Υποσχέθηκαν αποζημιώσεις και για τον δάκο

370

Τη δέσμευση ότι θα δοθούν λύσεις και αποζημιώσεις τόσο στους ελαιοπαραγωγούς, όσο και στους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων που υπέστησαν καταστροφές από θεομηνία, έδωσαν από τα Χανιά, τόσο η βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη, όσο όμως και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος.

Όπως αναφέρθηκε στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά, τόσο η θεομηνία, όσο και ο δάκος και το γλοιόσποριο προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στα ελαιόδεντρα, ενώ από την κακοκαιρία επλήγησαν και τα θερμοκήπια.

Ειδικότερα υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί 700 στρέμματα θερμοκηπίων στο Ελαφονήσι, 300 στρέμματα στην Κουντούρα, 150 σε διάφορα σημεία από τους υδροστρόβιλους και 30 στρέμματα στα Φαλάσαρνα.

Τόσο οι δήμαρχοι όσο και οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων, ενημέρωσαν τον γενικό γραμματέα αλλά και τους βουλευτές, αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στον νομό Χανίων, μετά την κακοκαιρία που έπληξε όλες τις περιοχές.

Οι εκπρόσωποι των παραγωγών, τόνισαν ότι στην Κρήτη υπάρχουν 37.000.000 ελαιόδεντρα  και θα πρέπει να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις. «Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Πρωτογενούς Τομέα, Μανώλης Χνάρης, τόνισε ότι «για την δακοκτονία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και οι αιτίες του φετινού προβλήματος, είναι πολλές.

Ο Γενικός Γραμματέας Γιώργος Στρατάκος, ανέφερε ότι το παραγόμενο ελαιόλαδο της Κρήτης φέτος, έχει πληγεί, ενώ και τα θερμοκήπια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

«Επεξεργαζόμαστε την αναθεώρηση πλαισίου του ΕΛΓΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά για να προσθέσει:

«Θα βγει και νέα ΚΑΠ για την κλιματική αλλαγή. Χρειαζόμαστε έρευνα και αποτελέσματα. Έρχεται νέος συνεταιριστικός νόμος, θα γίνει σύσκεψη με τους εκπροσώπους την τοπικής αυτοδιοίκησης στο γραφείο του κ. Βορίδη την Παρασκευή. Το πρόγραμμα της δακοκτονίας, που εκτελείται είναι της τάξης των 25 εκ. ευρώ, ωστόσο πρέπει να δούμε πώς θα το βελτιώσουμε. Στο Ρέθυμνο και στο Λασίθι, έγιναν έξι ψεκασμοί αλλά δεν ήταν αρκετοί».

Η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, Ντόρα Μπακογιάννη, από την πλευρά της τόνισε ότι στόχος είναι οι παραγωγοί να αποζημιωθούν όσο γίνεται πιο άμεσα και να αλλάξει η νομοθεσία του ΕΛΓΑ που είναι παρωχημένη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει