάριτος για τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία, ως είθισται  να λέγεται, διανύει τις πρώτες εκατό ημέρες κυβερνητικής εξουσίας, τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν και να περιμένουν τη λύση τους. Αυτό βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, συμβαίνει  με όλες τις κυβερνήσεις.  Ιδιαίτερα, όμως, σήμερα υπάρχει σε εξέλιξη το προσφυγικό – μεταναστευτικό πρόβλημα, το οποίο αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα  για τη χώρα μας, αφού οι μετανάστες – πρόσφυγες αντί να μειώνονται δυστυχώς πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα  και οι κάτοικοι κυρίως των ακριτικών νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται σε πλήρες αδιέξοδο. Έτσι, λοιπόν, όταν θυμηθούμε  αυτά που έλεγαν οι πολιτικοί προεκλογικά  για την  αντιμετώπιση του και τα συγκρίνουμε με αυτά που συμβαίνουν σήμερα, δεν θα χρειαστούμε μεγάλη βοήθεια, για να  ξεκαθαρίσουμε την αλήθεια από τα ψέματα και τον λαϊκισμό.

Οι πολίτες,  λοιπόν, οφείλουν να κρίνουν και να συγκρίνουν τους πολιτικούς όχι από αυτά που  υπόσχονται στον λαό, αλλά αν είναι συνεπείς στις υποσχέσεις τους και να παίρνουν τις κατά το δυνατόν πιο σωστές αποφάσεις, προκειμένου να μην οδηγείται η χώρα από το κακό στο χειρότερο, γιατί οι κακοί χειρισμοί  των κυβερνήσεων ήταν αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε σχεδόν μια δεκαετή μνημονιακή επιτήρηση, την οποία ο λαός πλήρωσε πολύ ακριβά.

Επίσης, οι πολιτικοί πρέπει  επιτέλους να σταματήσουν  να σκέφτονται το πολιτικό κόστος και  τις επόμενες εκλογές, αλλά να σκέφτονται τις επόμενες γενεές, γιατί οι πολιτικοί και τα πολιτικά κόμματα έρχονται και παρέρχονται, αλλά ο ελληνικός λαός και η χώρα είναι πάντα εδώ.

Τέλος,  πρέπει οι πολιτικοί μας να έχουν υπόψη τους αυτό που είχε πει ένας πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, ότι  μπορείς να ξεγελάσεις τους πάντες μια φορά, μερικούς μερικές φορές, αλλά δεν μπορείς να ξεγελάς τους πάντες για πάντα.

 

*Ο Γιάννης Ξηρουχάκης είναι πρώην διευθυντής ΕΛΤΑ

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει