ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ: «Θα ξεχάσουμε την Thomas Cook πιο γρήγορα απ’ ό,τι πιστεύαμε»

339
Ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Αλέξανδρος Αγγελόπουλος

“Η Thomas Cook θα ξεχαστεί ρηγορότερα από ό,τι πιστεύαμε» σημειώνει σε δηλώσεις του  ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Αλντεμάρ, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα των ελληνικών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων μετά την παύση των εργασιών της Thomas Cook.

Ωστόσο η κατάσταση θα είναι επώδυνη για όσους ξενοδόχους επλήγησαν από τα «βέλη» της Thomas Cook, σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος, καθώς οι επιχειρήσεις αυτές που έμειναν χωρίς συμβόλαια σε μια στιγμή που έπρεπε να έχουν δρομολογήσει τις κρατήσεις του 2020, τώρα τρέχουν για διαπραγματεύσεις.

«Τώρα είναι αυτονόητο ότι οι τιμές που θα επιτευχθούν θα είναι χαμηλότερες και η κατάληξη επώδυνη για τον επιχειρηματία και την οικονομία της φιλοξενίας συνολικότερα» αναφέρει ο κ. Αγγελόπουλος.

Στην Κρήτη

Ο κ. Αγγελόπουλος εστιάζοντας στην Κρήτη, όπου οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επλήγησαν περισσότερο, σημείωσε ότι υπάρχει μια θετική άποψη για το θέμα της μη πληρωμής του ΦΠΑ σε ανείσπρακτα τιμολόγια. Αναφερόμενος στις κενές θέσεις που αφήνει η Thomas Cook στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις επεσήμανε ότι «αυτές δεν έχουν αναπληρωθεί πλήρως, αλλά έχουν καλυφθεί σε σημαντικό ποσοστό, πολύ μεγαλύτερο από ό,τι ανέμεναν όλοι», όπως εξηγεί.

Για την εφετεινή χρονιά ο μεγάλος άγνωστος είναι η βρετανική αγορά και πως αυτή θα αντιδράσει «ελέω Brexit εξελίξεων». Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι ο όγκος των προκρατήσεων εφέτος σε σχέση με πέρυσι δεν έχει καμία διαφορά.

Το αρνητικό στις εκτιμήσεις σχετίζεται με τις εκλογές στη Μεγάλη Βρετανία και κατά πόσο θα συνεχιστεί η διάθεση των Αγγλων για διακοπές στη μετα Brexit εποχή. Στο σημείο αυτό ο κ. Αγγελόπουλος στηλιτεύει όσους βιάζονται να προβούν σε εκτιμήσεις για γεγονότα που είτε δεν κατέχουν είτε δεν έχουν ολοκληρωμένη εικόνα.

Σε ερώτηση πώς μπορεί να μειωθεί η εξάρτηση των ξενοδόχων από τους διεθνείς οργανωτές ταξιδίων, ο κ. Αγγελόπουλος σημειώνει: «Το πρόβλημα της εξάρτησης από τους tour operators είναι ότι ο Ελληνας ξενοδόχος δεν ελέγχει τις αεροπορικές θέσεις. Μακάρι τότε που πουλιόταν η Αir Greece να την είχαμε πάρει οι ξενοδόχοι. Μακάρι οι ξενοδόχοι να ήλεγχαν αεροπορικές θέσεις.

Το κάνουν οι Ισπανοί, το κάνουν οι Τούρκοι», αναφέρει ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου. Για την εξέλιξη της νέας χρονιάς, ο κ. Αγγελόπουλος εκτιμά ότι είναι πολύ νωρίς για οποιαδήποτε πρόβλεψη, ωστόσο εκφράζει την ανησυχία του για την υφεσιακή κατάσταση που υφαίνεται ήδη στην Ευρώπη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει