Μη αναστρέψιμη η κατάσταση στο λάδι

1,556

Μπορεί η Ένωση Ηρακλείου να είχε προγραμματίσει εδώ και μέρες την ημερίδα που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο στο Ηράκλειο για το ελαιόλαδο, ωστόσο όταν προχωρούσε στον σχεδιασμό, δεν είχε φανταστεί σε καμία περίπτωση το μέγεθος των πραγματικών διαστάσεων του θέματος.

Αρχικός στόχος της Ένωσης ήταν για πρώτη φορά να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι εκπρόσωποι από το Ηράκλειο, τα Πεζά, τη Μεσσαρά, τον Κόφινα, το Μυλοπόταμο, το Ρέθυμνο, τη Σητεία, την Ιεράπετρα, το Μεραμβέλο, το Σέλινο και τα Χανιά και να δουν ποιες προοπτικές μπορούν να υπάρξουν για το ελαιόλαδο.

Δεδομένων των εξελίξεων ωστόσο, αλλά και των καταστροφών που φαίνεται να έχουν συντελεστεί, η εκδήλωση που πραγματοποιείται στις 11.30 το πρωί αύριο στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου, στη λεωφόρο 62 Μαρτύρων, αποκτά άλλη διάσταση.

Πέρα από τις προγραμματισμένες εργασίες για τις βέλτιστες πρακτικές, αλλά και τις λύσεις αναφορικά με το ελαιόλαδο, οι εκπρόσωποι των Ενώσεων όλης της Κρήτης πρόκειται να συζητήσουν τις νέες συνθήκες, να βάλουν στο τραπέζι του διαλόγου σειρά προβληματισμών, αλλά και να δουν σε ποιο βαθμό μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις.

Κοινός τόπος όλων είναι πως ο νόμος που ισχύει για τη δακοκτονία, ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, αλλά και γενικότερα το νομικό πλαίσιο για τον αγροτικό τομέα είναι εντελώς παρωχημένα και χρήζουν αλλαγής.

Επειδή οι αγρότες λίγο έως πολύ συμφωνούν στο βασικό πλαίσιο των διεκδικήσεων, αναμένεται αύριο να μπουν οι βάσεις για μια σειρά από παρεμβάσεις και επαφές, προκειμένου επιτέλους, τόσο το νομικό πλαίσιο, όσο όμως και η αγροτική παραγωγή να μπουν σε μια νέα εποχή, με σκοπό τις συνολικότερες αναπτυξιακές προοπτικές του κλάδου.

Μεγάλες ζημιές στη Μεσσαρά

Σαν να μην έφθαναν τα πολλά και γενικευμένα προβλήματα που υπήρχαν σε σχέση με την ελαιοπαραγωγή, η χθεσινή κακοκαιρία ήρθε να δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερα θέματα.

Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Επιτροπής Αγροτικών Συλλόγων, Μανώλης Ορφανουδάκης, από την έντονη βροχόπτωση υπήρξε μεγάλη καταστροφή της παραγωγής, καθώς η βροχή και το χαλάζι «ράβδισαν» τις ελιές.

Εκτός αυτού, το έντονο χαλάζι που έπεσε στο Δήμο Φαιστού, τρύπησε το πλαστικό περίβλημα από τα θερμοκήπια και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής.

«Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν έχουμε πλήρη εικόνα του μεγέθους της καταστροφής» αναφέρει με δηλώσεις του στην «Π» ο κ. Ορφανουδάκης, ο οποίος και προσθέτει:

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πραγματοποιήσουμε κάποιες αυτοψίες για να διαπιστώσουμε πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα. Από τηλεφωνήματα πάντως που δεχθήκαμε, φαίνεται πως οι ζημιές είναι πολλές και γενικευμένες».

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει