Το μονοπαραταξιακό προεδρείο της ΠΕΔ υπόσχεται συλλογικές διαδικασίες

Ο ΚΟΥΡΑΚΗΣ ΣΤΟ “ΤΙΜΟΝΙ”

221

Στο τιμόνι της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων βρίσκεται από χθες ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ηρακλείου κ. Γ. Κουράκης με έντεκα ψήφους του  διοικητικού συμβουλίου, μετά τη νίκη της παράταξης του στις εκλογές που προηγήθηκαν.

Με τον ίδιο αριθμό ψήφων τη θέση του γραμματέα ανέλαβε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ενώ γραμματέας  εκλέχθηκε ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδρακης.

Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής αναδείχθηκαν οι Μανόλης Κοκοσάλης και Νίκος Κοκκίνης με 12 και 11 ψήφους μετά την άρνηση της παράταξης της αντιπολίτευσης να συμμετέχει σε μια από τις δύο θέσεις, παρά τη διαβεβαίωση του Β.Λαμπρινού ότι θα στηρίξει τις προσπάθειες της νέας διοίκησης. Από την πρώτη σύγκληση του νέου διοικητικού συμβουλίου απουσίαζαν δικαιολογημένα οι κ. Στεφανάκης, Φραγκάκης και Νίνος.

Ο κ. Κουράκης αμέσως μετά την εκλογή του έσπευσε να εκφράσει το μεγάλο πολιτικό βάρος που δίνει στη σημαντική θέση που αναλαμβάνει υπογραμμίζοντας ότι θα καθιερώσει «διαδικασίες αυξημένης συλλογικότητας και συμμετοχής. Θεωρώ ότι το όργανο πρέπει να είναι συμμετοχικό, διεκδικητικό για τα προβλήματα της Κρήτης των Δήμων και ιδιαίτερα των μικρών Δήμων».

Ο κ. Κουράκης ανοίγοντας την ατζέντα των θεμάτων έσπευσε να εντάξει το ζήτημα της  οικονομικής αυτοδυναμίας και της διοικητικής αυτοτέλειας, που πρέπει να διεκδικήσουν οι δήμοι, προσθέτοντας ότι πρώτης γραμμής προτεραιότητα είναι η κλιματική αλλαγή, και η διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων.

 

Νέος αντιπρόεδρος της ΠΕΔ ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης
Νέος αντιπρόεδρος της ΠΕΔ ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης

Ο νέος αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Γιώργος Μαρινάκης έδωσε έμφαση στη” συλλογική συνείδηση” και την “συναίσθηση του χρέους” που όπως ισχυρίστηκε “υπάρχει σε όλους μας”.

“Πάντα”, όπως είπε, “έχουμε στο μυαλό μας τα προβλήματα των κοινωνιών, τα οποία προσπαθούμε να εξυπηρετούμε και να προωθούμε με τον καλύτερο τρόπο”.

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, εμφανίστηκε ενωτικός υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναδειχτούν και να αναζητηθούν λύσεις στα κρίσιμα προβλήματα της αυτοδιοίκησης που είναι η γραφειοκρατία, και η μη αποκέντρωση των εξουσιών και πόρων”.

Τη θέση του γραμματέα της ΠΕΔ καταλαμβάνει ο Γ. Μαλανδράκης
Τη θέση του γραμματέα της ΠΕΔ καταλαμβάνει ο Γ. Μαλανδράκης

Από την πλευρά του ο νέος Γραμματέας του Οργάνου κ. Γιάννης Μαλανδρακης, σημείωσε ότι είναι καθοριστικός πολιτικά ο ρόλος της ΠΕΔ, τονίζοντας ότι η νέα διοίκηση θα προσπαθήσει να αναδείξει τα κρίσιμα ζητήματα της Κρήτης και θα διεκδικήσει λύσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από τη σύγκληση της νέας διοίκησης της ΠΕΔ η παράταξη του κ. Κουράκη συνεδρίασε για να λήξει και τυπικά το θέμα της στελέχωσης των θέσεων του οργάνου που όμως ήταν εμφανές  ότι είχαν ήδη δρομολογηθεί.

Η υποψηφιότητα του κ. Κουράκη ήταν αδιαμφισβήτητη και φάνηκε ότι μπορεί να εκτονώσει και να διαχειριστεί αποτελεσματικά λεπτές ενδοπαραταξιακές ισορροπίες.

Πάντως οι πρώτες τριβές καταγράφηκαν στη συνέχεια στην πρώτη συνεδρίαση της διοίκησης της ΠΕΔ όταν ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος έθεσε θέμα πολιτικής νομιμοποίησης του προεδρείου, καθώς όπως είπε, δεν μπορεί να εκπροσωπεί την ΠΕΔ Κρήτης και τους δημάρχους του νησιού για πρώτη φορά ένας μη δήμαρχος.

Ωστόσο η αντίδραση της πλευράς Κουράκη ήταν καταιγιστική αφού όπως έσπευσαν να σχολιάσουν οι εκπρόσωποι της όλα τα μέλη είναι ισότιμα και δεν μπορούν να τίθενται τέτοιας μορφής κριτήρια.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει