“ΚΛΕΙΔΩΣΕ” Η ΣΧΟΙΝΑΡΑΚΗ: Τα νέα πρόσωπα στις δημοτικές επιχειρήσεις

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ με στόχο την ολοκλήρωση του Πολιτιστικού Κέντρου στο επίκεντρο της αποψινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου

1,066

Σήμερα κλειδώνει το θέμα των επικεφαλής και των νέων διοικήσεων των δημοτικών επιχειρήσεων, καθώς ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός αναμένεται να ανακοινώσει τις αποφάσεις του για το επίμαχο θέμα. Όπως έχει ήδη γράψει η «Π», ο Γιώργος Βουρεξάκης θα παραμείνει στο τιμόνι της ΔΕΥΑΗ, όπως επίσης και ο Κώστας Βαρδαβάς στην Αθλητική Εταιρεία.

Δρομολογημένη θεωρείται η μετακίνηση του Μαρίνου Παττακού στο ΔΟΠΑΦΜΑΗ, ενώ τη ΔΗ.Κ.Ε.Η, αναλαμβάνει η κ. Θ. Λεμονή. Σε ό,τι αφορά στη ΔΕΠΑΝΑΛ, τα πράγματα όπως όλα δείχνουν, εξελίσσονται ανατρεπτικά αφού έρχεται  ζωηρά στο προσκήνιο το όνομα της Ευαγγελίας Σχοιναράκη-Ηλιάκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η λειτουργία της ΔΕΠΑΝΑΛ αναμένεται να ενισχυθεί και με άλλες ισχυρές πολιτικές παρουσίες, όπως του Νίκου Μπουνάκη, το όνομα του οποίου έχει ζωηρά ακουστεί για τη θέση του αντιπροέδρου, όπως επίσης και του Μηνά Καπετανάκη αλλά και της Στέλλας Αρχοντάκη Καλογεράκη που βρίσκεται πάντα στο κάδρο των συζητήσεων.

Όπως είναι γνωστό, ο δήμαρχος κ. Β.Λαμπρινός έχει εγκαίρως ζητήσει από τους εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης να διατυπώσουν τις προτάσεις τους για τη σύνθεση των νέων διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων του Δήμου, που θα συζητηθούν στην αποψινή συνεδρίαση.

Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ

Το κρίσιμο θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑΝΑΛ με το ποσό των 5.000.000 ευρώ, είναι αυτό που αναδεικνύεται ως κυρίαρχο στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μάλιστα, για τον σκοπό αυτό η δημοτική Αρχή εμφανίζει οικονομοτεχνική μελέτη με την οποία τεκμηριώνει την αναγκαιότητα που υπάρχει να διατεθεί το ποσό αυτό με τη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αφού δεν υπάρχει άλλος τρόπος μεταφοράς χρημάτων από τον Δήμο στη δημοτική επιχείρηση.

Τα χρήματα αυτά, όπως τονίζεται, θα διατεθούν αφενός για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Πολιτιστικού Κέντρου και αφετέρου για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία του.

Όπως είχε αποκαλύψει η «Π», λίγο πριν προχωρήσει η συνένωση της ΔΕΠΤΑΗ με τη ΔΕΠΑΝΑΛ έσκασε μια νέα ρουκέτα στα χέρια της δημοτικής επιχείρησης πολιτισμού. Ειδικότερα η σημερινή δημοτική Αρχή κλήθηκε να διαχειριστεί ένα τεράστιο ζήτημα που ανέκυψε με αφορμή τη διαχείριση της προηγούμενης δημοτικής περιόδου για το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, καθώς η εφορία διεκδικεί το ποσό του 1.869.388 ευρώ και δέσμευσε τους τραπεζικούς λογαριασμούς της Δημοτικής Επιχείρησης.

Έτσι, μετά την απένταξη του Πολιτιστικού Κέντρου από το πρόγραμμα «Πολιτισμός» με το ποσό των 11.814.687 (!) ευρώ, ήρθε και η νέα «βόμβα» από το παρελθόν της δημοτικής διαχείρισης και μάλιστα με καθυστέρηση 11 χρόνων, για να ταράξει τη ΔΕΠΤΑΗ.

Όπως είναι γνωστό, η ΔΕΠΤΑΗ το 2008, έλαβε επιστροφή ΦΠΑ από την εφορία, συνολικού ύψους 953.818 ευρώ, τα οποία αφορούσαν τιμολόγια του έργου της Α΄ φάσης. Με βάση την επιστροφή του ΦΠΑ, έπρεπε να έχει ολοκληρώσει και να έχει θέσει το έργο σε λειτουργία στο τέλος του 2012, να έχει κάνει δηλαδή έναρξη δραστηριότητας και να έχει έσοδα. Αυτό δεν έγινε τότε.

Σε έλεγχο που έγινε, η εφορία θεωρεί ότι κακώς έγινε τότε η επιστροφή του ΦΠΑ και ζήτησε τα χρήματα της επιστροφής του ΦΠΑ πίσω μαζί με προσαυξήσεις ύψους 915.570, συνολικά δηλαδή 1.869.388. Ωστόσο, εδώ το ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι η εφορία προέβη σε δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΠΤΑΗ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια ασφυκτική και αφόρητη κατάσταση στο εσωτερικό της.

Όπως προκύπτει, μετά τη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ΔΕΠΤΑΗ ο ανάδοχος της δεύτερης φάσης του έργου είναι απλήρωτος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Δυστυχώς, η ΔΕΠΤΑΗ έχασε την ενδικοφανή προσφυγή που είχε καταθέσει σε τριμελή επιτροπή του αρμόδιου υπουργείου της Αθήνας, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για τα διοικητικά δικαστήρια όπου θα κατατεθεί σχετική προσφυγή και ασφαλιστικά μέτρα για την άρση της εφαρμογής της επίμαχης απόφασης.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει