ΧΘΕΣ … ΣΗΜΕΡΑ … ΑΥΡΙΟ

453

Δρομολογούνται εξελίξεις

Εξελίξεις δρομολογεί η σημερινή ημέρα στις αυριανές εκλογές της ΠΕΔ.

Η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων εκπνέει σήμερα το μεσημέρι και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η εκλογή, κυρίως λόγω του μικρού αριθμού των εκλεκτόρων.

Με βάση τα δεδομένα, ο Βασίλης Λαμπρινός θα είναι εκ νέου υποψήφιος, έχοντας στο πλευρό του μεταξύ άλλων, τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό, τον δήμαρχο Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη, τον δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννη Στεφανάκη, τον Σέγγο από τη Χερσόνησο και τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Στην αντίπερα όχθη, υπάρχει μια ομάδα δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, στην οποία και ανήκουν μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Κουράκης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο δήμαρχος Αρχανών Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης, ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, ο Ηλίας Λυγερός, ο Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης, ο οποίος συντάχθηκε στο λεγόμενο «ενιαίο» ψηφοδέλτιο από επιλογή.

ο Γιάννης Κουράκης και ο Βασίλης Λαμπρινός

Ομάδες και αποφάσεις

…Κι αν στο ψηφοδέλτιο Λαμπρινού τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, στο «ενιαίο» ψηφοδέλτιο το τοπίο μένει ακόμα θολό, αν και υπάρχουν οι περισσότερες πιθανότητες επικράτησης, με δεδομένη και τη σιωπηλή στήριξή του από Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Εφόσον τελικά επικρατήσει αυτός ο πόλος, ως πιθανότερο φαντάζει το σενάριο εκλογής του Γιάννη Κουράκη, αφού ο Γιώργος Μαρινάκης σκέφτεται την πιθανότητα να ασχοληθεί στο μέλλον με άλλο χώρο, πιθανότατα της Περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή, ανοίγει όμως και η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στον ΕΣΔΑΚ, αφού φαίνεται πως ήδη έχουν «μοιραστεί» θέσεις τόσο στο ΔΣ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, όσο όμως και στον Ενιαίο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων. Θα έχει ψωμί από… εβδομάδα.

 

ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με τον Γιάνη Βαρουφάκη

Δεν του άρεσε καθόλου!

Τι τα θέλει τώρα και ο Λαφαζάνης και πάει και βλέπει σινεμά! Οδυνηρή έκπληξη και αρνητικό σοκ ομολογεί ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ότι ένιωσε, μόλις είδε την ταινία (για τον Γιάνη Βαρουφάκη) του  Κώστα Γαβρά «Ενήλικες στην Αίθουσα».

Όπως παραδέχεται σε ανάρτησή του, «είμαι υποχρεωμένος να πω ότι το περιεχόμενο της ταινίας έχει ελάχιστη σχέση με την αλήθεια», ενώ διευκρινίζει ότι πήγε περίπου με το ζόρι στην κινηματογραφική αίθουσα γι’ αυτή την εμπειρία και προφανώς έφυγε χειρότερα, δικαιωμένος για τις αρχικές επιφυλάξεις του.

Η περιγραφή του, δε, είναι αφοπλιστική και δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο αμφιβολίας για το πόσο αρνητικά είδαν οι εξ αριστερών παλαιοί σύντροφοι του κ. Βαρουφάκη τη δική του παρουσίαση των γεγονότων του 2015.

Μάλιστα, ο κ. Λαφαζάνης τα βάζει και με τον σκηνοθέτη: «Σεβαστός ο Κ. Γαβράς, αλλά αξίζουν πολύ μεγαλύτερο σεβασμό η ιστορική αλήθεια και ο ελληνικός λαός» τονίζει με νόημα.

 

Διαμαρτύρονται για τις θέσεις

Δεν τους δίνει θέσεις; Ε, λοιπόν, στις 11 το πρωί σήμερα έξω από τη Λότζια οργανώνουν οι πολίτες  συγκέντρωση διαμαρτυρίας «για την  αδικαιολόγητη καθυστέρηση  του Δήμου να ικανοποιήσει  το δίκαιο και νόμιμο αίτημά μας για κατοχύρωση θέσεων στάθμευσης για τους μόνιμους κατοίκους του κέντρου».

Όπως λένε, «θα γίνει συζήτηση για να βρούμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους πίεσης για να πετύχουμε τον στόχο μας. Επίσης, θα δημιουργηθεί μία οργανωτική δομή για το κίνημα ποιότητας ζωής στην πόλη του Ηρακλείου, τουλάχιστον  για τα πιο καυτά προβλήματα που έχουν ήδη καθοριστεί σε παλιότερες συνελεύσεις (κυκλοφοριακό, πράσινο, σκουπίδια, ηχορρύπανση κ.ά.).

Καλούμε  στη συγκέντρωση-συζήτηση όλους τους κατοίκους του κέντρου, αλλά  και κάθε  άλλο φορέα και συλλογικότητα  που σχετίζεται με τα παραπάνω προβλήματα για να οργανώσουμε και να συντονίσουμε τις ενέργειές μας.  Χωρίς την κινητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των  πολιτών δεν πρόκειται να δούμε καμιά βελτίωση στην πόλη μας».

Η κόρη του Γιώργου Πλιάκα Κωνσταντίνα να παίρνει το πτυχίο της

Η καλύτερη στιγμή

Πόσο καλύτερη μέρα για τον Γιώργο Πλιάκα που είχε χθες γενέθλια και είδε και την κόρη του Κωνσταντίνα να παίρνει το πτυχίο της; Ό,τι καλύτερο για τον αερολιμενάρχη Ηρακλείου. Μπράβο!

 

@patris
Να σε κάνει, βρε σύντροφε, ο άλλος… τυρί με τα νούμερα κι εσύ να κάνεις τον άρκαλο απαντώντας βουκολικά: «Είναι πολύ προκλητικό το παλικάρι»!
Ktinotrofos

 

Ξανά τα αεροπλάνα

Αυτά είναι τα καλά νέα για τα Χανιά. Ξεκινάει και πάλι το δρομολόγιο «Αθήνα-Χανιά» της Ryanair, που είχε καταργηθεί από την 1η Ιουνίου 2018, στο πλαίσιο της απόφασης για μείωση των εσωτερικών πτήσεων της εταιρείας χαμηλών ναύλων.

Μάλιστα, στελέχη της εταιρείας επισήμαιναν τότε ότι η απόφαση αυτή είχε επιβληθεί από την επιχειρηματική στρατηγική της εταιρείας, δεδομένου ότι το εσωτερικό δίκτυο είχε και το μικρότερο μερίδιο στην επιβατική κίνηση της εταιρείας στην Ελλάδα.

Με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απόφασης στα μέσα Απριλίου 2018, είχαν καταργηθεί ακόμα τα δρομολόγια «Θεσσαλονίκη-Χανιά» και «Αθήνα–Ρόδος».

Επισήμως, είχε αποδοθεί στο επίπεδο των χρεώσεων των ελληνικών αεροδρομίων, αλλά και στη δυνατότητα να επιτύχει η εταιρεία υψηλότερες αποδόσεις από άλλες βάσεις. Συχνά, εκπρόσωποι της Ryanairθέτουν ζητήματα παροχής κινήτρων από τα ελληνικά αεροδρόμια, αλλά και από τις τοπικές αρχές στις περιοχές όπου «πετά». Τώρα ξαναρχίζει το δρομολόγιο.

 

Ετοιμος για προτάσεις

Γιώργος ΤαβερναράκηΔιάβασα με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του open tee και του Γιώργου Ταβερναράκη που κάνει ψύχραιμη αποτίμηση του αποτελέσματος στις εκλογές των μηχανικών.

Αλλά συγκρατώ την εξής σκέψη: «Εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε παρόντες, με εποικοδομητική και συνθετική διάθεση σε κάθε πρόταση και θέση που προάγει το κοινό καλό και κριτική στάση σε κάθε είδους καθεστηκυία πρακτική και αναχρονιστική αντίληψη.

Έτσι και αλλιώς οι θέσεις μας για τα περισσότερα θέματα είναι δημοσιοποιημένες και σαφείς (άλλοι ψάρευαν σε θολά νερά).

Προχωρώντας στην επόμενη μέρα για το ΤΕΕ/ΤΑΚ, άμεσα θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας μέσω του προγράμματος δράσης και θα θέσουμε σε συζήτηση το δικό μας πλαίσιο, τις θέσεις μας, το όραμά μας, για τις όποιες πιθανές συνεργασίες της επόμενης διοίκησης του ΤΑΚ».

Άρα; Η παράταξη Ταβερναράκη πρέπει να περιμένει και θα της δώσουν γη και ύδωρ. Κυρίως την προεδρία – τι άλλο;

 

Ποιος τους εμποδίζει;

…Ποιος θα του κάνει την πρόταση; Λογικά τον θέλει και η ΑΜΑΚ και η ΔΚΜ! Αριστεροί και δεξιοί θα θέλουν Ταβερναράκη, που δεν είναι απλώς ρυθμιστής, αλλά και καθοριστικός παράγων.

Αλλά ποιος αποκλείει να κάνει η ΑΜΑΚ και πρόταση στη ΔΚΜ, ειδικά τώρα που συνήθισαν να έχουν την προεδρία και την εξουσία στο ΤΕΕ/ΤΑΚ;

Άλλωστε όπως λένε και οι κακές γλώσσες, εδώ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ συνεργάζονται στην ΠΕΔ Κρήτης, το ΤΕΕ θα τους πειράξει;;

Ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.Ευγένιος με τον περιφερειάρχη για τον προστάτη του Ρεθύμνου Μιχαήλ Αρχάγγελο 

Συμφωνήσαν για το Ηγουμενείο

Ένας από τους κορυφαίους ιεράρχες της Κρήτης είχε την τιμητική του χθες.

Ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.Ευγένιος ουσιαστικά ήταν οικοδεσπότης για τον προστάτη του Ρεθύμνου Μιχαήλ Αρχάγγελο και είχε για όλους τους παρόντες έναν καλό λόγο, μιαν ευχή.

Μόνο από τον περιφερειάρχη… ζήτησε «ελέηση». Η καλή τους σχέση ήταν εκείνη που απέφερε καρπούς και περιφερειάρχης – μητροπολίτης συμφώνησαν στην ανάγκη να στηριχθεί η ανακατασκευή του Ηγουμενείου.

 

Συμφωνούν με το γραφείο;

Όντως είναι απορίες και όχι μόνο του Ψαρρά. Συμφωνεί η Περιφέρεια με το μελετητικό γραφείο που είπε: «Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο Προστατευόμενο»

– «Ότι οι περιοχές ΝΑΤΟURΑ ανήκουν σε όλους, τοπικούς κατοίκους, χρήστες και επενδυτές».

– Ότι ανεξάρτητα τι λέει το χωροταξικό της Κρήτης για τις ΑΠΕ, αυτοί θα παρουσιάσουν μια πρόταση  «εφαρμόσιμη» που θα περιέχει και σχεδιασμό με ΑΠΕ μέσα στις προστατευόμενες περιοχές.

– Ότι το γραφείο αυτό είχε προσκαλέσει εκπρόσωπο της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και την οποία κάλεσε στο βήμα για χαιρετισμό.

Η Μέρκελ όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου

Μια άλλη Μέρκελ

Μια άλλη Μέρκελ. Τη νύχτα που έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, στις 9 Νοεμβρίου του 1989, η νυν καγκελάριος της Γερμανίας έκανε «όπως κάθε Πέμπτη βράδυ» σάουνα στο Ανατολικό Βερολίνο και ονειρευόταν να φάει στρείδια στη Δύση.

Η Μέρκελ, που ηγείται εδώ και 14 χρόνια της Γερμανίας, έκανε σάουνα ακολουθώντας μια από τις αγαπημένες συνήθειες των Γερμανών τον χειμώνα. “Τις Πέμπτες πήγαινα πάντα στη σάουνα με μια φίλη”, διηγείτο πριν από μερικά χρόνια σε μαθητές στο Βερολίνο.

Εκείνη την εποχή, η Μέρκελ, η οποία γεννήθηκε στο Αμβούργο, αλλά μεγάλωσε στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, ήταν φυσικός στην Ακαδημία Επιστημών του Ανατολικού Βερολίνου.

Σε ηλικία τότε 35 ετών και έχοντας χωρίσει από τον πρώτο της σύζυγο, ζούσε σε ένα δυάρι με κουζίνα σε συνοικία του Πρεντσλάουερ Μπεργκ. Πριν να πάει για σάουνα εκείνο το βράδυ, τηλεφώνησε στη μητέρα της, η οποία ζούσε περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια του Βερολίνου.

Αυτή είχε μόλις ακούσει ότι οι Γερμανοί της Ανατολικής Γερμανίας ήταν πλέον ελεύθεροι να ταξιδέψουν. Το Τείχος έπεφτε, αλλά εκείνες τις λίγες ώρες της σύγχυσης, κανένας δεν το πίστευε ακόμη πραγματικά.

“Πραγματικά δεν κατάλαβα τι μου έλεγε”, παραδέχθηκε αργότερα η ίδια. Τότε μάλιστα κυκλοφορούσε “ένα ανέκδοτο” στην οικογένειά της. Αν μια μέρα πέσει το Τείχος, η Μέρκελ θα πάει τη μητέρα της “να φάνε στρείδια στο Κεμπίνσκι”, ένα πολυτελές ξενοδοχείο στο Δυτικό Βερολίνο.

Εκείνο το βράδυ προειδοποίησε εξάλλου τη μητέρα της: “Πρόσεχε μαμά, κάτι συμβαίνει σήμερα”. Μετά όμως το έκλεισε και πήγε στη σάουνα.

 

 

Αισιόδοξος

Ποιος είπε χθες τη φράση «εδώ κερδίσαμε δύο φορές ChampionsLeagueθα κ@λ@σουμε τώρα να παίξουμε…σε κατηγορίες τοπικού;». Αν μη τι άλλο, αισιόδοξος!

 

Εξαγορά

Όταν το οικονομικό κλίμα φτιάχνει όλο και περισσότερο, σκέφτονται επενδύσεις οι επιχειρηματίες. Και 1-2 χρόνια τώρα πάνε τα πράγματα καλά, το Ηράκλειο είναι “φιλέτο” και ετοιμάζεται μεγάλη εξαγορά. Που πριν 5-6 χρόνια είχε δρομολογηθεί ξανά, αλλά τότε είχε παγώσει.

 

Χοιρινό

Πολύ δυσαρεστημένος με τον βουλευτή του Κώστα Κυρανάκη εμφανίζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις δηλώσεις περί χοιρινού και για τα… μπάρμπεκιου. «Άδειασμα» υπήρξε και από σημαντικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις δηλώσεις και τις αναρτήσεις.

 

Γέροντα!

Κι εκεί που επικρατούσε απόλυτη ησυχία ακούστηκε: “Ω, γέροντα, η ευχή!”. Οι παριστάμενοι γύρισαν αλλά ούτε ο Νικολόπουλος ήταν ούτε κανένας… γέρων υπήρξε. Δύο τοπικοί παράγοντες, μανούλες στο παρασκήνιο, απλώς.

 

Οι δηλώσεις

Είδα τα στοιχεία με τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής των ετήσιων Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του έτους 2019. Συγκεριμένα, υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα 166.576 δηλώσεις επί συνόλου 175.725 υπόχρεων προσώπων. Αυτό σημαίνει πως το ποσοστό δηλώσεων έφτασε στο 95% του συνόλου των υπόχρεων πολιτών. Δεν υποβλήθηκαν δηλώσεις από 9.149 πρόσωπα, εκ των οποίων υπάρχουν 300 αποβιώσαντες. Θα τους βρουν;

 

Οι θέσεις

Έρχονται… προσλήψεις. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να δημοσιευθεί η προκήρυξη για την πλήρωση των οργανικών θέσεων στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας ώστε να προχωρήσουν οι 317 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις προνοιακές δομές της χώρας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει