ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ: Ζητούν παρέμβαση Βορίδη οι ελαιοπαραγωγοί

246

Στην Κρήτη αναμένεται να έρθει το επόμενο δεκαπενθήμερο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, προκειμένου να ελέγξει από κοντά το μέγεθος των καταστροφών, αλλά και να προχωρήσει σε ανακοινώσεις αναφορικά με τις πιθανές αποζημιώσεις των παραγωγών.

Η επίσκεψη του υπουργού στην Κρήτη κλείστηκε χθες, μετά από παρέμβαση του συμβούλου του από το Ηράκλειο Ανδρέα Στρατάκη. Αρχικά ο υπουργός δήλωσε την πρόθεση να έρθει στην Κρήτη την ερχόμενη εβδομάδα, ωστόσο το ραντεβού κλείστηκε για δεκαπέντε ημέρες μετά, καθώς παρεμβάλλεται το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, από τις εργασίες του οποίου δεν μπορεί να λείψει ο Υπουργός. Οπότε, επίσημα η κάθοδος του προγραμματίζεται για τις 5 Δεκεμβρίου, αν δεν υπάρξει κάποια νέα τροποποίηση.

Στο μεταξύ, ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου ο Μάκης Βορίδης δέχεται τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Μανώλη Χνάρη, αλλά και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες και από τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες.

Βασικό θέμα της σημερινής σύσκεψης, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 2.00 το μεσημέρι, θα είναι ασφαλώς οι καταστροφές από το δάκο και το γλοιοσπόριο στις ελιές, καθώς επίσης και οι καταστροφές που έχουν προκληθεί σε θερμοκήπια σε όλη την Κρήτη εξαιτίας της έντονης χαλαζόπτωσης που έπληξε ολόκληρο το νησί.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα τεθεί το θέμα στον Υπουργό για την ανάγκη τροποποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ, του νομικού πλαισίου, αλλά και για τη χαμηλή δραστικότητα των εντομοκτόνων που χρησιμοποιούνται για τη δακοκτονία.

Οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας πρόκειται να καταθέσουν στον υπουργό ένα πλήρες πλάνο που θα περιλαμβάνει τις καταγραφές των ζημιών, τις εκτιμήσεις του ύψους των αποζημιώσεων που απαιτούνται, αλλά και την πρόταση της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Όπως έχει ήδη τονίσει ο σύμβουλος του υπουργού, ο Μάκης Βορίδης είναι πλήρως ενημερωμένος για όλα τα θέματα, ενώ έχει εκφράσει την πρόθεση του να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς σε πρώτη φάση. Παρ’ όλα αυτά διευκρινίζει πως το νομικό τμήμα του Υπουργείου και οι συνεργάτες του Υπουργού, είναι εκείνοι που πρέπει να βρουν τον τρόπο έγκρισης των αποζημιώσεων, με πιστώσεις να αναζητούνται τόσο μέσω ΕΛΓΑ, όσο όμως και μέσω ΠΣΕΑ.

Πέρα όμως από το θέμα των αποζημιώσεων, που εκτιμάται ότι θα δώσει μεν ανάσα, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα, ο υπουργός εξετάζει και μια σειρά από αλλαγές προς όφελος, όχι μόνο των παραγωγών αλλά της αγροτικής ανάπτυξης συνολικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει ήδη ανακοινώσει πως είναι θετικός στο να προχωρήσουν αλλαγές στον τρόπο ασφάλισης και αποζημιώσεων μέσω του ΕΛΓΑ, ο κανονισμός του οποίου θεωρείται παρωχημένος. Ο υπουργός επίσης έχει τονίσει πως αναγνωρίζει την αναγκαιότητα αλλαγής του νομικού πλαισίου και ήδη προχωρά σε μια πρώτη επεξεργασία των απαραίτητων τροποποιήσεων.

Για όλα αυτά, όμως, πρόκειται να τοποθετηθεί αναλυτικά σε ευρεία σύσκεψη που προγραμματίζεται για τις 5 Δεκεμβρίου στην Περιφέρεια Κρήτης, όπου θα γίνουν και γενικότερες ανακοινώσεις.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει