Τι παίρνουν από τον προϋπολογισμό οι περιφερειακές ενότητες

ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕ ΚΑΙ Η ΜΕΙΖΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

148

Στο ποσό των 144.665.150 ευρώ φτάνει ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Κρήτης για το 2020, που εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο με τις ψήφους της συμπολίτευσης και της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ καταψηφίστηκε από τη “Λαϊκή Συσπείρωση” και την “Ξαστεριά- Ανατροπή για την Κρήτη”.  Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, ανοίγει ο δρόμος για το πρόγραμμα δράσης για το 2020 το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Τον προϋπολογισμό εισηγήθηκε η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή και η διευθύντρια Οικονομικών Υπηρεσιών Μαρία Ραπτάκη, οι οποίες τόνισαν μεταξύ άλλων ότι στην κατάρτιση του προϋπολογισμού τηρούνται επακριβώς οι αρχές της καθολικότητας, ενότητας, σαφήνειας και ειδικότητας των πιστώσεων του προϋπολογισμού, καθώς και οι αρχές της ειλικρίνειας και της ακρίβειας των οικονομικών δεδομένων που προβλέπονται στο Δημόσιο Λογιστικό.

Από το περιφερειακό συμβούλιο

Ο νέος προϋπολογισμός έχει έσοδα 101.969.621,66 και έξοδα 144.665.150,78. Το ταμειακό υπόλοιπο που αφορά και δεσμευμένες πιστώσεις ανέρχεται σε 42.695.529,12 ευρώ. Ο προϋπολογισμός επιμερίζεται ανά περιφερειακή ενότητα και στο Ηράκλειο κατανέμονται 28.187.820 ευρώ, στο Ρέθυμνο 19.300.913 ευρώ, στα Χανιά 27.558.235 ευρώ και στο Λασίθι 14.402.837 ευρώ.

Στη διάρκεια της συζήτησης του Περιφερειακού Συμβουλίου, αναδείχτηκε το οξύτατο πρόβλημα σχετικά με τη στη δραματική περικοπή πόρων των περιφερειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την τελευταία 10ετία οι πόροι των περιφερειών στη χώρα μας περικόπηκαν σε ποσοστό 65% ενώ έχουν μηδενιστεί οι επενδυτικές δαπάνες των ΚΑΠ σε σχέση με το 2010.

Τον νέο προϋπολογισμό ψήφισαν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου από την πλειοψηφία και τον συνδυασμό «Κρήτη η ζωή μας» αλλά και τη μείζονα μειοψηφία και τον συνδυασμό «Κρήτη μπροστά». Καταψηφίστηκε από τους εκπροσώπους της  «Λαϊκής Συσπείρωσης» και της “Ξαστεριάς- Ανατροπή για την Κρήτη”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μαρκογιαννακης τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης οφείλει να δράσει διεκδικητικά σε ό,τι αφορά στους πόρους της αυτοδιοίκησης που έχουν περικοπεί και με παρεμβάσεις της οφείλει να ασκήσει πιέσεις για αύξηση της χρηματοδότησής της, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας. Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο κ. Μανουσάκης εξήγησε ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει τον προϋπολογισμό, επειδή διαπνέεται από μια βαθιά αντιλαϊκή πολιτική που δεν εξυπηρετεί τα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες του κρητικού λαού.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει