Η παρουσίαση του Διαχρονικού Ημερολογίου Προσωπικής Ανάπτυξης της Μαρίας Αλατζόγλου

Η παρουσίαση του Διαχρονικού Ημερολογίου Προσωπικής Ανάπτυξης της Μαρίας Αλατζόγλου θα γίνει την Τρίτη 19 Νοεμβρίου στις 8 το βράδυ στο Πολύκεντρο Νεολαίας του Δήμου Ηρακλείου.

Θα μιλήσουν η Λένα Μπορμπουδάκη, διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ, ο Γιώργος Νικολακάκης, αν. καθηγητής Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Μαρία Αλατζόγλου, ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια ΒΓΝΗ.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει η Αγγελική Ζαχαράτου, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων ΔΔΕ Ηρακλείου.

Με στόχο την αυτογνωσία…

Ένα ταξίδι αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης αρχίζει με πυξίδα  το Διαχρονικό Ημερολόγιο Προσωπικής Ανάπτυξης.

Περιέχει 366 ερωτήσεις, τις οποίες μπορείτε να  ξεκινήσετε να απαντάτε οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου, σημειώνοντας τη χρονολογία. Αναζητείστε στο ημερολόγιο  την ημερομηνία που είσαστε  σήμερα και αφιερώστε λίγο χρόνο  να απαντήσετε  την ερώτηση της ημέρας. Μπορείτε να επιλέξετε την ώρα που οι ρυθμοί της καθημερινότητας πέφτουν και τα  προσωπικά ερωτήματα αναδύονται.

Οι ερωτήσεις  λειτουργούν ως ένα καθημερινό αναστοχαστικό ταξίδι στη ζωή. Στην πορεία του ταξιδιού  θα διαπιστώσετε ότι, όταν ρωτάμε και ξαναρωτάμε, η ίδια η ερώτηση μάς δίνει απαντήσεις και η κάθε απάντηση δημιουργεί νέες ερωτήσεις. Εντέλει οι ερωτήσεις μας  υποβάλλουν στην αμφισβήτηση των βεβαιοτήτων, που συχνά  εγκλωβίζουν, και μας απελευθερώνουν από αυτές.

Η ψυχολόγος Μαρία Αλατζόγλου, μέσα από την επαγγελματική και  προσωπική εμπειρία, επέλεξε μία ερώτηση για κάθε ημέρα, η οποία λειτουργεί ως οδηγός  μιας προσωπικής πορείας  συνειδητών επιλογών. Κάθε ερώτηση μπορείτε να την απαντήσετε σε δύο διαφορετικές χρονιές, τις οποίες θα επιλέξετε, σημειώνοντας τη χρονολογία. Οι απαντήσεις σας είναι το απόσταγμα της χρονιάς που διανύετε. Ανατρέχοντας στις προηγούμενες απαντήσεις θα δείτε την πορεία σας  και πόσο έχετε αλλάξει στο χρόνο.

Η ίδια αναφέρει πως «η ιδέα για το ημερολόγιο ξεκίνησε μέσα από την εργασία μου και την παρατήρηση ότι «ξεχνάμε να σκεφτόμαστε».  Αποφεύγουμε να  θέτουμε ερωτήματα και να αναζητάμε λύσεις.

«Μην προβληματίζεσαι» είναι μια φράση που ακούμε καθημερινά. Γιατί να μην προβληματιζόμαστε; Πως θα ανοίξουμε νέους δρόμους, πως θα αναζητήσουμε απαντήσεις στα καθημερινά ζητήματα ή στις υπαρξιακές μας ανησυχίες αν δεν σκεφτόμαστε;

Για όσους δε θέλουν να προβληματιστούν υπάρχουν έτοιμες  και γρήγορες λύσεις.  Είναι μια τάση της εποχής οι γρήγορες λύσεις σε κάθε πρόβλημα. Μαζί με το γρήγορο φαγητό «Fast food» ήρθαν και όλα τα  γρήγορα «Fast»,  γρήγορες λύσεις, γρήγορη κατανάλωση, γρήγορη αντικατάσταση, γρήγορα πένθη, κ.ά.  Ομογενοποίηση και ενοποίηση σε όλα, που καταλήγουν στο «άσπρο – μαύρο», στο «καλό – κακό». Σα  να χάνουμε το χρωματολόγιο της ζωής και όλες τις ενδιάμεσες εκφάνσεις.

Το Διαχρονικό Ημερολόγιο Προσωπικής Ανάπτυξης  αντίδοτο στην «πνευματική τεμπελιά».

Φανταστείτε έναν υγιή ενήλικα   που τον  ταΐζουν  με ένα κουτάλι στο στόμα. Κάποιους του δίνει την οδηγία: «άνοιξε το στόμα». Το στόμα  ανοίγει και τρώει ότι έχει μέσα το κουτάλι,  χωρίς να αναρωτηθεί αν πεινάει, ποιος είναι αυτός που θέλει να τον ταΐσει, τι θέλει να τον ταΐσει, από τι υλικά είναι φτιαγμένο  το φαγητό, ποιος το ετοίμασε, για ποιο λόγο, γιατί δεν πιάνει  μόνος του το κουτάλι, πότε θα αποφασίσει να επιλέξει τι θα φάει, πότε, με ποιους, με ποιο τρόπο κ.ά.».

Αναφέρει, ακόμα, πως «από έρευνες  πληροφορούμαστε ότι κάνουμε 12.00 με 60.000 σκέψεις την ημέρα, δηλαδή από 8 έως 40 σκέψεις το λεπτό.  Σκεφτόμαστε πολύ! Αλλά τι σκεφτόμαστε είναι το θέμα. Το 80% των σκέψεών μας είναι αρνητικές και οι περισσότερες είναι επαναλαμβανόμενες, είτε κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας, είτε σε καθημερινό επίπεδο. Το 90%  των  σκέψεων που κάνουμε σε μία μέρα,  είναι οι ίδιες με  αυτές που είχαμε κάνει  εχθές και προχθές και τις προηγούμενες ημέρες.

Αντιλαμβάνεστε  τι περιθώρια αφήνουμε  για νέες σκέψεις. Αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια. Οι καθημερινές μας σκέψεις είναι σαν μία  μασημένη τσίχλα  που την αναμασάμε συνεχώς και ενώ δεν μας δίνει πια γεύση, ούτε ευχαρίστηση, μας κουράζει, μας πονάει η γνάθος μας και εμείς δεν βρίσκουμε τη δύναμη να τη βγάλουμε από το στόμα μας. Πώς να μην αισθανόμαστε, κατά καιρούς  τη ζωή  μας άγευστη, ανούσια, χωρίς νόημα, κουραστική; Ας ξεκινήσουμε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, ας κάνουμε μία καινούργια σκέψη που θα αντικαταστήσει κάποια επαναλαμβανόμενη και τότε θα αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε σιγά – σιγά μια διαφορετική πραγματικότητα.

Η προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη  συμβαίνει σε όλη μας  τη ζωή, μιας και συνεχώς αλλάζουμε και  εξελισσόμαστε. Είναι μία διαδικασία  χρονοβόρα, απαιτητική, κάποιες φορές επίπονη, άλλες απολαυστική και συναρπαστική».

Η συγγραφέας

Η ψυχολόγος Μαρία Αλατζόγλου έχει  πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και είναι εκπαιδευμένη στη συστημική, γνωσιακή και ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία. Εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια  και σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης με άτομα, ζευγάρια, οικογένειες και ομάδες. Συντονίζει ομάδες ψυχοθεραπείας, προσωπικής ανάπτυξης και εποπτείας.

Στην επαγγελματική της πορεία συνεχίζει θέτοντας ερωτήσεις που ανοίγουν δρόμους για νέες συνειδητές επιλογές.