Τρέχουν για τη χρηματοδότηση της πρακτικής άσκησης

149

Μία εκκρεμότητα που είναι ανάγκη να διευθετηθεί αποτελεί για τα πρώην ΤΕΙ, μεταξύ των οποίων και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, η χρηματοδότηση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών τους. Σχετική μέριμνα δεν υπάρχει στους νόμους, με τους οποίους προχώρησαν οι συγχωνεύσεις ή οι πανεπιστημιοποιήσεις των ιδρυμάτων.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα, την πρακτική άσκηση την κάλυπτε ο ΟΑΕΔ που, όμως, δεν είναι σίγουρο ότι το καθεστώς θα συνεχίσει να είναι το ίδιο. Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., κ. Νίκο Κατσαράκη, ως τώρα δεν έχει σημειωθεί κάποιο πρόβλημα, αφού η πρακτική άσκηση γίνεται κανονικά με το προηγούμενο καθεστώς. Το θέμα θα απασχολήσει τα επόμενα χρόνια το ίδρυμα, καθώς η άσκηση γίνεται στο τέλος των σπουδών.

Ο κ. Κατσαράκης σημειώνει ότι «επειδή θέλουμε να διατηρήσουμε τον τεχνολογικό χαρακτήρα που έχουν αρκετά τμήματά μας, ζητάμε να συνεχιστεί η πρακτική άσκηση και πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση».

Ο θεσμός της πρακτικής στα Πανεπιστήμια είναι υποβαθμισμένος σε σχέση με των πρώην ΤΕΙ, αλλά θεωρείται κρίσιμος.

Πλέον, ο χρόνος θα είναι περιορισμένος, σε κάποια τμήματα προβλέπεται τρίμηνη άσκηση.

Ο κ. Κατσαράκης αναφέρει πως είναι ένα θέμα που έχει τεθεί και στη σύνοδο των πρυτάνεων και αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας είναι να βρεθεί εγκαίρως μία λύση για τη χρηματοδότηση της άσκησης. Ο πρύτανης του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. σημειώνει πως είναι ένας σημαντικός θεσμός, ιδιαίτερα σε κλάδους, όπως είναι οι μηχανικοί, οι γεωπόνοι και οι λογιστές.

Συνεχίζεται ο σχεδιασμός

Αναφορικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να αναστείλει την έναρξη λειτουργίας 38 πανεπιστημιακών τμημάτων, μεταξύ των οποίων και έξι του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ, ο κ. Κατσαράκης σχολιάζει πως το ίδρυμα προχωρά τον στρατηγικό του σχεδιασμό, αφού θέλει να είναι έτοιμο για να ξεκινήσουν τα συγκεκριμένα τμήματα τα επόμενα ακαδημαϊκά έτη.

Υπενθυμίζεται πως πρόκειται για τα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Χημικών Μηχανικών, Μηχανικών Βιοϊατρικής, Μουσικών Σπουδών, Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού και Φυσικοθεραπείας.

«Η απόφαση του Υπουργείου δεν φαίνεται να είναι οριστική, εμείς θα τεκμηριώσουμε την ανάγκη λειτουργίας των Τμημάτων, σταδιακά τα επόμενα χρόνια», σημειώνει.

Εξάλλου, συνεχίζονται οι επαφές της διοίκησης του ιδρύματος με φορείς από το Ηράκλειο, τον Άγιο Νικόλαο, την Ιεράπετρα και τα Χανιά για τα συγκεκριμένα Τμήματα.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει