Για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών πιέζουν οι Ενώσεις

…που φτιάχνουν ενιαίο φορέα διαχείρισης κρητικού ελαιολάδου

375

Τα οξυμμένα προβλήματα του ελαιόλαδου βρέθηκαν στο επίκεντρο χθεσινής ημερίδας στο Ηράκλειο, όπου παραβρέθηκαν τα προεδρεία όλων των Συνεταιριστικών Οργανώσεων (Ενώσεων) της Κρήτης.

Το κλίμα ήταν βαρύ, αφενός λόγω της ζημιάς στην ποσότητα και την ποιότητα της παραγωγής από τον δάκο και άλλους παράγοντες και αφετέρου λόγω της τελευταίας κακοκαιρίας που έδωσε τη χαριστική βολή στη φετινή παραγωγή.

Η ημερίδα αποτέλεσε μια ακόμα προσπάθεια να βρεθούν λύσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι ελαιοπαραγωγοί.

“Προσπαθούμε να βρούμε μια φόρμουλα, μια διέξοδο, όλες οι Ενώσεις της Κρήτης για να αγωνιστούμε όλοι μαζί για το καλό του κρητικού ελαιολάδου”, δήλωσε για τη σύσκεψη ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, επισημαίνοντας ότι στις σκέψεις που υπάρχουν περιλαμβάνεται και “η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης του κρητικού ελαιολάδου με ο, τι αυτό συνεπάγεται – από όλες δηλαδή αυτές τις διαδικασίες που χρειάζονται για να βγάζουμε ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο”.

Αναφορικά με την επικείμενη άφιξη του υπουργού Μάκη Βοριδη στην Κρήτη, ο κ. Γαβαλάς σχολίασε: “Καλοδεχούμενος είναι ο υπουργός στην Κρήτη. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε, κι αν μπορεί το Υπουργείο να μας βοηθήσει σε κάποια θέματα θα είναι κάτι το καλοδεχούμενο”.

Ερωτηθείς για τις ζημιές από τον δάκο, ο κ. Γαβαλάς παράτησε: “Δυστυχώς εφέτος είναι μια δύσκολη χρονιά. Πρέπει να την ξεχάσουμε, να την ξεπεράσουμε, να τη διαχειριστουμε όσο πιο καλά μπορούμε και να βάλουμε τα θεμέλια για να μην ξανασυμβεί αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο”.

Οι αποφάσεις

Στη συνάντηση των τεσσάρων Ενώσεων της Κρήτης ομόφωνα αποφασίστηκε η δημιουργία ενιαίου φορέα για τη διασφάλιση της ποιότητας του ελαιόλαδου της Κρήτης.

Επίσης, ομόφωνα αποφασίστηκε η διεκδίκηση αποζημίωσης για την υποβάθμιση της ποιότητας και τη μείωση της ποσότητας του ελαιόκαρπου και του ελαιόλαδου (δάκος-χαλαζόπτωση και διάφοροι μύκητες).

Τέλος, αποφασίστηκε η επόμενη συνεδρίαση των άνω συνεταιριστικών οργανώσεων να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4-12-2019 στην ΑΕΣ Σητείας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει