ΠΕΔ: Σήμερα η εκλογή του Γιάννη Κουράκη

138

Σήμερα “κληρώνει” για την Περιφερειακή Ένωση Κρήτης, καθώς το νεοεκλεγέν διοικητικό συμβούλιο συγκαλείται με σκοπό να συγκροτηθεί σε σώμα.

Όπως είναι γνωστό, με τη σύνθεση των μελών της νεοεκλεγείσας διοίκησης  έχει καταθέσει ένσταση ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, τονίζοντας ότι το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών είναι προϊόν διαπαραταξιακής συμφωνίας και όχι σωστής ερμηνείας του νόμου.

Το γεγονός ότι δόθηκε μια ερμηνεία σε επίπεδο επικεφαλής, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό, δε σημαίνει ότι είναι και η σωστή, διότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα με τη λειτουργία του οργάνου τα οποία δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται αβασάνιστα.

Ωστόσο πέρα από τις ενστάσεις του κ. Ζερβού, οι νεοεκλεγέντες σύμβουλοι θα κληθούν να εκλέξουν πρόεδρο και να στελεχώσουν τις θέσεις του διοικητικού συμβουλίου. Ο κ. Γιάννης Κουράκης, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος που θα αναλάβει το τιμόνι της Περιφερειακής Ένωσης, που είναι γνωστό ότι πάντα εξέλεγε δήμαρχο στη θέση του προέδρου.

Αυτό είναι ένα θέμα που σε κάθε περίπτωση δεν θα περάσει αβασάνιστα, καθώς στις προθέσεις των εκλεγμένων μελών είναι να αναδειχτεί ως ζήτημα το γεγονός ότι διαχρονικά, όταν ακόμα υπήρχε η ΤΕΔΚ, πάντα πρόεδρος εκλεγόταν δήμαρχος.

Εδώ θα κριθεί η ευελιξία της ομάδας του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ηρακλείου σε σχέση με το πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα αυτό, αλλά και την επιλογή του αντιπροέδρου για την οποία είχε ακουστεί ζωηρά το όνομα του κ. Ηλία Λυγερού που στις εκλογές της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων υπήρξε ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του κ. Κουράκη που μάλιστα εκλέχθηκε στις πρώτες θέσεις των συμβούλων της παράταξής του.

Ωστόσο, δύσκολα θα περάσει η επιλογή αυτή. Βεβαίως η άλλη πλευρά της αντιπολίτευσης αναμένεται να θέσει και εδώ ζήτημα για το πόσες θέσεις που παραδοσιακά καλύπτονται από δημάρχους θα καλυφθούν από δημοτικούς συμβούλους.

Παράλληλα στην ίδια συνεδρίαση αναμένεται να αναδειχτεί και το ζήτημα της συγκρότησης διαπαραταξιακού προεδρείου, το οποίο κατ’ επανάληψη θέτει η πλευρά του Γ. Κουράκη στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το αν θα το εφαρμόσει στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων.

Σε κάθε περίπτωση η σημερινή διαδικασία θα έχει ενδιαφέρον και σε ένα άλλο επίπεδο, που αφορά στις εσωτερικές ισορροπίες των συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης, στο εσωτερικό της οποίας υπάρχουν ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες όπως είναι ο Μ. Κοκοσάλης, ο Γιώργος Μαρινάκης κι ο Ηλίας Μαλανδράκης, τα ονόματα των οποίων ακούγονται για τη θέση του αντιπροέδρου.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει