ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ: Η νέα γενιά των επιστημόνων!

1,909

Η επόμενη γενιά επιστημόνων, οι μαθητές που συμμετείχαν στον 3ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Κατασκευών Φυσικής, βραβεύτηκε στο πλαίσιο εσπερίδας που οργάνωσε ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης το περασμένο Σάββατο 16 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Μανώλης Καρέλλης» του Δήμου Ηρακλείου.

Η εκδήλωση με θέμα «Η Φυσική που πρέπει να διδάσκεται» εντάσσεται στις δράσεις εκλαΐκευσης της Φυσικής και ανάδειξης της αναγκαιότητας για αλλαγές στα προγράμματα σπουδών στα σχολεία.  Η συμμετοχή του κόσμου και ειδικά των μαθητών-φοιτητών  ήταν μεγάλη και ξεπέρασε τις  προσδοκίες των διοργανωτών.

Ο κ. Καραδημητρίου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου, στην εισήγησή του «Διδάσκοντας Σύγχρονη Φυσική στο σχολείο», έδειξε ότι η διδασκαλία της σύγχρονης φυσικής είναι απαραίτητη για να κατανοήσει  ο μαθητής τη σταθερότητα των δομών της ύλης και να μυηθεί στον κόσμο των σύγχρονων τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Ο κ. Κιοσέογλου, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης
Στο βήμα ο κ. Κιοσέογλου

 

Ο κ. Κιοσέογλου, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης στην εισήγησή του «Περιήγηση στον κόσμο των δισδιάστατων Υλικών» παρουσίασε τα τεχνολογικά άλματα που οδήγησαν στην σημερινή τεχνολογία υλικών με εντυπωσιακές εφαρμογές στην καθημερινότητα.

Μέσα από την διαδρομή του στα πειράματα του εικοστού αιώνα,  που οδήγησαν σε αυτές τις εξελίξεις,  κατέδειξε τη σημασία της σύγχρονης  Κβαντικής Φυσικής.

 

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΥΣΙΚΗΣ: "Φύσει -Νόμω" είναι ο τίτλος της εργασίας του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου
“Φύσει -Νόμω” είναι ο τίτλος της εργασίας του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου

Από την εφηβεία στα… εργαστήρια

Για το Γυμνάσιο βραβεύτηκαν:

1ο Βραβείο στην κατασκευή: «”Φύσει -Νόμω”: Συζευκτικό δίδυμο πιεστικής στάθμισης-δυνητικής ροής ηλεκτρικής ενέργειας ως εναλλακτικό μοντέλο χρηστικά βιώσιμης ενεργειακής προοπτικής» από τους μαθητές Παπαδάκη Μύρωνα και Σωμαράκη Μιχάλη, της Γ τάξης του 6ου Γυμνασίου Ηρακλείου, με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Λουλάκη Μαρία.

2ο Βραβείο στην κατασκευή: «Κατασκευή hydrobot» από τις μαθήτριες Βιδάκη Ειρήνη, Γαρεφαλάκη Νικήτα, Γραμματικάκη Ροδάνθη και Δρετάκη Ευγενία της Γ τάξης του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Τουμπανιάρη Παναγιώτη.

3ο Βραβείο στην κατασκευή: «Μήπως σου ανάβουν τα λαμπάκια; Ευκαιρία να το μάθεις!» από τη μαθήτρια Μαράκη Θεοδώρα της Β τάξης του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου, με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Ελευθερίου Μαρία.

Στον 3ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Κατασκευών Φυσικής
«Η Φυσική που πρέπει να διδάσκεται» ήταν το θέμα της εκδήλωσης

Ενώ έπαινο έλαβαν οι:

  1. «Λειτουργία Αριθμομηχανής με μπαταρία Λεμονιού» από τους μαθητές Μεταξά Αθανασία, Βαγγέλη Χατζάκη της Γ τάξης του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου, με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Μπάκου Αλεξάνδρα.
  2. «Πειραματική Επιβεβαίωση της Αδράνειας με μαγνήτες, νομίσματα, βελόνες» από τον μαθητή Μαστρονικόλα Μάνο της Β τάξης του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Τουμπανιάρη Παναγιώτη.
  3. «Ασταθής Πολυταλαντωτής» από τους μαθητές Μαστρονικόλα Μάνο και Παγωνίδη Ιορδάνη της Β τάξης του Πειραματικού Γυμνασίου Ηρακλείου, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Τουμπανιάρη Παναγιώτη.

Για το Ενιαίο Λύκειο βραβεύτηκαν:

1ο Βραβείο η κατασκευή: «Ασύρματος αναμεταδότης ήχου υψηλής ευκρίνειας με τη χρήση Laser» του μαθητή Καπαρουνάκη Αντώνη, του Ιδιωτικού Γενικού Λυκείου το «Παγκρήτιον», με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Ανδρουλιδάκη Μανώλη.

2ο Βραβείο η κατασκευή: «Τα πάντα Ρει : Ροοστατική παύση με ανατρεπτικές ενεργειακές μεταβολές» των μαθητών Εύας– Ραφαέλας Βλαχάκη και Γιώργου Λουλάκη της Α,Β τάξης Λυκείου του Γενικού Λυκείου Βιάννου, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Παπαδάκη Γιώργο.

Ειδικό βραβείο συλλογικής προσπάθειας και σύνδεσης κατασκευής με την τοπική κοινωνία, έλαβε  η κατασκευή:   «ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ: “Δυνάμει ” τεχνολογικού εξοπλισμού: Προωθητικές δυνάμεις αυτοποιημένης καλλιέργειας» των μαθητών Βεληβασάκη Γεώργιου, Καπελλάκη Παύλου, Κικάκη Μιχάλη, Κοκοτάκη Αναστασίας και Στυλιανάκη Ιωάννη του Γενικού Λυκείου Βιάννου, με επιβλέποντα καθηγητή τον κ. Παπαδάκη Γιώργο.

Ειδικό βραβείο συμμετοχής έλαβε η κατασκευή : «Αναπαράσταση Πυθαγορείου Θεωρήματος με νερό» των μαθητών της Α Λυκείου του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, Βεγόπουλου Ματθαίου, Βεγόπουλου Παντελεήμονα, Περβολαράκη Ευάγγελου και Χατζηπαναγιώτη Γεώργιου, του 6ου ΕΠΑΛ Ηρακλείου, με επιβλέποντες καθηγητές τους κ. Ζερβάκη Χαράλαμπο κα Χατζηπαναγιώτη Αλέξανδρο.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι μας τίμησαν με την παρουσία τους, ειδικά τους μαθητές μας γιατί με το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη δίνουν την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν στο μέλλον τη μάχη της ανακάλυψης και κατανόησης του κόσμου!

Ο Σύλλογος Φυσικών Κρήτης θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες για την εκλαΐκευση της   Φυσικής Επιστήμης με διάφορες δραστηριότητες  σε όλη την Κρήτη, επιβεβαιώνοντας  ότι τα μόνα όρια  που υπάρχουν για τη  Φυσική είναι αυτά που θέτει η πραγματικότητα» αναφέρει το  Δ.Σ. του  Συλλόγου Φυσικών Κρήτης.

 

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει