Στην Πολωνία το 9ο Γυμνάσιο

148

Στο Zabrze της Πολωνίας ταξίδεψε το 9ο Γυμνάσιο Ηρακλείου που συμμετείχε στην πρώτη συνάντηση του 3ου ERASMUS+ που έγινε το διάστημα από 2 ως 9 Νοέμβρη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν μόνο καθηγητές από  έξι χώρες, την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Σκοπός αυτής της προπαρασκευαστικής συνάντησης ήταν η γνωριμία των συμμετεχουσών ομάδων και, κατά κύριο λόγο, η συζήτηση γύρω από το θέμα που για τα δύο  επόμενα χρόνια θα πραγματευόμαστε: «Creative talents crossing borders».

«Καλούμαστε λοιπόν να ξεδιπλώσουμε τα ταλέντα των μαθητών μας -κυρίως εκείνων με χαμηλό μαθησιακό επίπεδο που όμως έχουν κλίση στο τραγούδι, το θέατρο, τη ζωγραφική- και να τους κάνουμε να αισθανθούν ενεργά μέλη της μαθησιακής κοινότητας.

Με γνώμονα τα παραπάνω, τέθηκαν οι στόχοι του προγράμματος και συζητήθηκαν οι τρόποι υλοποίησής του.

Μοιράστηκαν οι αρμοδιότητες και οριστικοποιήθηκαν οι επιμέρους εργασίες τα τελικά προϊόντα (power point για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών  ένα πολυγλωσσικό λεξικό, βίντεο, σύνθεση και στίχοι του ύμνου της Ευρώπης, μουσικοχορευτική παράσταση, βιβλίο με παραδοσιακά παιγνίδια και βιβλίο με παραδοσιακές συνταγές, λογότυπα και αφίσες) καθώς και οι προθεσμίες παραγωγής τους.

Επίσης, επιλέχθηκαν οι πλατφόρμες επικοινωνίας και ανάρτησης των αποτελεσμάτων, οι οποίες είναι: το eTwinning και το School Education Gateway, καθώς  και η επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος και μέσα μαζικής δικτύωσης.

Η εβδομάδα, όμως, εκτός από πολύωρες συναντήσεις, είχε και δραστηριότητες εκτός σχολείου

Στο πλαίσιο της φιλοξενίας και της διάχυσης, την  καθιερωμένη συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης, καθώς και συνέντευξη στο τοπικό κανάλι.

Επίσης, με σκοπό τη γνωριμία μας με την τοπική κοινωνία, την καθημερινή ζωή και την ιστορία της χώρας πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε μουσεία τελευταίας τεχνολογίας, όπως το Μουσείο Υδρόπολις και το Μουσείο Μπύρας, καθώς και  το πανόραμα της μάχης του Raclawice, στο Wroclaw, όπου θαυμάσαμε τον ένα και μοναδικό πίνακα, ύψους 15 μ. και μήκους 114μ., ο οποίος απεικονίζει την ομώνυμη  μάχη του 1794.

Συγκλονιστική εμπειρία η επίσκεψη στο Auschwitz και στο Birkenau, τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης…

Γεμάτοι εμπειρίες κι ανάμικτα συναισθήματα, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής, αφού πρώτα ανανεώσαμε το ραντεβού για τις 9 Μάρτη, όταν- με τους μαθητές μας αυτή τη φορά- θα επισκεφτούμε την όμορφη Ισπανία», αναφέρουν τα μέλη της ομάδας του προγράμματος.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει