Εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου ΕΠΑΛ σε σχολείο της Φινλανδίας

285

Σε Στρατηγική Σχολική Σύμπραξη συμμετέχει το 2o ΕΠΑΛ Ηρακλείου Κρήτης και υλοποιεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/Δράσης ΚΑ2, διάρκειας 24 μηνών με στόχο τη «Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών» με τίτλο: “Social Media and Inclusion”.

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «Social media as a tool for inclusion – Τα κοινωνικά δίκτυα ως εργαλείο ενσωμάτωσης», το σχολείο συνεργάζεται με πέντε σχολεία του εξωτερικού, ομάδα εκπαιδευτικών και μαθητών του σχολείου και πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στην πόλη Suolahti της Φινλανδίας.

Σκοπός της επίσκεψης, στην οποία συμμετείχαν σχολεία από την Ελλάδα, τη Δανία, την Εσθονία, την Ισπανία και τη Φινλανδία, ήταν η ανταλλαγή καλών πρακτικών για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την ενσωμάτωση των μαθητών που ίσως να είχαν περιθωριοποιηθεί στο παρελθόν, για παράδειγμα τα άτομα που μένουν σε μακρινές περιοχές, μακριά από την πόλη, τα άτομα με κοινωνικές δυσκολίες ή ειδικές ανάγκες κ.α.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής στη Φινλανδία, μαθητές και εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν για το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας, επισκέφθηκαν εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης, συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας για τις εκπαιδευτικές πρακτικές των συμμετεχουσών χωρών, παρακολούθησαν διαλέξεις για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την ενσωμάτωση των μαθητών και την ενεργή συμμετοχή των γονιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Επίσης, πήραν μέρος σε εκπαιδευτική διανυκτέρευση στο δάσος.

Η επαφή με το περιβάλλον είναι πολύ σημαντική για τους Φινλανδούς και είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος.

Στο περιθώριο του προγράμματος, μαθητές και εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν στην πρωτεύουσα της Φινλανδίας, στο Ελσίνκι, καθώς και στην πόλη Äänekoski, ενώ επισκέφθηκαν και τη Valtra,  μεγάλη εταιρεία της περιοχής.

Τέλος, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον τρόπο ζωής και την καθημερινότητα των κατοίκων και των μαθητών της πόλης, καθώς φιλοξενούνταν από τοπικές οικογένειες. Όλες οι αποστολές μαθητών και καθηγητών επέστρεψαν στον τόπο τους έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες εντυπώσεις, έχοντας δημιουργήσει νέους δεσμούς κι έχοντας βιώσει μία αξέχαστη εμπειρία ζωής.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για τον ερχόμενο Ιανουάριο όπου δύο μαθητές από το 2o ΕΠΑΛ και τέσσερις καθηγητές θα ταξιδέψουν στην Ισπανία.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει