Ανάσα σε πολιτιστικό και δημότες με την αποκατάσταση του πάρκινγκ

…και προσπάθεια απαλλαγής της ΔΕΠΑΝΑΛ από τα «βαρίδια»

383

Στον… πόντο προσπαθεί να φέρει η ΔΕΠΑΝΑΛ τις ράμπες ανόδου του πάρκινγκ του Πολιτιστικού Κέντρου αποκαθιστώντας τις αποκλίσεις της τάξης του 0,1% που έγιναν η αιτία για το προσωρινό κλείσιμο του σημαντικού αυτού χώρου στάθμευσης.

Παρά το γεγονός ότι οι αποκλίσεις χαρακτηρίζονται ήσσονος σημασίας από τα στελέχη της δημοτικής επιχείρησης, έγιναν η αιτία να διακοπεί η λειτουργία του πάρκινγκ του Πολιτιστικού από τον Αύγουστο όπως αποκάλυψε η «Π». Στο πλαίσιο αυτό, ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με στόχο να αποκατασταθούν οι περιορισμένης κλίμακας αποκλίσεις που εντοπίστηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του πάρκινγκ.

Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή της ΔΕΠΑΝΑΛ κ. Γιώργο Πολυχρονάκη, μετά την ολοκλήρωση  μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας, προχωρούν διορθωτικές τεχνικές εργασίες στις ράμπες ανόδου και καθόδου του πάρκινγκ του Πολιτιστικού και Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Η κατασκευή γίνεται επίσης με ίδια μέσα της ΔΕΠΑΝΑΛ και τη συνδρομή κατάλληλου μηχανήματος.

Μεταξύ άλλων προβλέπονται  απόξυση επιφανειών που υπερβαίνουν τη γραμμή Ερυθράς της Μελέτης, σε όλο το μήκος των ραμπών, κόψιμο και σχηματοποίηση πεζοδρομίων εκατέρωθεν των ραμπών. Το πάρκινγκ θα παραμένει κλειστό μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες, ώστε στη συνέχεια να προχωρήσει η αποκατάσταση του προβλήματος που ανέκυψε με την αδειοδότηση του χώρου.

Όπως έχει αποκαλύψει η «Π», η απόφαση της αφαίρεσης της άδειας λειτουργίας του στεγασμένου πάρκινγκ που λειτουργεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, συνδέεται με παλαιότερη καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Επιχειρηματιών Ιδιοκτητών Στεγασμένων Σταθμών Αυτοκινήτων, μετά την οποία ακολούθησαν σειρά ελέγχων.

Ωστόσο, η πλευρά της ΔΕΠΤΑΗ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι το πάρκινγκ έχει όλες τις νόμιμες αδειοδοτήσεις και ότι τα όποια ζητήματα εντοπίζονται σε καμία περίπτωση δεν δημιουργούν κάποια εμπλοκή που να εγείρει ζητήματα δημόσιας ασφάλειας.

ΠΑΡΚΙΓΚ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟ

Μάλιστα αυτό το οποίο τονίζεται είναι ότι επειδή  το πάρκινγκ της ΔΕΠΤΑΗ είναι ανταγωνιστικό και έχει πολύ χαμηλές τιμές για τους δημότες, αυτό φαίνεται ότι κάποιους τους ενοχλεί και για τον λόγο αυτό στοχοποιείται. Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι λόγοι που οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο του πάρκινγκ έχουν μεγάλη δόση υπερβολής, όταν για παράδειγμα γίνεται αναφορά σε απόκλιση της ράμπας εισόδου της τάξης του 0,1% που αντιστοιχεί σε μια υψομετρική διαφορά 1-4 εκ.

Η πλευρά της ΔΕΠΤΑΗ υποστηρίζει ότι οι όποιες  αποκλίσεις καταγράφονται, μόνο επικίνδυνες δεν μπορούν να θεωρηθούν για τη λειτουργία του σταθμού αλλά σε κάθε περίπτωση θα αποκατασταθούν ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση και να κλείσει οριστικά το όλο θέμα.

Όπως αναφέρουν, η προσωρινή ανάκληση της άδειας λειτουργίας που πάρκινγκ, προκαλεί προβλήματα αποδιοργάνωσης  στη συνολική λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου με ότι αυτό συνεπάγεται. Παράλληλα σημειώνουν ό,τι πρόκειται για έναν χώρο που δίνει διέξοδο στο οξύ πρόβλημα στάθμευσης που καταγράφεται στην πόλη, και στη βάση αυτή θα πρέπει να δρομολογηθεί  άμεσα η αποκατάσταση της λειτουργίας του.

Δικαστική προσφυγή για να ξεμπλοκάρουν τα οικονομικά βαρίδια της ΔΕΠΑΝΑΛ

Μπορεί η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ με το ποσό των 5.000.000 ευρώ, να ανακούφισε σημαντικά τη λειτουργία της, αλλά δεν παύει να ζει δύσκολες ώρες με τη δέσμευση των τραπεζικών της λογαριασμών.

Δυστυχώς, η ΔΕΠΤΑΗ έχασε την ενδικοφανή προσφυγή που είχε καταθέσει σε τριμελή επιτροπή του αρμόδιου Υπουργείου της Αθήνας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για τα διοικητικά δικαστήρια όπου θα κατατεθεί σχετική προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα για την άρση της εφαρμογής της επίμαχης απόφασης.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Π», λίγο πριν προχωρήσει η συνένωση της ΔΕΠΤΑΗ με τη ΔΕΠΑΝΑΛ, έσκασε μια νέα “ρουκέτα” στα χέρια της δημοτικής επιχείρησης πολιτισμού, καθώς η εφορία διεκδικεί το ποσό του 1.869.388 ευρώ και μάλιστα δέσμευσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Δημοτικής Επιχείρησης.

Η ΔΕΠΤΑΗ το 2008 έλαβε επιστροφή ΦΠΑ από την εφορία, συνολικού ύψους 953.818 ευρώ, τα οποία αφορούσαν τιμολόγια του έργου της α’ φάσης. Με βάση την επιστροφή του ΦΠΑ, έπρεπε να έχει ολοκληρώσει και να έχει θέσει το έργο σε λειτουργία στο τέλος του 2012, να έχει κάνει δηλαδή έναρξη δραστηριότητας και να έχει έσοδα. Αυτό δεν έγινε τότε.

Σε έλεγχο που ακολούθησε, η εφορία θεωρεί ότι κακώς έγινε τότε η επιστροφή του ΦΠΑ και ζήτησε τα χρήματα αυτά πίσω μαζί με προσαυξήσεις ύψους 915.570, συνολικά δηλαδή 1.869.388. Στη συνέχεια η εφορία προέβη σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΠΤΑΗ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ασφυκτική και αφόρητη κατάσταση στο εσωτερικό της.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει