Ερώτηση Κεγκέρογλου για αποζημίωση αγροτών

211

Μετά την επίσκεψη κλιμάκιου του Κινήματος Αλλαγής στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών ο γραμματέας  της Κ.Ο Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε ηλεκτρονικά σχετική ερώτηση με τις αποζημιώσεις αγροτών. Στην ερώτηση μεταξύ άλλων επισημαίνει:

  1. Η ελαιοπαραγωγή σε όλες τις περιοχής της Κρήτης που επλήγησαν από χαλαζόπτωση καταστράφηκε από 40% έως 100%.
  2. Οι θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες στην Κρήτη, νότια Χανιά, Ελαφονήσι, Κουντούρα κτλ. αλλά και νότιο Ηράκλειο, Τυμπάκι κτλ. επλήγησαν και από τους τρεις παράγοντες:

α) Την χαλαζόπτωση που αχρήστευσε το σύνολο των επιφανειών κάλυψης των θερμοκηπίων  (περίπου 700 στρέμματα στο Ελαφονήσι και 500 στρέμματα στην Κουντούρα κτλ.)  τα οποία αν δεν αντικατασταθούν άμεσα θα ακολουθήσει η καταστροφή της ηρτημένης παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου με τις πρώτες βροχές.

β) Τους ανεμοστρόβιλους που κυριολεκτικά σάρωσαν τα πάντα από όπου πέρασαν συμπεριλαμβανομένων των θερμοκηπιακών κατασκευών, ενδεικτικό είναι ότι ισοπεδώθηκαν 150 στρέμματα θερμοκηπίων  στην Κουντούρα  μαζί με την ηρτημένη παραγωγή   και το φυτικό κεφάλαιο.

γ)  Τις πλημμύρες που ακολούθησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που οδήγησαν τεράστιες ποσότητες νερού εντός των θερμοκηπίων καταστρέφοντας σε μεγάλο μέρος των θερμοκηπίων όλο το φυτικό κεφάλαιο και φυσικά την ηρτημένη παραγωγή.

Και μεταξύ άλλων ερωτά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης:

-Έχετε την βούληση  να αναλάβετε τον συντονισμό και τις απαραίτητες  πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν;

-Θα ενεργοποιήσετε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό De Minimis προκειμένου να αποζημιωθούν τόσο οι ελαιοκαλλιέργειες όσο και οι παραγωγοί με θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες.

-Προτίθεστε να εφαρμόσετε για όλους τους πληγέντες παραγωγούς μέτρα ανακούφισης φορολογικά και ασφαλιστικά τουλάχιστον όπως αυτά που λάβατε για τις επιχειρήσεις που ζημιώθηκαν από την Thomas Cook;

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει