“Ταξίδεψαν” σε Κίνα-Ιαπωνία μέσα από τον Καζαντζάκη

ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

157

Ένα από τα ωραιότερα ταξιδιωτικά έργα του Ν. Καζαντζάκη το «Ταξιδεύοντας Ιαπωνία- Κίνα» ήταν το βιβλίο που μελετήθηκε και συζητήθηκε στην  πρώτη για την εφετινή αναγνωστική περίοδο συνάντηση των μελών της «Λέσχης Ανάγνωσης έργων του Νίκου Καζαντζάκη» που οργανώνει για δεύτερη χρονιά η ΔΕΦΝΚ, σε μια προσπάθεια να διαβαστεί εκ νέου το έργο του Ν. Καζαντζάκη.

Η συνάντηση έγινε την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019, στον τρίτο όροφο της  Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης ενώ στην αναγνωστική ομάδα συμμετείχαν, όπως και πέρυσι, μαθητές από τρία τμήματα της Β’ τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου με τη φιλόλογο κ. Δέσποινα Πιταροκοίλη, καθώς και τα μέλη της Τοπικής Επιτροπής Ηρακλείου της ΔΕΦΝΚ.

Όλα ανεξαιρέτως τα ταξιδιωτικά   έργα του μεγάλου Κρητικού   κατέχουν ξεχωριστή θέση στην παγκόσμια λογοτεχνία και η ανάγνωσή του χαρίζει αναμφισβήτητα ένα απολαυστικό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης.

Ποια είναι η αξία των ταξιδιωτικών εντυπώσεων του Ν. Καζαντζάκη το ανακαλύπτει κανείς διαβάζοντας τα βιβλία ολόκληρα.

Ο επαρκής αναγνώστης θα παρατηρήσει στο «Ταξιδεύοντας Ιαπωνία Κίνα»  ότι ο συγγραφέας δεν χάνεται σε ένα χάος πληροφοριών ή άσκοπων λεπτομερειών, αλλά ισορροπεί την αφήγησή του συνθέτοντας πολλά επιμέρους στοιχεία που τον βοηθούν να εμβαθύνει στην ουσία του ιαπωνικού και κινεζικού πολιτισμού και να κατανοήσει μέσα από ποια κανάλια αυτή διαμορφώθηκε. Στη συνέχεια αφηγείται αυτό που είδε μ’ έναν «τρόπο ζωγραφικό», που συναρπάζει.

Την παρουσίαση του έργου έκανε η κ. Κατερίνα Ζωγραφιστού, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΕΦΝΚ.

Η συζήτηση που ακολούθησε είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Όλοι οι μαθητές είχαν διαβάσει το βιβλίο και αντάλλαξαν απόψεις με τα μέλη της Τοπικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ για τον τρόπο που ο Καζαντζάκης χειρίζεται το θέμα του.

Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Έργων του Ν. Καζαντζάκη έχει οριστεί για την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο.

Το έργο που θα μελετηθεί στη συνέχεια, με τη σύμφωνη γνώμη όλων των παρόντων μελών είναι «Ο τελευταίος πειρασμός». Ανέλαβε να το παρουσιάσει μια ομάδα μαθητών από τους συμμετέχοντες στη Λέσχη με τη βοήθεια της κ. Πιταροκοίλη στην οποία αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια για την ενθάρρυνση που δίνει στους μαθητές της να συμμετέχουν σε παρόμοιες δράσεις. Συγχαρητήρια, επίσης, αξίζουν στη λυκειάρχη του Εσπερινού Λυκείου Ηρακλείου κ. Αντωνία Μαρμαρέλη για τους ορίζοντες που ανοίγει στους μαθητές του σχολείου που διευθύνει.

“Εκ μέρους της ΔΕΦΝΚ ένα μεγάλο ευχαριστώ, επίσης,  στον κ. Δημήτρη Σάββα, προϊστάμενο της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης  για την παραχώρηση της αίθουσας και την ιδιαίτερη βοήθειά του στην οργάνωση της βραδιάς. Ευχαριστίες επίσης εκφράζουμε στην κ. Νίκη Σταύρου για την δωρεάν αποστολή του βιβλίου στους μαθητές” τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επικοινωνία:

Σοφία Νταλαμπέκη

[email protected]

Κατερίνα  Ζωγραφιστού

[email protected]

Μαρία Ζαχαριάκη

[email protected]

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει