Πώς οι Νεοϋoρκέζοι έκοψαν το τσιγάρο

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

569

Η κατώτατη τιμή του πακέτου εκτοξεύτηκε στα 13 δολάρια

Στη Νέα Υόρκη το κάπνισμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι υπό διωγμό. Όχι μόνο απαγορεύεται σχεδόν παντού, σε μαγαζιά, πάρκα, ενοικιαζόμενα σπίτια… φωταγωγούς διαμερισμάτων κ.ά. αλλά και η τιμή των τσιγάρων έχει γίνει κυριολεκτικά απαγορευτική.

Αυξήσεις-φωτιά στα τσιγάρα επέβαλε πριν 2 χρόνια ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης φιλοδοξώντας ότι με το νέο μέτρο θα υποχρεώσει χιλιάδες καπνιστές να απαλλαγούν από το πάθος τους. Ο Μπιλ ντε Μπλάζιο υπέγραψε το νομοσχέδιο που εκτόξευσε την κατώτατη τιμή του πακέτου τσιγάρων στα 13 δολάρια.

«Γνωρίζουμε πως αυτό λειτουργεί. Οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις βασισμένες στην οικονομική πραγματικότητα. Αυξάνοντας την τιμή ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι θα επιλέγουν αυτά τα προϊόντα. Πιστεύουμε ότι η αύξηση θα μειώσει το κάπνισμα κατά 6%.

Πρόκειται για νομοσχέδια που σώζουν ζωές και είναι μέρος των στόχων που έχουμε θέσει. Θέλουμε να μειώσουμε κατά 160.000 τον αριθμό των Νεοϋορκέζων που καπνίζουν τα επόμενα τρία χρόνια», είχε δηλώσει τότε ο Ντε Μπλάζιο.

Στη Νέα Υόρκη η κατώτατη τιμή στα τσιγάρα ήταν 10,5 δολάρια ενώ η πολιτεία  Νέα Υόρκη έχει υιοθετήσει από το 2003 την αυστηρότερη αντικαπνιστική νομοθεσία στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το euronews, η αντικαπνιστική νομοθεσία είναι εξίσου αυστηρή σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Οι τιμές των τσιγάρων διαφέρουν από χώρα σε χώρα, και μάλιστα σε ορισμένες η διαφορά είναι μεγάλη.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2017, στην Ευρώπη τα πιο ακριβά τσιγάρα πωλούνται στη Νορβηγία, στα 11,69 ευρώ και ακολουθούν η Ισλανδία, η Ιρλανδία και η Μεγάλη Βρετανία. Στον αντίποδα στην Ουκρανία ένα πακέτο κοστίζει λιγότερο από ένα ευρώ.

Στο Λονδίνο η κατώτατη τιμή είναι στα 10,79 ευρώ και ακολουθούν το Παρίσι. και το Βερολίνο. Το 2003 ο τότε δήμαρχος Μάικλ Μπλούμπεργκ είχε απαγορεύσει το κάπνισμα στους χώρους εργασίας, περιλαμβανόμενων των μπαρ, των εστιατορίων και των κλαμπ. Οι φόροι και οι αντικαπνιστικές καμπάνιες που ακολούθησαν μείωσαν το ποσοστό καπνιστών στην πόλη από 21,5% το 2002 σε 14% το 2015 – 900.000 Νεοϋορκέζοι έκοψαν το τσιγάρο.

Στην Ελλάδα αρχίζει μια οργανωμένη εκστρατεία για την απαγόρευση του καπνίσματος στα μαγαζιά η οποία περιλαμβάνει την… επιδότηση θερμάστρας για να μην κάθεται ο κόσμος που καπνίζει στο κρύο. Μένει να δούμε αν το μέτρο θα αποδώσει.

Πάντως, ένα σκηνικό που δύσκολα θα ξεχάσω το έζησα πριν αρκετά χρόνια σε ένα εστιατόριο των Βρυξελλών. Όσοι πελάτες ήθελαν να καπνίσουν, δεν έβγαιναν έξω στο τσουχτερό κρύο αλλά έμπαιναν σε μια μισοσκότεινη αίθουσα με καρέκλες τριγύρω και ένα τραπέζι τοποθετημένο στη μέση.

Κάθονταν κυκλικά, άναβαν τσιγάρο και όλοι μαζί οι άγνωστοι μεταξύ τους κάπνιζαν συλλογισμένοι  και ήταν ακριβώς σαν να κλαίνε τον μακαρίτη…

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει