Ξενάγηση από το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης

125

Ξενάγηση   στην πύλη Δερματά, κρήνη Πριούλι, κρήνη Ιδομενέα και Ιστορικο Μουσείο, οργάνωσε το Δίκτυο Παρέμβασης Γυναικών Κρήτης, με την εθελόντρια ξεναγό και συγγραφέα  κα Αθηνά  Κυριακάκη  Σφακάκη.

«Η προβολή του πολιτισμού, τον οποίο κληρονομήσαμε  είναι στις προτεραιότητές  μας  και  μέσα στους στόχους του Δικτύου μας» δήλωσε η πρόεδρος   Σκεύω Μπιζιώτη.

«Η εκκίνηση έγινε   από την  είσοδο  του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, θέση του  Ναού  του Εσταυρωμένου στα Χαράκια. Τα μέλη που συμμετείχαν άκουσαν για τον προμαχώνα  του Αγίου Ανδρέα  και τις  συνοικίες  του βόρειου παραλιακού  μετώπου  του Χάνδακα Κιζιλτάμπια, Μπαλτά Αχμέτ Αγά και Σουλτάν Ιμπραήμ, καθώς  και για  τα μνημεία που  υπήρχαν.

Μετά την πύλη Δερματά και τη θέση του Ναού του Αγίου Ιωάννη Χρυσοστόμου, μετέπειτα, Μπαλτά Αχμέτ Αγάτζαμίσι  και σήμερα Μποδοσάκειο Σχολείο, προχωρήσαμε  στην κρήνη Πριούλη, την Φοντάνα Νουόβα, την κρήνη  “Ντελή Μάρκο” της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Η κρήνη Πριούλη κατασκευάσθηκε το 1666-1667, από τον Γεν. Προβλεπτή των όπλων, τον  Αντώνιο Πριούλη

. Ήταν τα τελευταία χρόνια του Κρητικού Πολέμου, της πολιορκίας της CANDIA από τους Οθωμανούς, προ της  κατάληψης, τον Σεπτέμβριο του 1669. Οι Τούρκοι  είχαν  ήδη καταστρέψει το υδραγωγείο Μοροζίνη και υπήρχε έλλειψη νερού στην πολιορκούμενη πόλη CANDIA… Το  Ιστορικό Μουσείο Κρήτης βρίσκεται  στην θέση  του Αρχοντικού των Καλοκαιρινών.

Το κτήριο πυρπολήθηκε κατά  τα  δραματικά γεγονότα  της 25ης Αυγούστου 1898 και εντός  του ανεγνωρίσθη το πτώμα  του Λυσίμαχου Καλοκαιρινού “ημίκαυτον“. Βρίσκεται  στη συνοικία  “Σουλτάν Ιμπραήμ“, τη συνοικία  των αρχοντικών του Χάνδακα. Στη συνοικία αυτή  είχε  τοποθετηθεί  η κρήνη Γενιτσάρ , η οποία μεταφέρθηκε  στην αρχή  της λεωφ. Ικάρου, με εκκίνηση  από την πλ. Ελευθερίας.

Στο Ι.Μ.Κ  εκτίθενται  μνημεία και κειμήλια της Νεότερης Ιστορίας και του πολιτισμού της Κρήτης. Έξω από το Ι.Μ.Κ στην νοτία πλευρά βρίσκεται σήμερα  η κρήνη Ιδομενέα. Το όνομά   οφείλεται στον γιατρό Ιδομενέα Μαρκατάτη».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει