“Θυμοσοφικές σκέψεις”

118

– Αν ο πατέρας σου είναι φτωχός, φταίει η μοίρα σου, αν ο πεθερός σου είναι φτωχός, φταίει η βλακεία σου!

– Οι μικροί πληρώνουν αυτά που κάνουν, οι μεγάλοι πληρώνουν γι’ αυτά που δεν έκαναν.

– Μέσα από τα λάθη του ο άνθρωπος αλλάζει, διορθώνεται. Αυτός που δεν αλλάζει είναι ο παρανοϊκός, γιατί δεν παραδέχεται τα λάθη του.

– Η άγνοια, η αμάθεια, η απάθεια, η αδιαφορία, λειτουργεί αντίστροφα για την πρόοδο, για τον χαρακτήρα… κλπ.

– Παραπονούμαστε για τους άλλους και θέμε ν’ αλλάξουν για να τους ανεχόμαστε, αλλά για ν’ αλλάξομε οι ίδιοι ούτε συζήτηση.

– Αν θέλεις ν’ αλλάξεις τον άλλο, και περισσότερο βέβαια ένα παιδί, έναν νέο προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν θα πρέπει να τον κατηγορείς για τις πράξεις του, να του λες είσαι κακός, είσαι αλήτης, είσαι αδιόρθωτος κ.λπ. γιατί θα τον χειροτερεύσεις.

Η σωστή μέθοδος είναι η εξής: Με παράδειγμα. Ας πούμε ότι ένας 17χρονος βλέπεις ότι δεν έχει φιλότιμο… Αν αρχίσεις συχνά να του λες «μπράβο, παιδί μου, μ’ αρέσεις που είσαι φιλότιμος νέος, συγχαρητήρια», είναι σίγουρο ότι θα γίνει φιλότιμος.

Ας πούμε ότι η γυναίκα σου είναι μια μέτρια μαγείρισσα. Αν εσύ της λες κάθε φορά “μπράβο, γυναίκα μου, αρχίζεις να βελτιώνεσαι. Κάθε μέρα μαγειρεύεις και καλύτερα, γι αυτό σ’ αγαπώ όλο και πιο πολύ!” να είσαι σίγουρος ότι θα αρχίσει να ξεφυλλίζει τους τσελεμεντέδες με πάθος, κι εσύ θα απολαμβάνεις όλες τις γεύσεις. Μην κάνεις το λάθος να της πεις ότι είναι κακή μαγείρισσα και ότι δεν θα μάθει ποτέ της να μαγειρεύει, διότι μετά θα αναγκάζεσαι να τρως ό,τι σου ψήνει…!

Αυτά παθαίνουν οι γονείς που φέρονται αυταρχικά και κατηγορηματικά στα παιδιά τους, νομίζοντας έτσι ότι θα τα διαπαιδαγωγήσουν σωστά. Αυτά, βέβαια, το σίγουρο είναι ότι θα αντιδράσουν, θα επαναστατήσουν. Και οι γονείς θα λένε: Οι νέοι σήμερα χαλάσανε!..

- Η δυστυχία βρίσκεται στην προσπάθεια να γίνομε αυτό που θέλουν οι άλλοι και όχι αυτό που θέλουμε εμείς!

– Είναι πολλά λόγια απλά που έχουν βάθος και άλλα που είναι δυσνόητα και με βάθος αλλά χωρίς ουσία.

– Τα πολλά λεφτά βγαίνουν με τρόπο, τα λίγα βγαίνουν με κόπο.

– Ο θυμός που δεν εκφράζεται, γίνεται κατάθλιψη.

Άνοιγε το στόμα σου να φεύγει από μέσα ο καημός σου.

– Οι ευσυνείδητοι, πληγώνονται από τους ασυνείδητους, γι αυτό οι πρώτοι προσέχουν να μην τους πληγώνουν. Οι ασυνείδητοι οι οποίοι δεν πληγώνονται εύκολα, δεν νιώθουν τον πόνο σε όλο του το… μεγαλείο. Πληγώνουν, προσβάλουν και αδιαφορούν για το κακό που κάνουν!

– Πρώτον με ποιο θα φας και με ποιόν θα πιείς και ύστερα τι θα φας και τι θα πιεις.

– Κάποτε οι άνθρωποι σεβότανε τους ανθρώπους που τρώγανε μαζί ψωμί κι αλάτι, σήμερα σέβονται μόνο το ψωμί και το αλάτι.

– Σε ένα πράγμα συμφωνούν οι άνδρες και οι γυναίκες, ότι και οι δύο δεν εμπιστεύονται τις γυναίκες.

– Οι γυναίκες ζούνε περισσότερα χρόνια από τους άνδρες γιατί δεν έχουνε… γυναίκες!

– Οι άνδρες πεθαίνουν νωρίτερα για να γλυτώσουν από τις γυναίκες. Πλάκα κάνω… Τις γυναίκες τις λατρεύομε, τις αγαπάμε, γιατί είναι το στολίδι των ανδρών και το… πειραχτήρι του διαβόλου.

Αγαπάμε βέβαια πιο πολύ τις στοργικές, τις καλότροπες, τις γλυκομίλητες, τις συνεννοήσιμες, τις ναζιάρες, κ.λπ…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει