ΠΙΟ ΔΙΑΛΛΑΚΤΙΚΗ Η ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ: Νέο πλαίσιο για τείχη και ιστορικό κέντρο

352

Την επιτάχυνση των εργασιών αποκατάστασης των πληγών του ενετικού τείχους σε όλη την έκταση της Δουκός Μποφώρ αλλά και του παραλιακού μετώπου συμφώνησαν χθες ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Γιώργος Διδασκάλου με τον δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, που φαίνεται ότι κατάφεραν να βρουν κοινό πεδίο συνεννόησης εκτός των άλλων και στο κρίσιμο ζήτημα των όψεων των καταστημάτων στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης.

Παράλληλα οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι στο πάρκινγκ της οδού Ικάρου στο παλιό εργοστάσιο Καστρινάκη, θα μπορούν να παρκάρουν Ι.Χ. αυτοκίνητα, εφόσον αποδεικνύεται ότι ανήκουν σε επισκέπτες του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο βουλευτής Ηρακλείου της Νέας Δημοκρατίας Μάξιμος Σενετάκης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη.

Η αποκατάσταση του ενετικού τείχους

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τα ενετικά τείχη που πρόκειται να συνάψουν ο Δήμος Ηρακλείου με το Υπουργείο Πολιτισμού συζήτησαν χθες ο κ. Β. Λαμπρινός και ο κ. Διδασκάλου οι οποίοι συμφώνησαν για την αντικειμενική ανάγκη που υπάρχει να αποκατασταθεί η βαριά επιβάρυνση που έχει υποστεί το μνημείο των ενετικών τειχών.

Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ηρακλείου στο πλαίσιο του προγράμματος για τη Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΣΒΑΑ ) με τίτλο: «Ηράκλειο έξυπνη-συνεκτική πόλη, τόπος συνάντησης «5+1» πολιτισμών» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη» 2014-2020, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για μια σειρά έργα που αφορούν στα τείχη και τον περιβάλλοντα χώρο τους.

Στο συγκεκριμένο χρηματοδοτικό πακέτο έχει ενταχθεί η επικαιροποιημένη μελέτη στατικής αποκατάστασης και στερέωσης του ευθύγραμμου τμήματος Μπέμπο-Αγίου Φραγκίσκου- Ορεκιόνε προμαχώνα Σαμπιονάρα. Δηλαδή το ενετικό τείχος σε όλη την έκταση της Δουκός Μποφώρ.

Σε άλλο άξονα του ίδιου προγράμματος και για λόγους πολιτικής προστασίας έχει ενταχθεί επίσης και η στατική αποκατάσταση του παράκτιου τμήματος της ενετικής οχύρωσης. Όπως είναι γνωστό, στο Ορεκιόνε τμήμα του  προμαχώνα Σαμπιονάρα βρίσκεται και το 6ο Γυμνάσιο, για το οποίο η κ. Συθιακάκη έχει χτυπήσει «καμπανάκι» και σε παλαιότερη σύσκεψη που έγινε με την υπουργό Πολιτισμού κ. Μενδόνη.

Τι θα γίνει με τις όψεις των καταστημάτων

Σε μια κοινή οπτική σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των όψεων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο κέντρο της πόλης φαίνεται ότι κατέληξαν χθες στη Λότζια ο κ. Β. Λαμπρινός και το ο κ. Διδασκάλου.

Στη διάρκεια της συζήτησης τονίσθηκε ότι το μπαράζ των ελέγχων, που προηγήθηκε στους κοινόχρηστους χώρους του Ηρακλείου, ανέδειξαν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο πλαίσιο που να βάζει φρένο στην οπτική́ όχληση στους κοινόχρηστους χώρους του ιστορικού  κέντρου της πόλης, λόγω της άναρχης ανάπτυξης κινητών σκιαδίων με αποτέλεσμα υπαίθριοι χώροι να μετατρέπονται σε κλειστές αυθαίρετες επεκτάσεις των τραπεζοκαθισμάτων.

Παράλληλα όμως συζητήθηκε και το δίκαιο αίτημα των καταστηματαρχών, να διαμορφωθεί ένα σχέδιο που να μην ακρωτηριάζει τη λειτουργία των μαγαζιών και να αποτρέπει τους πελάτες, τονίζοντας ότι μια τέτοια τακτική αποτελεί βαρύ πλήγμα για τους ίδιους και μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Διδασκάλου εμφανίστηκε διατεθειμένος να γίνει μια αναθεώρηση του μορφολογικού πλαισίου που διέπει τις όψεις των καταστημάτων με ένα τρόπο πιο συμβατό και με τις ανάγκες των ιδιοκτητών τους, πράγμα το οποίο σημαίνει, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο κ. Αναστασάκη, ότι το επόμενο διάστημα θα καταθέσει σχετική πρόταση.

Η πρόταση θα περιλαμβάνει σημαντικές τροποποιήσεις σε σχέση με την παλαιότερη και θα εισηγείται μεταξύ άλλων να είναι μεγαλύτερο το ύψος των ανεμοθωρακίων από 1.20 καθώς πρόκειται για ελαφρές και ανατάξιμες κατασκευές.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει